En svensk akvavit i Calvados.

Hur ser världshistoriens första samarbete mellan fransk Calvados och svensk akvavit ut egentligen? Sophie Berlin tog sig till Frankrike för att ta reda på det.

En svensk akvavit i Calvados.

Petter Bäcklund

Sophie Berlin har arbetat som både kock och matkreatör, samt gett ut en egen kokbok. Idag arbetar hon som projektledare på Kitchen PR, en specialiserad kommunikationsbyrå inom mat och dryck. Tillsammans med utvalda journalister och influencers åkte hon till ett dimmigt Normandie vid Atlantkusten. På plats fick hon uppleva världshistoriens första samarbete mellan fransk Calvados och svensk akvavit. Hur gick det egentligen till?

Normandie ligger i nordvästra Frankrike cirka två timmars bilfärd från Paris. Den vackra regionen är känd för sina gröna kullar, pittoreska byar, dramatiska kuster och en historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Namnet kommer från normanderna, alltså de nordiska vikingarna som härjade i regionen under vikingatiden.

Jag och mitt resesällskap landar i Paris för en transfer mot kusten till departementet Calvados som är en del av regionen Normandie. Färden är klassiskt fransk, det vill säga en hetsig chaufför som är snabb på gasen och även lika snabb på bromsen så det gäller att hålla i sig i kurvorna.

Vi åker mot staden Coquainvilliers på smala landsvägar förbi långa vidsträckta odlingar av vackra gamla knotiga äppelträd. Bara några mil bort ligger engelska kanalen och närheten till det råa och fuktiga brittiska klimatet är påtaglig. Regnet börjar smyga sig på och den dimmiga luften slingrar sig runt äppelträdens grenar. Mitt ute på landsbygden ser vi Boulards destilleri trona upp sig. Även här är den engelska påverkan tydlig genom den vackra byggnaden med korsvirkesarkitektur som inrymmer destilleriet.

Grundades 1825

Boulard grundades av Pierre-Auguste Boulard år 1825 och har sedan starten vuxit till att bli världens mest kända Calvados. Idag är det den femte generationen Boulard som driver verksamheten så det är verkligen ett familjeföretag i dess sanna bemärkelse.

För att tillverka Calvados destilleras äppelcider till sprit. Även om äppelbrännvin tillverkas på flera platser i världen är det bara i Normandie man får kalla det Calvados. Och som alltid när det gäller Frankrike är det strikta regler som gäller. Den allra främsta klassificeringen heter Appellation Calvados Pays d’Auge. Den innebär bland annat att samtliga äpplen odlats i området Pays d’Auge och att spriten dubbeldestillerats i kopparpanna.

På Boulards destilleri hälsas vi välkomna av Master Blender Sylvain Pluchard och William Ploquin-Maurell som är Export Business Developer på Boulard.

Sylvain och William leder oss genom en provsmakning av några av Boulards mest välkända sorter inklusive deras Grand Solage. Den är gjord på 3 till 5 år gammal Calvados som fått mogna ytterligare på ekfat. För att göra en flaska av Grand Solage krävs cirka 18 kilo äpplen. Resultatet är en komplex sprit sprängfylld med äppelsmak tillsammans med en touch av sötma samt kanel- och vaniljtoner. Grand Solage är ett perfekt uttryck av Calvados eftersom den har så mycket frisk och distinkt äppelfrukt i sig.

Efter provsmakningen bjuds vi in till en fransk lunch mitt inne i destilleriet. Vi slår oss ner och njuter av de vackra kopparpannorna i lokalen som används för att dubbeldestillera det flytande äppelguldet. Det är en storslagen upplevelse att få sitta på en plats där traditionen och historien är så tydlig. Här blir vi serverade en fyrarätters lunch inklusive ett generöst fat med regionens mest kända ostar, Camembert, Livarot, Pont-l’évêque och Neufchâtel.

En svensk akvavit i Calvados.

Cocktaildetour

En svensk akvavit i Calvados.

Salvador blev calvador - som blev calvados

Ingen vet dock riktigt hur Calvados fick sitt namn. En ursprungsmyt är att namnet uppstod vid ett fylleslag. Det sägs att normanderna firade med det lokala äppelbrännvinet i glasen när det spanska skeppet San el Salvador slogs i spillror vid Normandies kust. Under åren ska ”Salvador” i folkmun ha förvandlats till calvador innan det till slut blev calvados.

Men hur var det nu med den svenska akvaviten och calvados?

Jo, det finns en extra intressant anledning till att vi besöker Boulard just nu. För ett par år sedan kläcktes en idé att skapa ett samarbete mellan Frankrikes mest berömda Calvadosproducent och Sveriges äldsta och mest anrika akvavit. Idén blev till verklighet och ekfat från O.P. Andersons Distillery i Matfors i Sverige skickade ner till Calvados i Normandie. När de svenska faten var på plats fylldes de med Boulards Calvados Grand Solage. Spriten som nu lagrats klart är helt unik i sitt slag och lanseras i hela världen under namnet Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit finish.

Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit Cask Finish är varmt bärnstensfärgad med en fyllig äppelsmak. Lagringen på akvavitfat ger spriten kryddiga toner av kummin, anis och lakrits i både doft och smak. Den långa runda eftersmaken har inslag av karamell och söt vanilj.

Ostron i mängder

Men vad är väl en resa till Normandie utan att få smaka deras världsberömda ostron? På eftermiddagen under vår sista heldag åkte vi därför ut till den lilla kuststaden Honfleur. Staden är en sann liten pärla vid Atlanten och som tagen ur en sagobok. I den pittoreska hamnen, omgärdad av vackra smala hus klädda i skiffer för att stå emot väder och vind, hittar vi vår picknickplats. Vi köper med oss rikligt med ostrontråg och baguetter och dukar upp på bryggan precis intill en gammal fiskebåt. Hamnen doftar av salt hav och vi sätter oss ner och öppnar de salta molluskerna. Om du inte har provat att ringla calvados över ostron så gör det, smaken är ljuvlig! Sältan i ostronen tillsammans med äppeltonerna från Calvados är helt enkelt en underbar smakkombination. Dagen börjar nu gå mot sitt slut och även om temperaturen sjönk till nollan gjorde det oss ingenting då tanken på resans rika innehåll värmde långt in i själen. Tack Normandie och Calvados för den här gången, jag kommer absolut tillbaka!

Jag vill till sist även passa på att tipsa om en sprit som lanseras i höst. Då fortsätter samarbetet mellan destillerierna genom att O.P. Anderson lanserar en unik akvavit som i sin tur lagrats på fat från Boulard Calvados. Låt mig berätta mer om det då!

Merci et au revoir!

/Sophie Berlin

Tre drycker värda att lägga på minnet från Boulard

Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit Cask Finish

561,00 kr


Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit Cask Finish är varmt bärnstensfärgad med en fyllig äppelsmak. Lagringen på akvavitfaten ger kryddiga toner av kummin, anis och lakrits i både doft och smak. Den långa och runda eftersmaken har inslag av karamell, lakrits, och vanilj.

Boulard Grand Solage Pays d'Auge, 700ml

355,00 kr


Boulard Grand Solage Calvados har en nyanserad doft och smak med fatkaraktär, inslag av röda äpplen, knäck, apelsin, vanilj, kanel och hasselnötter.

Pomme Doublée Apple Spritz

117,00 kr


Pomme Doublée har intensiv och frisk fruktsmak med eleganta toner som kommer från ett urval av de bästa och mest smakrika äppelsorterna. De djupa bakre tonerna kommer från en pigg Calvados och balanserar upp det hela på ett snyggt sätt.