5 vanliga misstag vi gör med mousserande vin.

Vill du få ut det bästa möjliga av din fina Champagne? Då finns det några vanliga fallgropar du bör undvika. Här listar vi några misstag vi alla gjort med mousserande viner som Champagne, Cava eller Prosecco.

Två glas mousserande vin och ett fat ostron.

Foto: Adobe Firefly/AI

Det är alltid tillfälle för bubbel om du frågar oss, och det allra bästa sättet att dricka det är enkelt: Precis som du vill ha det. Men det kan vara skillnad på att skåla i ett härligt pärlande mousserande för att du vill njuta av stunden, eller om du vill njuta av vinet. Inte nödvändigtvis – men ibland.

När du vill låta den fina Champagnen få det utrymme den förtjänar finns det några fällor du inte ska gå i bara för att du har sett det göras i filmer eller på bild. Detta gäller för övrigt alla mousserande viner du verkligen vill låta komma till sin rätt.

5 vanliga misstag med mousserande vin:

1. Du snurrar glaset

När du dricker stilla vin, rött, vitt eller rosé, så är vi många som snurrar glaset för att hjälpa vinet att luftas ordentligt. Detta behöver du inte göra med mousserande viner. Faktum är att det inte rekommenderas. När du snurrar glaset så får du samma effekt som om du skakar en läskflaska – du förlorar kolsyran. Och kolsyran som skapar de fina bubblorna hjälper faktiskt till att frigöra aromerna från vinet, så den vill du ha kvar. Ett bubbel utan bubblor känns inte så festligt.

2. Du använder champagneflöjter

De vackra, höga flöjtglasen har för många blivit synonyma med Champagne och annat bubbel. Men är de verkligen det bästa att dricka Champagne ur?

– Nackdelen med flöjten är att champagnen blir instängd, vilket gör att det blir mindre doft och en syrligare smak, säger Jane Sandström, sommelier och glasexpert.

Bäst fungerar glas med stor kupa som påminner om vinglas.

– Har du inga champagneglas av den här typen är det bättre att du använder dina vinglas än att plocka fram coupe- eller flöjtglas, säger Jane.

3. Du serverar för kallt

Kanske kyler du ditt mousserande vin i kylen? Ett kylskåp håller en temperatur på runt fyra grader, och ett mousserande vin bör serveras vid 9-12 grader. Serveras bubblet för kallt kommer inte smaker och aromer fram ordentligt och du kommer att få en tråkigare smakupplevelse helt enkelt. Så ta fram flaskan en stund innan det är dags att servera.

Om vi pratar om förvaring av Champagne är den ultimata temperaturen 10-15 grader, gärna i vinkyl. Till skillnad från stilla viner kan mousserande viner förvaras stående, då koldioxiden som finns i flaskan håller locket fuktigt ganska länge, även om flaskan förvaras upprätt.

4. Du missar magiska kombinationer

Många av oss tar endast fram bubblet när något ska firas, möjligtvis som sällskapsdryck när vi ska unna oss lite vardagslyx. Men både Champagne och andra bubbel kan vara fantastiska beledsagare till det dukade bordet. Allt från sushi till friterad kyckling, pommes och popcorn kan verkligen gifta sig med rätt mousserande! Här är ett exempel:

André Clouet Chalky

479,00 kr


Serveras med fördel som aperitif eller till ostron och löjromstoast. Eller för den delen till alla eleganta fisk- och skaldjursanrättningar som gärna få ha syrliga komponenter i tillagning eller i tillbehör.

5. Du öppnar med ett POP

När du öppnar en flaska Champagne – håll flaskan i vinkel, snett uppåt bort från dig och andra, sätt korken mot handflatan och greppa, rotera flaskan med din starkare hand för att få korken att röra sig utåt. När korken rör sig, tryck lätt mot den så att den inte kommer ut ur flaskan för snabbt och drycken går till spillo. Korken ska inte poppa högt, utan släppa ut ett tyst pys. Att sabrera en champagneflaska, eller sabrage, är ett imponerande nummer för till exempel sommarfester eller bröllop, men kanske inte det smidigaste. Läs mer om hur du gör för att sabrera champagne här.

...och 5 goda bubbel att prova!

Louis Roederer Brut Vintage 2016

799,00 kr


Härlig mousse med fina eleganta bubblor. Rik doft av röda vinbär, gula plommon, persika, hasselnötter, brioche mineral och kryddor. Koncentrerad, kraftfull och dynamisk smak med en rund fruktighet och välbalanserad syra och lång harmonisk eftersmak med ton av choklad.

André Clouet Silver Brut Nature

399,00 kr


Servera André Clouet Silver Brut Nature vid cirka 8 grader. Den här champagnen är perfekt att drickas direkt efter köp, men den kan också lagras i upp 10 år för något mer utvecklad komplexitet.

Goldeck Zweigelt Rosé Sekt

99,00 kr


Karaktären i Goldeck Zweigelt Rosé Sekt är distinkt med en elegant och frisk smakprofil. Dess vackert rosa färg och delikata bubblor kompletteras av en bouquet med antydningar av röda bär och en finstämd balans av syra och sötma.

Rotari Blanc de Blancs Extra Brut

159,00 kr


Nyanserad, fruktig, utvecklad smak med inslag av gula päron, aprikos, kex, nougat och lime. Passar utmärkt till både fisk, skaldjur och sallader.  Vinet lagras i 48 månader på sin jästfällning innan det degorgeras och släpps till försäljning. 100% chardonnay.

Fleur de Vignoble Crémant de Bordeaux Brut

120,00 kr


Både smak och doft i Fleur de Vignoble Crémant de Bordeaux Brut har tydliga inslag av solmogna gula äpplen, nötter, nougat, nyrostat bröd samt uppfriskande toner av citronzest. Den andra jäsningen på flaska ger upphov till en finstämd syra och eleganta små bubblor samt en ökad smakrikedom. Eftersmaken är lång och ihärdig likt en efterlängtad kyss.