Klassiskt gammaldags äppelmos.

Gör som Linnéa idag, bara gå ut och plocka ihop 2 kilo av höstens äpplen för att göra mos på. Nedan är hennes recept på klassiskt äppelmos, gott och enkelt.

Klassiskt, gammaldags äppelmos.
logo

0 h 40 min

Äppelmos, detta lite heliga fruktmos vi så gärna har på gröten, i bakverk eller till skinksteken. Alla har sitt bästa sätt och recept på äppelmos. Jag brukar faktiskt använda olika metoder beroende på hur mycket mos jag ska göra. Men tänker jag ta vara på varenda äpple trädgården bjuder på så här års -ja då åker assistenten med mormors gamla passertillsats fram.

Gör jag som idag, bara går ut och plockar ihop 2 kg för att göra mos på, ja då gör jag som i receptet nedan. Fryser du in allt ditt äppelmos behöver du inte tillsätta något konserveringsmedel. Men vill du förvara moset i kylen är det en god idé att ha i lite.

Hur mycket äppelmos du får ut på 2 kg äpplen beror på hur mycket vätska det är i dem. Mina var lite kartiga och väldigt fasta, så jag fick nog inte ut mer än 1,5 liter mos på drygt 2 kg äpplen. Samma sak gäller med mängden socker. Hur sött du vill ha moset och vilken sorts äpplen du använder. Prova dig fram!

Linnéa

Äppelmos:

Ingredienser

  • 2 kg äpplen

  • ca 2 dl vatten

  • 200-400 g strösocker

  • 2 krm natriumbensoat

Gör så här

    1. Skala, kärna ur och skär ner äpplena i mindre bitar. Lägg i en gryta och slå på vattnet. Låt allt sjuda under lock.

    2. Rör om då och då för att säkerställa att inga äppelbitar bränner fast i botten. När äpplena kokat sönder helt, vispa dem till ett mos med en ballongvisp. Söta ditt mos med socker. Låt allt koka upp.

    3. Beroende på äppelsort och hur sött mos du vill ha går det åt olika mängd socker. Smaka dig fram.

    4. Tag av lite mos och rör ut natriumbensoat i. Rör sedan ut detta i moset. Ha upp på väl rengjorda burkar, förvarar kallt och mörkt.

Ska du använda äppelmoset i en dessert?

Dr Loosen Riesling Beerenauslese

149,00 kr


Druvtypisk doft med inslag av mineral, frisk citron, honung, och petroleum. Smaken är druvigt söt med inslag av aprikos, grapefrukt, mineral, honung och petroleum.

Recept: Linnéa Seidel