Nederburgs chefsvinmakare visste som 14-åring att hon ville jobba med vin.
Andrea Freeborough är uppväxt i staden East London som är belägen vid havet och ligger i Östra Kapprovinsen i Sydafrika. Hon bestämde sig redan i tidig ålder att hon ville jobba med vin.
Under mitten av 2015 efterträdde hon sin gamla läromästare Razvan Macici som Cellar Master hos den anrika producenten Nederburg. folk o folk har träffat Andrea för ett samtal.
När visste du att du skulle bli en vinmakare?
- Jag var 14 år och bläddrade i ett magasin där det fanns en vacker bild på en vingård och bestämde mig genast att jag skulle bli vinodlare. När mina föräldrar till slut förstod att det inte var en tonårsnyck bokade de en semester till västra kapregionen där vi bodde på en vingård och jag även fick möjlighet att besöka universitetet i Stellenbosch. Så fort jag slutade skolan påbörjade jag universitetsstudier i vinodling och under studierna blev jag mer och mer intresserad att vinmakardelen, så efter 6 år hade jag tagit en examen både i vitikultur och vinifiering.
Och var blev din första arbetsplats efter examen?
- Jag gjorde min praktik hos Distell, som är den största vinproducenten i landet, så det kändes naturligt att söka sig dit och jag fick plats som assisterande vinmakare hos Neethlingshof. Det var mycket roliga och lärosamma tre år där jag både fick göra vita och röda viner, arbeta i labbet samt arbeta med ekfatshanteringen.
Och vad blev nästa steg i karriären?
- Då blev jag anvarig för vita viner på Nederburg där jag stannade nästan 5 år. Det var mycket intressanta år och jag lärde mig mycket av Cellar Master Razvan Macici. Efter det blev jag ansvarig för vinproduktionen hos Bergkelder, där många av Distells viner och varumärken produceras.
Är det svårare att komma fram som kvinnlig vinmakare i Sydafrika jämfört med andra länder?
- Jag vet inte riktigt, jag har inte sett någon internationell statistik vad det gäller frekvens av kvinnliga vinmakare. Men jag kan med glädje konstantera att det de senaste 10 åren har varit en dramatisk ökning vad det gäller kvinnliga vinmakare i Sydafrika. Och vad det gäller mig personligen så har jag aldrig känt mig diskriminierad och Distell har en väl utvecklad jämställdshetpolicy.
Hur arbetar du tillsammans med de andra vinmakarna på Nederburg?
- Vi arbetar väldigt tätt tillsammans, som ett lag. Ansvarig vinmakare för de röda vinerna är Samuel Viljoen och för de vita söker vi en ny vinmakare eftersom Natasha Boks precis lämnat oss. Det finns även två assisterande vinmakare samt en vitikulturist som vi har ett tätt samarbete med.
Har ni egenägda vingårdar som täcker upp behovet av druvor eller köper ni mycket från andra vinodlare?
- Våra egna vingårdar täcker upp till 40% av behovet, men vår vitikulturist har mycket tät kontakt med våra kontrakterade vinodlare, och ser till att druvorna och odlingsmetoderna helt och hållet motsvarar våra önskemål och kvalitetsambitioner.
Det är ju en stark trend vad det gäller ekologiska viner både internationellt och i Sverige. Hur ser det ut för Nederburg?
- I delar av Sydafrika är det svårt att odla ekologiskt, så vi har idag inga certifierade vingårdar vad det gäller ekologiskt odling. Men vi arbetar mycket med att hela vårt arbete skall vara hållbart, så vi är certifierade enligt IPW (Integrated production of wine) där man tar hänsyn till hur allt arbete påverkar miljön.
Finns det någon Törnrosa vad det gäller sydafrikansk vin? En sovande skönhet som snart kommer att vakna?
- Det har ju skett en stor utveckling gällande kvalitet de senaste åren och den tror jag kommer att fortsätta. Det har ju också skett en revolution vad gäller nya små ambitiösa producenter i bland annat Swartland, och det tror jag vi kommer att se även i andra områden. Jag tror också att vi bara har sett början av trenden med riktigt högklassiga viner på druvan Chenin Blanc.
Har du du någon favoritdruva? Eller favoritvin?
- Det beror helt och hållet på vid vilket tillfälle och sammanhang man ska konsumera vinet. Men jag är utan tvekan väldigt förtjust i Chenin Blanc eftersom den är så mångsidig. Vad gäller våra viner uppskattar jag verkligen Brewmaster och de unika Ingenuity-vinerna.
Är det något vin du tillverkat som du är speciellt stolt över?
- Ja, jag är mycket stolt över Anhorman Chenin Blanc av årgång 2016. Det är ett härligt vin och tidningen Decanter utsåg den nyligen till det bästa Chenin Blanc-vinet från Sydafrika (över £15).
Nederburgs vinserie Heritage Heroes som Anchorman Chenin Blanc tillhör hyllar ju personer som betytt mycket för Nederburg genom historien. Om du i framtiden tillägnas ett vin, som ska spegla din personlighet och gärning, vilket typ av vin skulle det vara?
- Vilka svåra frågor du ställer! Det ska vara rent och ha en tydlig fruktighet. Vinet ska vara ärligt och ha struktur samt balans - för övrigt tre egenskaper som man även behöver ha både som vinmakare och mamma.
Du har ju två barn, en dotter och en son. Kommer de att följa i sin mammas fotspår och jobba med vin?
- Inte som det ser ut nu i alla fall. Min dotter Leah-Jessica som är 14 år, vill ge sig in på den medicinska banan. Hon vill hitta ett botemedel till cancer som hon ska sälja billigt till de fattiga. Sonen Josh som är 11 år, har inga vilda eller bestämda framtidsplaner än så länge.
Vad tycker du om Sverige?
- Jag har besökt ert vackra land tre eller fyra gånger och det är verkligen positiva känslor. Jag uppskattar arkitekturen, den rika förekomsten av vatten och naturligtvis de varma människorna.
Och slutligen Andrea, vad är meningen med livet?
- Du ska ha roligt! Och det gäller allting du gör. Livet är en resa som man ska njuta av så mycket som möjligt.
Nederburg The Anchorman Chenin Blanc
209,00 kr
Doft av mogna aprikoser och apelsiner med blommiga aromer och viss kryddighet. Smaken är rik och komplex, välbalanserad, fräsch och fruktig med fin mineralitet och en mycket bra struktur.
Passar perfekt att servera till medelkraftiga rätter som fisk, fågel, kalv, pasta och sallader.