Om dryckesexperten Mats får välja.

Vår dryckesexpert Mats visar här upp några av sina favoriter bland viner.

Vinglas på bänk

I Systembolagets rikliga beställningssortiment finns det otaliga godbitar och riktiga pärlor att botanisera bland. Här följer några av mina favoriter!

Chenin Blanc från Loire som förgyller måltiden

Druvsorten Chenin Blanc som definitivt förtjänar större uppmärksamhet har sitt ursprung i mellersta Loiredalen och nämns i skrifter redan 1496. Druvan är en i naturen spontan korsbefruktning mellan den gröna druvan Savagnin och en annan okänd druvsort. Den har troligtvis fått sitt namn efter klostret Montchenin som ligger nära Corméry i Touraine. Det finns drygt 9000 hektar av druvan i Frankrike och 95 % finns just i Loire.

Druvsorten är faktiskt ett syskon till Sauvignon Blanc eftersom de delar samma föräldrar. Chenin Blanc är mycket mångsidig och förekommer både i söta, torra och mousserande viner. Ett härligt torrt vin från producenten Domaine des Grandes Espérances är Aurore. Det har alltid varit ett trevligt vin, men när jag provade den senaste årgången 2015, föll jag verkligen pladask. Ett härligt vin där fruktigheten lever i total symbios med fatkaraktären och den feta texturen. Avnjut som den är, eller allra helst till halstrade rätter av fisk eller ljust kött.

Sauvignon Blanc som åldras med behag

Den komplexitet som tilldelas en lagom åldrad Sauvignon Blanc av rätt kaliber är svårt att motstå. Här får ni två riktigt bra exempel på detta. Först ut blir Château Rochemorin av årgång 2005 som det bara finns några få flaskor kvar av, så det gäller att passa på. Det är ingen underdrift att påstå att vit bordeaux förtjänar mycket mer uppmärksamhet, och här förstår man varför. Nästa vin som jag gärna slår ett slag för lanserades som mats o mats selection under september månad, och även detta vin har fått en klädsam nyansrikedom och elegans av några år på nacken.

Viner med själ och en historia

Produkter som lanseras som mats o mats selection skall få både undertecknad och kollegan Mats Abrahamsson att gå igång på alla cylindrar. De skall också finnas i en begränsad upplaga och vara mer än prisvärda. Sist men inte minst skall vinerna eller spriten ha personlighet samt en historia att berätta. Vår sista lansering var två viner som har alla komponenter som krävs och nästan mer än så. Eller vad sägs om en vingård som ingen levande människa sett nyplanterad.

Den 1,6 hektar stora vingården i byn Laure-Minervois planterades nämligen 1905 med 23 olika druvsorter. Dessa druvor som både är blå och gröna skördas samtidigt och resultatet blir ett rött vin med både kraft, elegans och nyansrikedom som förespeglar en långt större prislapp än vad som är fallet. Även syskonet Carignan 2017 från samma ekologiska producent Domaine Tour Boisée talar samma språk. Den ofta förtalade druvsorten Carignan får här med 56-åriga stockar en kraft, intensitet och smaklängd som imponerar.

Läs mer om våra två senaste mats o mats selection viner ->


Dryckesexperten Mats favoriter:

Aurore Chenin Blanc

201,00 kr


Komplex och angenäm doft av mogna äpplen, aprikos, honungsmelon och en rostad ton från faten. Smaken är torr och nyansrik med en lätt oljig textur. Passar bra tillsammans med kraftiga fiskrätter och lättare kötträtter. Varför inte en Sjötunga Walewska?

Domaine Tour Boisée Plantation 1905 EKO

151,00 kr


Tydliga dofter av mörka bär så som moreller, blåbär, och svarta vinbär, men även röda körsbär, viol, örter samt en släng av katrinplommon och kryddor. Smaken är medelfyllig med en fin tanninstruktur och en lång smak med mycket nyanserade inslag. Vinet passar utmärkt till medelkraftiga kötträtter med omsorgsfullt utvalda råvaror.

Domaine Tour Boisée Carignan

131,00 kr


Generös doft med inslag av mörka fruktkarameller samt solmogna mörka plommon, blåbär, björnbär, viss touch av örter samt en nyans av lagerblad. Smaken är lätt kryddig med stadiga tanniner och en välbalanserad syra. Till vinet rekommenderas kraftiga kötträtter, gärna av rött kött tillsammans med en mustig rödvinsås.