Bao buns med sticky pork och syrade grönsaker.

Bao buns är otroligt goda små bröd som man ångar mjuka och fyller med vad man vill. Här har Linnéa gjort ett recept med sticky pork och syrade grönsaker.

Bao buns med sticky pork.
YOKO Riesling

YOKO Riesling

Tyskland

Systembolaget nr:

5296701

135,00 kr


logo

8

logo

0 h 40 min

Första gången jag skulle servera bao buns hemma fanns de inte att köpa färdiga, så det var bara att ställa sig och baka egna. Vilket man absolut kan men är lite tidskrävande. Så mycket enklare det är att köpa färdiga i butiken. Jag har fyllt mina med fläsk som först fått härlig stekyta, sedan kokats i en härlig, klibbig och smakrik glace.

Five-spices är en asiatisk kryddblandning som består av ingefära, koriander, anis, kardemumma och szechuanpeppar och finns att köpa i asiatiska butiker. Servera det sötstarka köttet med krispiga och syrade grönsaker och en härlig chili-mangomajo. Lättlagat och fantastiskt gott!

/ Linnéa

Sticky pork:

Ingredienser

  • 500 g benfri kotlett

  • salt och peppar

  • olja att steka i

  • 4 vitlöksklyftor

  • 3 cm ingefära

  • 1 tsk five spices

  • 0,75 dl flytande honung

  • 2 msk mango och chilisås (eller sweet chili)

  • 1 msk risvinäger

  • 1 tsk sesamolja

Gör så här

    1. Skär köttet först i skivor sedan i strimlor. Salta och peppra.

    2. Stek i omgångar i olja tills fläsket fått en fint stekyta runt om. Lägg åt sidan.

    3. Skala och finriv vitlök och ingefära. Stek detta på medelvärme under omrörning i samma stekpanna du stekt fläsket i.

    4. Tillsätt sedan kryddor, honung, mango och chilisås, risvinäger och sesamolja. Låt detta sjuda på medelvärme, tillsätt fläsket och låt allt puttra tills fläsket är täckt av en tjock, klibbig sås.

Syrad gurka och rödlök:

Ingredienser

  • 0,5 gurka

  • 2 rödlökar

  • 4 msk risvinäger

  • 2 msk strösocker

  • 2 tsk sesamolja

  • salt

  • 0,5 chili

Gör så här

    1. Strimla gurka och rödlök fint. Ha upp gurkan i en burk och rödlöken i en annan.

    2. Blanda samman vinäger, socker, olja och salt. Fördela detta över rödlök och gurka.

    3. Finhacka chilin och strö det över gurkan.

    4. Låt stå minst 1 timme innan servering.

Resten:

Ingredienser

  • 8 st färdiga bao buns

  • 1 dl majonnäs

  • 5 msk mango och chilisås (eller sweet chilisås)

  • 150 g sockerärtor

  • 250 g sojabönor

  • koriander

  • sesamfrön

Gör så här

    1. Ånga bao bunsen enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda samman majonnäs med mango och chillisås.

    2. Strimla sockerärtorna fint.

    3. Fyll varje bao bun med sticky pork, syrad lök och gurka, sockerärtor, sojabönor, chili-mangomajo och koriander. Toppa med sesamfrön.

Vintips till Bao buns med sticky pork:

YOKO Riesling

135,00 kr


YOKO Riesling har en intensiv doft med inslag av apelsinblom, lime, honungsmelon, tropisk frukt, och ett stråk av kryddor. Smaken är fruktig med en lite fruktsötma som balanseras på bästa sätt med den friska syran. Vinet har en bra smaklängd och det finns toner av både melon, lime, mineral och en fläkt av blommor.

Recept: Linnéa Seidel

Bulgogi - Vendela Wikström cookalong med YOKO

Bulgogi.


Vendela Wikström är köksmästare på Tegelbacken och delar även med sig av asiatiskt matlagning på sin Instagram. Här har hon tagit fram recept på bulgogi som passar ypperligt till YOKO Riesling.

Läs mer »
YOKO vinserie till asiatisk mat

YOKO


Vinserien YOKO har som mål att erbjuda de perfekta dryckerna till asiatisk mat. Erfarna vininköpare, med Master of Wine Julie Nyheim i spetsen, letar land och rike runt efter de bästa produkterna.  

Läs mer »