Västerbottensflarn med vispad smetana.
Västerbottensflarn, så enkelt att göra och rätt svåra att misslyckas med. Allt du behöver är ju ost. Ja och något riktigt gott att toppa dom med.
Läs mer »Saftiga och kryddiga revbenspjäll är en favorit på julbordet för många, så även för Linnéa. Här har hon satt sin egen prägel på sin pappas klassiska recept.
Frankrike
Systembolaget nr:
215101
125,00 kr
Pappas klassiska revbensspjäll finns alltid på julbordet hemma hos oss. I år frågade jag efter receptet. Men var såklart tvungen att ändra lite i det på direkten. Jag ville ha en lite mer julig touch på dem och tillsatte därför lite sjukryddor. Den klassiska kryddblandningen från Mellanöstern med smak av kryddpeppar, kanel och ingefära passar utmärkt för att sätta piff på det klassiska julbordet.
Låt revbensspjällen ligga i sin marinad över natten. Tillsätt kryddorna och stek i ugnen. Kom ihåg att pensla revbensspjällen med marinaden och sedan ösa under tiden de är i ugnen. Revbensspjällen blir garanterat saftiga och en succé på julbordet!
ca 1,5 kg tjocka revbensspjäll
100 g råsocker
1,5 dl flytande honung
1 dl vinäger
4 msk soja
4 cm färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
saft och skal från 1 ekoapelsin
ett par skvättar tabasco
salt
3 kvistar färsk rosmarin
1 msk sju kryddor
Skär revbensspjällen i jämnstora bitar.
Blanda socker, honung och soja i en kastrull. Värm tills sockret har löst sig.
Skala och krossa vitlöksklyftorna. Hacka dem grovt. Skala ingefäran och finriv den. Riv skalet och pressa saften ur apelsinen. Ha i några skvättar tabasco och lite salt.
Grovhacka rosmarin och ha i tillsammans med Sju kryddor. Blanda samman allt till en marinad i kastrullen. Låt svalna något.
Lägg revbensspjällen i en tjockare plastpåse. Slå på marinaden och låt marinera i kylen över natten, minst.
Lägg revbensspjällen med köttsidan upp i en ugnsfast form. Pensla med marinaden.
Ugnsstek i 175°C i cirka 1,5 timme. Pensla på av marinaden då och då under tillagningstiden.
ca 200 g grönkål
200 g svartkål
olja att steka i
salt
1 granatäpple
2 dl valnötter
Ansa de båda kålsorterna och skär ner i mindre bitar.
Stek först i en torr stekpanna tills de börjar mjukna något. Tillsätt då oljan och stek ett par minuter på medelvärme. Salta.
Ha upp på ett vackert fat, strö över granatäpplekärnor och valnötter.
1 liten rödlök
0,5 dl vatten
1/4 g saffran
0,5 tsk chilipulver
4 äpplen
10 kärnfria dadlar
1 dl gula russin
2 tsk strösocker
1 dl äppelcidervinäger
0,5 dl vatten
salt
Skala och skär rödlöken fint. Stek mjuk i lite olja. Tillsätt saffran och chili.
Skär ner äpplena i småbitar och låt de steka med lök och kryddor.
Finhacka dadlarna och rör i dem tillsammans med russin och socker.
Slå på vinäger och vatten. Låt allt koka i cirka 20 minuter eller tills äpplena är helt mjuka. Rör om då och då. Tillsätt ev mer vatten om så behövs.
Smaka av med salt. Låt svalna helt innan du har upp på väl rengjord burk.
125,00 kr
I en lite högre prisklass föreslår vi denna ekologiska Grenache som har en inbjudande doft som för tankarna till skogshallon, mörka bär peppar, och torkade örter. Smaken är mjuk, fruktig och kryddig i en härlig symbios. Det finns nyanser av hallon, björnbär, färska örter svart te och lavendel.
239,00 kr
CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia har en medelstor, mycket bärig doft med inslag av björnbär svarta vinbär, körsbär, mjölkchoklad och lakrits. Passar bra till en stek, kyckling och krämig pasta eller varför inte till vegetariska rätter.
Recept: Linnéa Seidel
Västerbottensflarn, så enkelt att göra och rätt svåra att misslyckas med. Allt du behöver är ju ost. Ja och något riktigt gott att toppa dom med.
Läs mer »Det är inte ens alla köttätare som gillar sill - så varför inte testa en vegansk "sill" istället? Denna har Linnéa gjort med aubergine och morötter.
Läs mer »Gubbröran har en given plats på julbordet och här serveras den färdig att äta på en skiva kavring, dekorerad med färsk dill. Perfekt att servera med ett glas gott vitt vin!
Läs mer »Mandelmusslor. En riktig klassiker till de stora kafferepen förr i tiden. Men den hänger med in på 2000-talet också. Då kanske främst som en del av dessertbordet på jul.
Läs mer »