Stekt fjällröding med smörslungad färskpotatis och stekta grönsaker.
Linnéa bjuder här på ett enkelt men löjligt gott recept på härlig stekt fjällröding med smörslungad färskpotatis och stekta gröna primörer.
Eftermiddagens solstrålar letar sig försiktigt in genom de tunna gardinerna, väskor med blöta badkläder och handdukar står fortfarande kvar i hallen och ett klassiskt spår av sand letar sig igenom hela huset eftersom någon, som vanligt, glömde att skölja av sig de sandiga fötterna när vi åkte från stranden.Det är sommar, sol och noll energi till att hitta på nya maträtter. Oavsett om det är tisdag eller fredag kväll. Men då har jag ett ess jag tar fram - jag lagar fisk. Det går fort, då fisk ofta har kort tillagningstid, och köper du dessutom hem färsk fisk känns det extra lyxigt samtidigt som arbetsinsatsen är väldigt liten. Idag serverade jag stekt fjällröding, tillsammans med smörslungad färskpotatis och stekta gröna grönsaker. Jag tror knappt det finns något godare på sommaren än färskpotatis med smör och örter!
Smörslungad potatis
Ingredienser
ca 800 g små färskpotatisar
2 msk smör
1 dl dill
Flingsalt
Gör så här
Skrubba färskpotatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
Häll av allt vatten och låt potatisen ånga av en stund.
Tillsätt sedan smör, hackad dill och salt. Slunga runt potatisen så den täcks av det smälta smöret och dillen.
Strö till sist över lite flingsalt över den smörslungade potatisen.
Stekt fjällröding
Ingredienser
ca 600 g fjällröding
Smör att steka i
Salt och peppar
Gör så här
Krydda fisken med salt och peppar.
Stek fjällrödingen i en medelvarm stekpanna. Lägg i fisken med skinnsidan först, stek i cirka 3 minuter. Vänd sedan fisken och stek i 2 minuter till.
Stekta gröna grönsaker
Ingredienser
150 g färska haricot verts
150 g salladsärtor
1/2 citron
Olivolja
Flingsalt
Gör så här
Koka haricot verts i cirka 4 minuter. Häll av det varma vattnet och spola bönorna i kallt vatten.
Hetta upp lite olja i en stekpanna.
Lägg i haricot verts och ärtor. Fräs i någon minut.
Ringla över lite olja, pressa saft från 1/2 citron och strö sist över salt.
Servera grönsakerna med den stekta fjällrödingen och smörslungad potatis.
Dryckestips till stekt fjällröding med smörslungad potatis:
Roots Drostdy-Hof Chardonnay Fairtrade
88,00 kr
Stekt fjällröding med smörslungad potatis gör sig fint med ett glas Chardonnay. Vi rekommenderar denna i klimatsmart PET-flaska. Med torr, medelfyllig smak med inslag av tropisk frukt, citrus, stenfrukt, vanilj och kryddiga fat.
Cape Malay - sydafrikansk fiskgryta med mustiga smaker.
Cacio e Pepe - italiensk vardagspasta.
En riktig klassiker i det italienska köket med ytterst få ingredienser som också går snabbt att tillaga.
Läs mer »Solgul fisksoppa med torsk och lax.
Ett riktigt bra basrecept på fisksoppa med torsk, lax och saffran som du kokar på 30 minuter.
Läs mer »