Premiär för ny årgång från Bordeaux – 2 heta tips.

Under våren och sommaren kommer det att lanseras ett pärlband av exklusiva bordeauxviner från den eftertraktade årgången 2020, och vi börjar med två härliga viner i maj.

2 nyheter från Bordeaux.

Årgången 2020 är tillsammans med 2018 och 2019 en trio med mycket bra viner från Bordeaux. Under 2020 hade Bordeaux en mild och blöt vår med efterföljande hög värme under sommaren och hösten.

Resultatet blev små koncentrerade druvor och balans mellan fruktsyra och tanniner. Allra bäst lyckades egendomar med hög andel lerjord och kalksten. Först ut att lanseras av flertalet läckra Bordeauxviner från 2020 blir Château Gazin som ligger i Pomerol och Chateau Haut-Bages Libéral som man finner på den vänstra stranden i Pauillac.

Ett välskött slott på den övre platån i Pomerol

Chateau Gazin ligger på Pomerols övre platå, precis bredvid kända Petrus. Egendomen har en sammanhängande vingård på 26 hektar som består av 90 procent merlot, 7 procent cabernet sauvignon och 3 procent cabernet franc. Detta är ovanligt för Pomerol, där de flesta producenter har små, utspridda vingårdsplotter. Jorden består av blå och grön lera rik på järn täckt av ett lager Gunzian-grus.

Det välkända slottet ägs och drivs av den femte generationen de Bailliencourt. Slottet är byggt på ruinerna av “Hospital de Pomeyrols”, ett sjukhus anlagt på 1100-talet av korsriddare för att ta emot pilgrimer på väg till St Jacques de Compostelle. Namnet på slottets andra vin, “L’Hospitalet de Gazin”, är direkt inspirerat av denna historia. Även slottets logga anknyter till korsriddarna.

Chateau Gazin lanseras på Systembolaget med start den 19/5 klockan 10.00. Antalet flaskor är mycket begränsat (120 fl).

Chateau Gazin 2020

903,00 kr


Chateau Gazin 2020 har en nyanserad och kraftig doft som drar tankarna till både mörka och röda plommon, lakrits, ceder, choklad, tobak samt ett stråk av kaffe och mynta. Smaken är lång och intensiv med toner av mörka och röda frukter, fat, ceder, vanilj, tobak och lakrits.

Slott som odlar enligt biodynamiska metoder

Chateau Haut-Bages Libéral är en egendom som ligger i Pauillac på den vänstra stranden i Bordeaux. Ägare är Claire Villars-Lurton och de är certifierade ekologiskt sedan 2019 och biodynamiskt från 2021.

Totalt har man 30 hektar vinodlingar och vingårdarna kring slottet har en lerjord rik på grus och kalk. Den andra vingårdsdelen som ligger vid den lilla byn Bages har en mycket grusrik jordmån.

Chateau Haut-Bages Libéral lanseras på Systembolaget med start den 26/5 Klockan 10.00. Antalet flaskor är begränsat till 600fl.

Chateau Haut-Bages Liberal 2020

467,00 kr


Chateau Haut-Bages Liberal 2020 har en inbjudande och nyanserad doft med svarta vinbär, mörka plommon, ceder samt ett stråk av kryddnejlika. Detta vin är smakrikt och intensivt med en fin tanninstruktur och en lång eftersmak, där man finner både mörka bär och frukter, kryddor, fat, ceder, piptobak samt ett stråk av kakao.