Snälleröds

Snälleröds destilleri

Mitt i den skånska myllan ligger det - Snälleröds Destilleri. Det är där vi har våra rötter. Det är där vi hämtar vår inspiration. Redan 1901 började bönder i trakten kring Snälleröds Säteri att bränna sprit, och i 70 år var man sedan leverantör av svenskt kvalitetsbrännvin till bland annat statliga Vin och Sprit. I början av 1990-talet återupptogs produktionen, men då med ett nytt mål i sikte. Vi ville återuppliva den vilande svenska snapstraditionen och göra den relevant för tiden genom att förhöja smakerna med hjälp av noggrant förädlade ekologiskt producerade kryddor, örter och andra råvaror. Det driver oss fortfarande. Att verka för snapsen i tiden, skulle man kunna säga. En smak av äkta svenskt hantverk redo att attrahera nya nyfikna konsumenter. Det är vad Snälleröds är.

Hand med torkade örter

Hantverket

Snapstillverkning är för oss ett hantverk. Precis som för bönderna som för drygt hundra år sedan gick samman för att starta det ursprungliga bränneriet, syftar vår produktion till att ta tillvara de naturliga råvaror som finns omkring oss. Vi har en idé om att göra snaps som man gjorde förr. Det innebär att allt runt vår snaps är ekologiskt och att vi i många fall använder kryddor och örter som är lokala. Exempelvis Malörten plockas varsamt och bearbetas hos oss i Snälleröd. Smaksättningen sker noggrant och genom hela processen fram till den färdiga produkten står hantverket i fokus. Det må vara tidskrävande och resurskrävande, men vi är övertygade om att det ger ett bättre resultat. Ett resultat som vi är stolta över!

Platsen och historien

Snälleröds Bränneri invigdes 1901 efter att bönder i trakten gått samman för att öka avsättningen för den potatis man odlade. I 70 år levererade man sprit till bland annat statliga Vin och Sprit. Livet i Snälleröd kretsade mycket kring det säteri som funnits på platsen sedan slutet av 1700-talet. I början av 60-talet köptes gården av mat- och dryckesentusiasterna familjen Berntson. Efter ett helt liv i branschen knöt sonen Eric i början av 1990-talet ihop historien, och förverkligade sin dröm om att återuppliva Snälleröds Bränneri och inleda tillverkning av traditionell snaps med tydligt fokus på svenska smaker. Säteriet är idag bed & breakfast och en integrerad del av upplevelsen och historien kring Snälleröds snaps. Några av de råvaror som används i tillverkningen växer vid de vidsträckta åkermarkerna, det ursprungliga bränneriet kan skymtas från gården och Eric Berntsons vision om en traditionell snaps för vår tid levandegörs genom personliga historier och produkter som inspirerat dagens produktion.

Besök Snälleröds hemsida.