Potatis- och cheddarroyal med forellrom.
En lyxig potatisrätt till julbordet. En royal innehåller en äggstanning med grädde. Här smaksätts den med juliga smaker av cheddar och kavring.
Läs mer »Fredrik Erikssons recept på inlagd sill med koriander, gurka och citron serveras med fördel tillsammans med O.P. Anderson Björk.
Krögaren Fredrik Eriksson har skapat fyra välkomponerade rätter till vilka Jonas Odland, Master Blender och kryddmästare för O.P. Anderson, omsorgsfullt matchat lika många snapsar. Både recept och snapsar har sina ursprung i svenska råvaror och traditioner med julens smaker som utgångspunkt.
Här en krämig inlagd sill som görs med koriander, citron och olika varianter av gurka. Serveras med fördel tillsammans med O.P. Anderson Björk.
6 sillfiléer av typen löksill
1 msk korianderfrön, grovt krossad
2 saltgurkor
2 färska smörgåsgurkor av mindre sort
1/2 färsk slanggurka
ättikslag (1 msk ättika, 2 msk socker, 3 msk vatten)
1,5 dl majonäs
finrivet skal av en 1/2 citron
1 knippe dill
1 knippe gräslök
Fintärna saltgurkan och blanda med majonäs och finrivet citronskal. Skär ner sillen i lagom stora portionsbitar.
Dela smörgåsgurkan i 1/2 cm stora bitar skurna på snedden och stek hastigt i het panna så den tar färg, ca 1 minut.
Skiva slanggurkan tunt och lägg i ättikslagen i ca 15 minuter.
Lägg upp sillen och garnera med den inlagda slanggurkan, den sotade smörgåsgurkan, dill och finskuren gräslök.
265,00 kr
O.P. Anderson Björk är i grunden kryddad med den klassiska O.P. kryddningen kummin, anis och fänkål. Den får sin unika och eleganta karaktär av extrakt och destillat från björkknoppar som har plockats på vintern innan de har börjat svälla vilket ger den finaste björkträkaraktären. Karaktären kommer också från ekologisk björksav skördad på vårkanten i Jämtland.
Med sin kryddiga och friska karaktär passar utmärkt till denna sill. Snapsen har toner av björksav och björkknopp, citronzest samt den klassiska O.P.-kryddningen.
Recept: Fredrik Eriksson
En lyxig potatisrätt till julbordet. En royal innehåller en äggstanning med grädde. Här smaksätts den med juliga smaker av cheddar och kavring.
Läs mer »En vegetarisk rätt som passar utmärkt som en mellanrätt under julmiddagen.
Läs mer »Fläsk hör julbordet till, här serveras fläsksidan härligt krispig med en kryddning av bland annat apelsin och ingefära.
Läs mer »Sedan 2007 har kocken och krögaren Fredrik Eriksson på Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum skapat årets sill. Årets sill är smaksatt med fläder, citron och dill samt O.P. Anderson Björk.
Läs mer »