Snälleröds ekologiska snapsar är en svensk hantverksmässig produkt med traditionella smaker för alla tillfällen. Förpackningen innehåller 5 cl vardera av Brännmästarens akvavit, Bokhållarens akvavit, Mäskdrängens akvavit, Herr Berntsons besk och Jungfruns brännvin.
Produktion
Kryddningen av sprit kan ske på två olika sätt, genom maceration eller destillation. Vid maceration låter man smaksättarna, alltså exempelvis kummin, fänkål eller olika örter, laka ur i sprit. Vill man ha kvar färgen från kryddorna silar man spriten och vill man ha en vattenklar dryck destilleras spriten på nytt. Vid destillering placerar man kryddorna tillsammans med sprit och låter dem destilleras tillsammans. Sedan kan det färdiga destillatet exempelvis sötas eller lagras på fat. Om ett kryddat brännvin lagras på fat används ofta fat som tidigare innehållit sherry.
Passar till
Serveras kyld som snaps.
Kul att veta
Den största gruppen av kryddat brännvin är akvavit. I en akvavit måste kummin och/eller dill måste ingå. Andra kryddor är tillåtna, men kummin och dill ska dominera smaken. Alkoholhalten i akvavit behöver vara minst 37,5 volymprocent.