Karljohansrisotto med cashewsmör.
Här får du ett gott och krämigt recept på svamprisotto gjord på karljohanssvamp och cashewsmör från kokboken "Laga Svamp" av Martin Nordin.
Läs mer »Martin och Lisa visar här sitt underbara recept på en italiensk svamprisotto som toppas med parmesan och prosciutto.
“Jag kommer ihåg när vi gled in i hamnen på Capri och det doftade fräst vitlök ända ut i fingertopparna,” berättar Martin. Det var sommaren 2015 och det nygifta paret Martin och Lisa från Halmstad var på bröllopsresa längs Italiens kust. Vid lunchtid stannade de på en liten, familjär restaurang med utsikt över havet där de beställde in varsin risotto som avnjöts tillsammans med ett glas rött. “Det är ett fint minne. Maten, vinet, utsikten och såklart varandras sällskap. Sedan dess har en krämig risotto alltid fått oss att tänka tillbaka på vår bröllopsresa. Därför är det numera heligt för oss och vi delar gärna med oss av vårt bästa recept som vi arbetat på sen 2015, för att kunna återuppleva vårt fina minne och den fantastiska risotton!”.
400 g färsk svamp (gärna skogschampinjon)
2 schalottenlökar
2 st vitlöksklyftor
9 dl hönsbuljong
2,5 dl vitt vin
3 dl risottoris ( carnaroli eller aborio)
2 msk olivolja
2 msk smör
2 dl riven parmesan
1 kruka bladpersilja eller timjan
1 paket prosciutto
Rensa och finhacka svampen. Stek den i en stekpanna. När den fått färg och allt vatten är borta, tillsätt mer smör och fortsätt steka nån minut. Låt svampen rinna av i ett durkslag. Lägg åt sidan.
Finhacka lök och vitlök. Koka upp buljongen och håll den varm.
Fräs lök och vitlök i en kastrull. Se till att löken inte får färg. Tillsätt riset och fräs det i ett par minuter. Se till att röra runt i kastrullen.
Häll på vinet i kastrullen och låt det koka in i riset under omrörning.
Sänk värmen och tillsätt lite av buljongen i taget under omrörning. Börja med ca 3 dl och späd sedan på med en dl i taget.
Fortsätt späda tills buljongen är slut. Riskornen ska vara hårda i mitten och ge lite tuggmotstånd. Tar ca 15-20 minuter.
Lägg prosciutto på ett bakplåtspapper och ställ in i ugnen på 200C i 5-7 min tills de har fått färg.
Tillsätt hälften av den stekta svampen, den hackade persiljan eller timjan och parmesanen. Risotton ska ha en krämig konsistens. Toppa med resterande svamp, örter, parmesan och prosciutto.
Smaka och dröm dig bort till att du sitter på en liten, italiensk restaurang precis intill havet. Avnjuts gärna med ett glas rött till.
239,00 kr
Ruffino Riserva Ducale är en ursprungstypisk Chianti med klassisk krydda och elegans. I doften märks körsbär, kryddor, lakrits och kakao. I smaken kommer fina syror fram tillsammans med mörka körsbär och kryddiga fat.
Här får du ett gott och krämigt recept på svamprisotto gjord på karljohanssvamp och cashewsmör från kokboken "Laga Svamp" av Martin Nordin.
Läs mer »Som vi längtat efter svampsäsongen och att laga goda svamprätter. Här tipsar vi om hur du kan tänka när du väljer vin till olika svamprätter. Dessutom ger vi flera vintips och listar flera goda svamprecept.
Läs mer »Spaghetti Carbonara är en riktig klassiker som man aldrig tröttnar på och här delar Katarina med sig av sitt bästa recept på den populära rätten.
Läs mer »Det är inte mycket som slår en riktigt god Bolognese och här får du ett recept med mycket vitlök och chili som ger lite extra sting till pastarätten.
Läs mer »