Restips: Vackra vingårdar att besöka på vinterresan.

Planer på att fly vintermörkret? Passa på att besöka en spännande vingård samtidigt som du njuter av värmande sol. Här tipsar vi om vingårdar värda ett besök i vinter.

Besök en vingård på vinterresan.

Vi har tidigare tipsat om vingårdar att besöka på sommarresan i bland annat Frankrike, Spanien och Italien. Men vin odlas världen över och även vintertid finns spännande platser att besöka och goda viner att prova.

För dig som tycker att det är spännande med vin är ett vingårdsbesök det perfekta sättet att upptäcka regionen och de lokala smakerna. Du lär dig om området och vinerna samtidigt som du kanske hittar nya vinfavoriter och kan passa på att köpa med dig hem. Viner man har köpt på plats smakar alltid lite godare!

Här nedan listar vi några vingårdstips för dig som reser till solen i vinter och kanske är på plats i till exempel Kalifornien, Australien, Sydafrika eller Portugal.

Vingårdar i Kalifornien:

Vineriet hos Robert Mondavi.
Vineriet hos Robert Mondavi.

Robert Mondavi Winery, Napa Valley

Robert Mondavis vineri i Napa Valley grundades redan 1966 och har sedan dess betytt oerhört mycket för den kaliforniska vinindustrin.

Under de första åren byggdes ett mottagningscenter på egendomen där besökare fick prova viner och samtidigt få en inblick i produktionen. Det var något nytt för Napa Valley och blev fröet till den nu så viktiga vinturismen i Kalifornien. Robert Mondavis fru, Magrit, var också involverad och började arrangera konstutställningar, matlagningskurser med franska stjärnkockar, välgörenhetstillställningar och konserter på egendomen – vilket blev en stor succé.

Egendomen ligger i den historiska vingården To Kalon i den västra delen av Oakville. Byggnaden ritades av Cliff May och har utan tvekan blivit ett av de mest kända landmärkena i Napa Valley. Egendomen är speciellt kända för sina högklassiga viner av cabernet sauvignon och sauvignon blanc. Genevieve Janssen är chefsvinmakare sedan 1989 och 2011 utsågs han till ”Winemaker of the Year” av tidningen Wine Enthusiast.

Läs mer här. »

Några viner från Robert Mondavi:

Robert Mondavi Napa Valley Chardonnay

379,00 kr


Robert Mondavi Napa Valley Chardonnay har en nyanserad och inbjudande doft med inslag av tropiska frukter samt en fläkt av nashipäron och smör. Smaken är rik och intensiv med fina nyanser av tropiska frukter, persika, fat, rostade nötter, popcorn och ett stråk av grapefrukt och lemoncurd.

Robert Mondavi Winery Cabernet Sauvignon Oakville 2018

699,00 kr


Robert Mondavi Winery Cabernet Sauvignon Oakville 2018 har en intensiv och nyanserad doft med inslag av solmogna blå plommon, svarta vinbär, rostade fat, vanilj, fänkål samt en fläkt an muskot. Vinet är kraftfullt och intensivt med stadiga men finkorniga och mogna tanniner.

The Prisoner Wine Company, Napa Valley

För 20 år sedan släppte The Prisoner Wine Company sitt första vin, The Prisoner. Det sprängde då gränserna för vad en röd blend ansågs kunna vara. Sedan dess har man fortsatt att tänja gränserna och företaget samarbetar med över 100 olika vinodlare i norra Kalifornien. Utmärkande för The Prisoners viner är ofta de spännande etiketterna.

Vineriet har öppet året runt för besökare, men du behöver meddela i förväg att du kommer. Du kan till exempel boka en vinprovning där du får prova fyra av deras intressanta viner, eller kanske gå en kurs i vin och mat-matchning. De har allt från självguidade turer med pizza till ostronsittningar och vin+chokladprovning. Välj och vraka!

Läs mer här. »

Viner från The Prisoner Wine Company:

The Prisoner Cabernet Sauvignon

769,00 kr


The Prisoner Cabernet Sauvignon har en maffig doft med inslag av mörka plommon, svarta vinbär, fat, vanilj samt en fläkt av brödkryddor. Smaken är rik och fruktig med intensiva toner av mörka körsbär, cassis, plommon, björnbär, fat och kryddor.

SALDO Zinfandel

409,00 kr


SALDO Zinfandel har en inbjudande och intensiv doft av mörka bär, svart te, lakrits, och kryddor. Smaken är rik med fina mjuka tanniner och en intensiv, fyllig och fruktdriven smak med toner av mörka bär, te, kryddor, fat och en fläkt av mörk choklad och nypon.

UNSHACKLED Cabernet Sauvignon

309,00 kr


UNSHACKLED Cabernet Sauvignon har en intensiv och inbjudande doft med inslag av mörka plommon, björnbär, kryddor och en fläkt av svarta oliver. Smaken är intensiv och fruktig där mörka frukter och bär samsas på bästa sätt med fat, kryddnejlika och torkade örter.

Vingårdstips i Sydafrika:

Nederburg Manor House
Nederburg Manor House.

Nederburg, Paarl Valley

Nederburg grundades 1791 av den tyske immigranten Philip Wolvaart, som började producera vin i liten skala. Det mer moderna Nederburg såg ljuset 1937 när gården köptes av en annan tysk invandrare vid namn Johann Georg Graue. Det var Graue, som tillsammans med sonen Arnold introducerade temperaturkontrollerad jäsning i Sydafrika.

Du som har vägarna förbi är välkommen att utforska vingården på flera olika sätt. Här kan du både gå på vinprovningar och prova Nederburgs fina cabernet sauvignon-viner bland annat. Du kan även avnjuta en middag i deras restaurang The Manor Restaurant eller få med dig en picknickkorg och njut av delikatesser och vin ute i den stora trädgården med vacker utsikt över Drakensteinbergen.

Läs mer här. »

Några av vinerna från Nederburg:

Nederburg The Anchorman Chenin Blanc

229,00 kr


Nederburg The Anchorman Chenin Blanc har en nyanserad doft av mogna päron, aprikoser, pomeransskal, en touch av honung och viss kryddighet. Smaken är rik och fruktig. Den är komplex med väl integrerad fatkaraktär och lätt fet textur. I eftersmaken, som har en bra längd, finns en kalkstensdammig mineralitet och en viss citrusskalbeska.

Nederburg The Brewmaster Bordeaux Blend

239,00 kr


Nederburg The Brewmaster har en medelstor doft med inslag av mörka frukter som svarta vinbär och plommon samt mörk choklad, kaffe, cigarrlåda och en kryddig touch av vanilj. Vinet är smakrikt. Tanninerna är mogna med en finkornig struktur. I eftersmaken återkommer de mörka frukterna, faten, kaffet och kryddigheten.

Nederburg Noble Late Harvest

130,00 kr


Nederburg Noble Late Harvest har en mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Dessertvinet har en balanserad syra och lång söt eftersmak och passar till desserter med frukt och bär eller till lagrade grönmögelostar. 

Vingårdstips i Nya Zeeland:

Nautilus Estate, Marlborough

Nautilus Estate grundades 1986 och den första årgången producerades 1989. Nautilus använder till största delen egna druvor för sin vinframställning, men väljer även ut druvor från andra kvalitetsgårdar. Nautilus viner framställs genom modern teknologi och traditionella metoder; fransk ek används för jäsning och mognad för att ge vinerna en bra struktur och framhäva frukten. Resultatet är mycket individuella och eleganta viner.

Reser du till Nya Zeeland och Marlborough kan du besöka Nautilus och prova deras viner. Deras Cellar Door Tasting Bar har öppet dagligen 10.00-16-30, och där kan du avnjuta en informell och avslappnad provning av fyra av deras senaste viner tillsammans med lättare tilltugg.

Läs mer här. »

Villa Maria, Marlborough

Historien om Villa Maria estate börjar med 20-årige George Fistonich som 1961 fick hyra lite mark av sina föräldrar för att odla vin i utkanten av staden Auckland på Nya Zeeland. Idag, sextio år senare, anses han vara en pionjär för sina insatser inom vinindustrin. Villa Maria Estate är Nya Zeelands mest kända vinhus och ett av världens mest beundrade vinmärken. Villa Maria har ett Tasting Room i Marlborough, bara minuter från Blenheims flygplats. De har öppet måndag-fredag kl 11.00-16.00. Här kan du prova flertalet av Villa marias prisvinnande viner och lära dig med om vingårdarna och företaget.

Läs mer här. »

Vintips från Villa Maria:

Vingårdstips i Australien:

Penfolds Magill Estate
Penfolds Magill Estate.

Penfolds, South Australia

Åker du till Australien och vill prova vin har du gott om vingårdar att besöka, men Penfolds är kanske en av de bästa. Penfolds är känt för sin innovativa anda och strävan efter excellens inom vinframställning. Varumärket hyllas inte bara för sina historiska blandningar och anrika vingårdar, utan även för sin obrutna rad av årgångar av Grange, som nu är Australiens mest ikoniska rödvin. Nästa år, 2024, firar Penfolds 180 år av vinframställning. På Penfolds Magill Estate kan du utan problem spendera en hel dag med olika upplevelser. Du kan prova viner, gå guidade turer i stor grupp eller med ett privat sällskap, eller få en mat- och vinupplevelse utöver det vanliga.

Läs mer här. »

Vingårdstips i Portugal:

Aveleda, Vinho Verde

Aveleda är ett familjeföretag som grundades 1870 och drivs idag av den 5:e generationen Guedes. Man har sitt bas i området Vinho Verde men har under åren utvecklat sin verksamhet, och är nu aktiva även i regionerna Douro och Barraida. Att ha ett sinne för detaljer och att bedriva tillverkningen på ett hållbart sätt, samt att bevara den biologiska mångfalden är tre viktiga kärnvärden i verksamheten. Aveleda är den största producenten och exportören av Vinho Verde och finns tillgängligt i mer än 80 olika länder.

Om du spenderar tid i Portugal i vinter är Quinta da Aveleda mer än värt ett besök. Här finns ett team som jobbar dedikerat med vinturism och skapar unika upplevelser för besökare. Du kan välja mellan vinprovningar och andra vinrelaterade aktiviteter, eller få en guidad tur på ägorna och i vineriet. Det hålls även kurser och workshops. Boka in ditt besök innan du kommer dit.

Läs mer här. »

Viner från Aveleda:

Aveleda Alvarinho

119,00 kr


Aveleda Alvarinho har en frisk och fruktig doft med fina inslag av lime, citron, passionsfrukt och en fläkt av vita blommor. Smaken är frisk, torr och fruktig med toner av citron, mandarin, mineral och en sträng av citrusskal och blommor.

Casal Garcia Vinho Verde

77,00 kr


Ett första tips på prisvärt vitt vin är Casal Garcia Vinho Verde, ett väldigt uppskattat så kallat "grönt vin" från Portugal som funnits på den svenska marknaden i många år. Smaken är fruktig och pärlande med trevliga toner av melon, gröna äpplen, päron och citrus.

Aveleda Loureiro

119,00 kr


Aveleda Loureiro har en fräsch och fruktig doft med inslag av lime, lagerblad, grillad citron och vita blommor. Smaken är torr, frisk och fruktig med fina toner av lime, blommor, passionsfrukt, våt sten samt ett stråk av citruszest.

28.09.2023