Martin och Lisas heliga svamprisotto.

Martin och Lisa visar här sitt underbara recept på en italiensk svamprisotto som toppas med parmesan och prosciutto.

Svamprisotto
logo

4

logo

0 h 45 min

“Jag kommer ihåg när vi gled in i hamnen på Capri och det doftade fräst vitlök ända ut i fingertopparna,” berättar Martin. Det var sommaren 2015 och det nygifta paret Martin och Lisa från Halmstad var på bröllopsresa längs Italiens kust. Vid lunchtid stannade de på en liten, familjär restaurang med utsikt över havet där de beställde in varsin risotto som avnjöts tillsammans med ett glas rött. “Det är ett fint minne. Maten, vinet, utsikten och såklart varandras sällskap. Sedan dess har en krämig risotto alltid fått oss att tänka tillbaka på vår bröllopsresa. Därför är det numera heligt för oss och vi delar gärna med oss av vårt bästa recept som vi arbetat på sen 2015, för att kunna återuppleva vårt fina minne och den fantastiska risotton!”.

Svamprisotto:

Ingredienser

  • 400 g färsk svamp (gärna skogschampinjon)

  • 2 schalottenlökar

  • 2 st vitlöksklyftor

  • 9 dl hönsbuljong

  • 2,5 dl vitt vin

  • 3 dl risottoris ( carnaroli eller aborio)

  • 2 msk olivolja

  • 2 msk smör

  • 2 dl riven parmesan

  • 1 kruka bladpersilja eller timjan

  • 1 paket prosciutto

Gör så här

    1. Rensa och finhacka svampen. Stek den i en stekpanna. När den fått färg och allt vatten är borta, tillsätt mer smör och fortsätt steka nån minut. Låt svampen rinna av i ett durkslag. Lägg åt sidan.

    2. Finhacka lök och vitlök. Koka upp buljongen och håll den varm.

    3. Fräs lök och vitlök i en kastrull. Se till att löken inte får färg. Tillsätt riset och fräs det i ett par minuter. Se till att röra runt i kastrullen.

    4. Häll på vinet i kastrullen och låt det koka in i riset under omrörning.

    5. Sänk värmen och tillsätt lite av buljongen i taget under omrörning. Börja med ca 3 dl och späd sedan på med en dl i taget.

    6. Fortsätt späda tills buljongen är slut. Riskornen ska vara hårda i mitten och ge lite tuggmotstånd. Tar ca 15-20 minuter.

    7. Lägg prosciutto på ett bakplåtspapper och ställ in i ugnen på 200C i 5-7 min tills de har fått färg.

    8. Tillsätt hälften av den stekta svampen, den hackade persiljan eller timjan och parmesanen. Risotton ska ha en krämig konsistens. Toppa med resterande svamp, örter, parmesan och prosciutto.

    9. Smaka och dröm dig bort till att du sitter på en liten, italiensk restaurang precis intill havet. Avnjuts gärna med ett glas rött till.

Vintips till svamprisotto:

Ruffino Montemasso

Ruffino


I allt arbete som sker på Ruffinos sex anläggningar i Toscana tar man stor hänsyn till miljön.

Läs mer »