Vin till kalkon.

Vår dryckesexpert hjälper dig att välja bästa vinet till kalkon, så det helt enkelt blir kanon i stället för kalkon.

Rostad kalkon på bord med vinglas och porslin.

Kalkon är en underskattad fågel vi borde äta mer av här i Sverige. I USA får den stor uppmärksamhet vid högtiden Thanksgiving, men i flera länder äter man även kalkon till jul.

Kalkon är ett ljust kött och en lätt köttråvara, dock något smakrikare än kyckling. Vilka viner som passar bäst till kalkon beror till största delen på hur du tillagar, kryddar och smaksätter kalkonen. Den vanligaste rekommendationen för vin till kalkon är ganska smakrika vita viner, rosé eller lättare röda viner. Men det finns ett brett spektrum av goda viner till kalkon som du kan köpa på Systembolaget. Här får du vinrekommendationer till några olika typer av kalkonrätter.

Vitt vin till kalkon

Rökt kalkon är ett vanligt pålägg, men används också till många kalla rätter, sallader och bufféer. Här väljer man med fördel vita viner eller rosé. Här nedan är ett bra vardagsalternativ till vin till kalkon:

Om kalkonköttet är kokt eller stekt med ljusa såser och tillbehör är det bästa valet ett medelkraftigt vitt vin. Här är ett vin som passar bra till middagsbjudningen:

Kyckling är flitigt förekommande både i det indiska och i många asiatiska kök. Men om du har färsk kalkon hemma kan det mycket väl ersätta kycklingen i receptet. Det finns många rätter som har både tydlig sötma och ordentlig chilihetta. Då behöver vi ett aromatiskt vin med tydlig sötma. Här lämpar sig druvan riesling extra väl. Här är två viner till kalkon där det första passar vardagsmiddagen och det andra lite festligare tillfällen.

Vår dryckesexpert Mats har skräddarsytt ett recept till orangevinet från Domaine Jones. Råvaran var då kyckling, men det går lika bra med kalkon. Här finner du receptet.

Rött vin till kalkonmiddag

Stekt och grillad kalkon

Om man steker eller grillar exempelvis kalkonbröst och använder sig av kraftiga tillbehör som stekt svamp, rotfrukter och såser baserade på rödvin, så välj med fördel ett glas rött vin i glaset. Några förslag på viner som ger mersmak:

Buffébord på thanksgivning

Vin till kalkon på Thanksgiving

Under Thanksgiving som firas den sista torsdagen i november bjuds det på helstekt kalkon i de flesta amerikanska hem. Det finns säkert lika många recept som det finns familjer, men det är vanligt att kalkonen fylls med bröd, men också frukter, citron, färska örter, köttfärs, och nötter. Det brukar vara rikligt med tillbehör såsom potatis- eller sötpotatismos, olika varianter av grönsaker och också frukter. Pumpa är vanligt och för många är tranbärssåsen helig.

Här tycker vi att man självklart ska välja amerikanska viner. Oavsett om man väljer ett smakrikt vitt eller ett rött vin är det viktigt att vinerna är fruktiga, och att de röda vinerna inte är för sträva.

Kalkon med tillbehör till ThanksgivingThanksgiving – 6 maträtter till USA:s största tradition.

Thanksgiving är en riktig familjhögtid som spenderas med nära och kära. Vi har satt ihop en meny med kalkon i huvudrollen och recept på rätter och tillbehör som hör firandet till.

Läs mer
Björnbärsglaserad kalkonbröstfilé med potatismos och rostad vitlök.Björnbärsglaserad kalkonbröstfilé med potatismos och rostad vitlök.

Linnéa bjuder på vad som kanske kan vara världens bästa kalkonrecept.

Läs mer
Kalkon med fyllning och skysåsHelstekt kalkon med fyllning och skysås.

Den helstekta kalkonen serveras med krämigt potatismos, fyllning och tranbärssås.

Läs mer
TranbärssåsTranbärssås.

Ett måste till kalkonen. Tranbär hittar du i frysdisken, men om de skulle vara svåra att få tag på kan du använda frysta lingon för en svensk touch.

Läs mer