Julsnapsar till krögaren Fredrik Erikssons mat.

Matkreatören Fredrik Eriksson har skapat en välkomponerad meny till vilken Jonas Odland, Master Blender för O.P. Anderson, matchat lika många julsnapsar.

Fredrik Eriksson och Jonas Odland

En dag i slutet av oktober samlas vi på Restaurang Nationalmuseum för att prova årets julbord à la team Fredrik Eriksson kombinerat med utvalda snapsar. Då ovetande om att andra vågen av pandemin var på väg och att muséet återigen skulle hållas stängt. Men snapsarna och krögarens Fredrik Erikssons goda julmat finns som tur är att avnjuta ändå, dels på Långbro Värdshus i Älvsjö eller som catering från Restaurang Nationalmuseum, dels kan du laga själv med hjälp av recepten längre ned i artikeln.

För att hylla gemenskapen kring de kulinariska inslagen som förknippas med julen, bjuder O.P. Anderson tillsammans med Fredrik Erikssons restauranger in till en smakresa som visar upp det perfekta äktenskapet mellan mat och snaps.

Genom smakkombinationerna får man följa med på en odyssé där matkreatören tillika krögaren Fredrik Eriksson skapat en välkomponerad meny till vilken Jonas Odland, Master Blender och kryddmästare för O.P. Anderson, omsorgsfullt matchat lika många snapsar. Både recept och snapsar har sina ursprung i svenska råvaror och traditioner med julens smaker som utgångspunkt.

Snaps hör julen till, och även många andra av våra svenska högtider. Och många köper den snaps de gillar mest, utan att fundera över vilka andra smaker som ska matcha.

– Men om du kombinerar rätt snaps med rätt maträtt kan du få fantastiska matupplevelser säger Jonas Odland.

Aquavit - en del av vårt kulturarv

Att framställa sprit genom destillation är en flera tusen år gammal tradition. Runt 500 f Kr i Alexandria förfinades destillationstekniken och än i dag använder vi oss av samma principer. Från början ansåg man att spriten hade medicinska effekter och blandade den med läkeörter för att få kraftfulla botemedel. Traditionen att krydda brännvinet har alltså sitt ursprung inom örtmedicinen. Det är därifrån som namnet ”aquavit” härstammar, vilket betyder just ”livets vatten”. 

Så småningom började vi dricka det kryddade brännvinet av ickemedicinska skäl, och det har blivit en del av vårt svenska kulturarv. Vår svenska snaps har exempelvis en mycket bredare smakpalett än våra nordiska grannländers. Och det finns även en tradition att vi kryddar vårt eget brännvin.

Hög alkoholhalt förhöjer smakupplevelsen

Förr var man inte så skicklig på att tillverka sprit och den innehöll finkel, vilket smakar ganska illa. Lösningen blev att servera snapsen kall och svepa den snabbt, så att man slapp känna smaken.

– Men man missar mycket av upplevelsen om man sveper i sig stora, iskalla snapsar, förklarar Jonas Odland.

Han menar att det kryddade brännvinet kommer bättre till sin rätt om man serverar dem lätt kylda eller rumstempererade och smuttar på dem till maten. Det är med andra ord godare med halvan än med helan.

– Snaps är en smakförhöjare tillsammans med mat. Den höga alkoholhalten är som ett extraktionsmedel – den hjälper till att dra fram aromerna ur det som man stoppar i munnen.

Att välja rätt snaps till måltiden kan alltså förstärka hela upplevelsen. En tumregel är att välja kryddstarka snapsar till mat med kraftfull smak och lättkryddade till mildare rätter. Ett annat sätt är att utgå ifrån kryddorna i snapsen. Om de ingår i det som ska ätas eller skulle passa som ingrediens, då kommer snapsen också att fungera bra till rätten.

Fler men mindre snapsar

En myt är att man inte klarar av så många snapsar på en kväll. Om man följer Jonas Odlands råd, vilket är att inte dricka större snapsar än 2 centiliter, motsvarar tre snapsar ungefär samma mängd alkohol som ett glas vin. Då finns det ju större möjlighet att välja olika sorter så att snapsen passar bättre ihop med de olika rätterna på julbordet.

Några grundregler och tips för att njuta fullt ut av snapsen i jul:

Snaps hälls i snapsglas
  • Flera små istället för färre stora (2cl) 

  • Smutta på snapsen till maten 

  • Ingen snaps i frysen! Kylskåp eller rumstemperatur 

  • Smakstark mat kräver smakstark snaps 

  • Mild snaps till mild mat 

  • Samma krydda i mat och snaps 

  • Kumminkryddat till sill och ost 

  • Dillkryddat till fisk och skaldjur 

  • Fatlagrad snaps är gott till rökt 

  • Inläggning, syrning, rökning och gravning passar till snaps

Långbro värdshus har passion för snaps

Långbro Värdshus

Fredrik Eriksson började att intressera sig för snaps i kombination till mat redan 1997, när han kom till Fjäderholmarnas Krog. I dag finns en stor passion för snaps och en djup kunskap om vilka kryddade brännvin som bäst kombineras ihop med rätterna på menyerna, både på Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum. Det gäller inte minst vilka snapsar som passar till julmaten.

Det blir en jul i år också och på Långbro Värdshus kommer vi traditionsenligt servera julmåltider lagade från grunden och med stor kärlek till råvaran och svenska mattraditioner, säger Fredrik Eriksson. Delar av årets julbord serveras i tält utanför restaurangen för att kunna erbjuda en coronasäker måltid, säger Fredrik.

Nytt för i år på Restaurang Nationalmuseum är att gästen får möjlighet att njuta av julmaten hemma eller på företaget med catering av både julbord och jultallrik.

Den som hellre tillagar allt själv, får här nedan recept på fyra av Fredrik Erikssons läckra julrätter till vilka Jonas Odland omsorgsfullt matchat lika många snapsar.