Årets sill 2020 med koriander, gurka och citron.

Fredrik Erikssons recept på inlagd sill med koriander, gurka och citron serveras med fördel tillsammans med O.P. Anderson Björk.

Årets sill med koriander, gurka och citron.
O.P. Anderson Björk

O.P. Anderson Björk

Sverige

Systembolaget nr:

82830

265,00 kr


Krögaren Fredrik Eriksson har skapat fyra välkomponerade rätter till vilka Jonas Odland, Master Blender och kryddmästare för O.P. Anderson, omsorgsfullt matchat lika många snapsar. Både recept och snapsar har sina ursprung i svenska råvaror och traditioner med julens smaker som utgångspunkt.

Här en krämig inlagd sill som görs med koriander, citron och olika varianter av gurka. Serveras med fördel tillsammans med O.P. Anderson Björk.

Ingredienser

  • 6 sillfiléer av typen löksill

  • 1 msk korianderfrön, grovt krossad

  • 2 saltgurkor

  • 2 färska smörgåsgurkor av mindre sort

  • 1/2 färsk slanggurka

  • ättikslag (1 msk ättika, 2 msk socker, 3 msk vatten)

  • 1,5 dl majonäs

  • finrivet skal av en 1/2 citron

  • 1 knippe dill

  • 1 knippe gräslök

Gör så här

    1. Fintärna saltgurkan och blanda med majonäs och finrivet citronskal. Skär ner sillen i lagom stora portionsbitar.

    2. Dela smörgåsgurkan i 1/2 cm stora bitar skurna på snedden och stek hastigt i het panna så den tar färg, ca 1 minut.

    3. Skiva slanggurkan tunt och lägg i ättikslagen i ca 15 minuter.

    4. Lägg upp sillen och garnera med den inlagda slanggurkan, den sotade smörgåsgurkan, dill och finskuren gräslök.

Till årets sill serveras med fördel:

O.P. Anderson Björk

265,00 kr


O.P. Anderson Björk är i grunden kryddad med den klassiska O.P. kryddningen kummin, anis och fänkål. Den får sin unika och eleganta karaktär av extrakt och destillat från björkknoppar som har plockats på vintern innan de har börjat svälla vilket ger den finaste björkträkaraktären. Karaktären kommer också från ekologisk björksav skördad på vårkanten i Jämtland.

Med sin kryddiga och friska karaktär passar utmärkt till denna sill. Snapsen har toner av björksav och björkknopp, citronzest samt den klassiska O.P.-kryddningen.

Recept: Fredrik Eriksson