Om dryckesexperten Mats får välja.

Vår dryckesexpert Mats visar här upp några av sina vinfavoriter.

Vinglas på bänk

Välgjort vardagsvin från Chile

När nu elräkningarna är kraftigt blodtryckshöjande och de vardagliga inköpen bara blir dyrare och dyrare, så är det extra välkommet med välgjorda viner med plånboksvänlig prislapp. Detta aromatiska och välsmakande vita vin från Chile, Santa Rita, som lanserades den 1 mars har fått många fyndstämplar i pressen, och jag kan bara hålla med.

Santa Rita Sauvignon Blanc Gewurztraminer Riesling

80,00 kr


Santa Rita är ett trevligt sällskapsvin som även gör sig fint till fisk och skaldjur. Vinet har en fruktig doft med inslag av lime, nektarin, fläder, mandarin och litchi samt en fläkt av blommor. Smaken är frisk och fruktig med toner av honungsmelon, persika, krusbär, fläder, litchi och lime med ett stråk av madarinzest.


En riesling som ger mycket vin för pengarna

Här har vi definitivt ett vin från det tyska vindistriktet Pfalz som har långt större smak än vad prislappen indikerar. Ett vin framtaget för att passa extra bra till asiatisk mat, men jag dukar gärna fram det även vid andra tillfällen.

YOKO Riesling

135,00 kr


YOKO Riesling har en intensiv doft med inslag av apelsinblom, lime, honungsmelon, tropisk frukt, och ett stråk av kryddor. Smaken är fruktig med en liten fruktsötma som balanseras på bästa sätt med den friska syran. Vinet har en bra smaklängd och det finns toner av både melon, lime, mineral och en fläkt av blommor.


Balanserad och nyansrik Chablis Premier Cru

När man bedömer ett vins kvalitet utgår man från fyra komponenter, Balans, komplexitet, smaklängd och intensitet. Vad det gäller detta vin från Chablisproducenten Domaine de Malandes så presterar de väl på alla fronter. Speciellt vill jag föra fram en ypperlig balans mellan vinets fruktighet och den välintegrerade fatkaraktären. Är ett vin för omedelbar njutning samtidigt som det kan lagras och utvecklas under många år.

Domaines des Malandes Chablis 1er Cru Vau de Vey

379,00 kr


Domaines des Malandes Chablis 1er Cru Vau de Vey har en nyanserad doft med inslag av grillad citron, melon och en fint integrerad ton av fat. Smaken är torr och frisk med inslag av  citrus, stenfrukt, ostronskal och ett fint stråk av ek. Eftersmaken har bra längd.


Investering i nutida och framtida smakupplevelser

Det är ingen tvekan om att Rheingauproducenten Robert Weil tillhör Tysklands absolut bästa producenter. Det visar sig tydligt när man provar detta vin. Det är mycket angenämt idag, men kommer också att utveckla sig mycket positivt med lagring. Här finns det inga tveksamheter om varför druvan riesling tillhör de ädlaste.

Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Trocken

599,00 kr


En torr och frisk riesling med ypperlig balans, intensitet, och komplexitet. I den långa och högklassiga eftersmaken finner man stenfrukter, melon, gula päron, mineral och en fläkt av honung och färska blommor.


En fin spegling av druvan chenin blanc

Chenin blanc är den mest odlade druvan i Sydafrika och har under en lång tid varit basen till landets omfattande brandyproduktion, samt stått bakom en uppsjö av vita och mousserande viner. De senaste åren har det skett en enorm kvalitetsutveckling och många viner tillhör nu de främsta i världen. Här har vi ett vin som väl visar druvans potential i Sydafrika.

Nederburg The Anchorman Chenin Blanc

229,00 kr


Vinet är gjort på 100% chenin blanc och har en doft av mogna aprikoser och apelsiner med blommiga aromer och viss kryddighet. Smaken är rik, komplex och välbalanserad med en fräschör och fruktighet, fin mineralitet och bra struktur.


Trenddruvor som ger mersmak

Det är ingen tvekan om att det norditalienska vinområdet Piemonte är kraftigt i ropet. Framgångsvågen drivs främst av den blå druvan nebbiolo, men även barbera har fått mycket fokus den senaste tiden. Här har vi två viner som jag tagit till mitt hjärta. Producenten är den mycket tillförlitliga Damilano.

Damilano Langhe Nebbiolo Marghe

209,00 kr


Damilano Nebbiolo Marghe har en nyanserad doft med inslag av rosenblad, viol, röda frukter och bär samt ett stråk sommarvarm asfalt. Vinet har stadiga men sandiga tanniner och en bra intensitet i smaken som för tankarna till röda frukter, rosenblad, nypon, kryddor och viol.

Damilano Barbera d´Asti

189,00 kr


Damilano Barbera d'Asti är ett prisvärt vin med doft av körsbär, viol, tranbär, vinbär och en fläkt av kanel. Ett medelfylligt vin med frisk syra och trevlig smaklängd. Passar utmärkt till lättare och medelkraftiga anrättningar med fågel eller kött.


Ett vinområde jag alltid återkommer till

Det finns enormt mycket intressanta viner och vinområden över hela vår värld. Men ett område som jag blev väldigt förtjust redan tidigt i min yrkesbana var den vänstra stranden i Bordeaux. Här har vi ett vin som inte gör en besviken.

Château Malescasse 2015

359,00 kr


Om du önskar ett vin i lite högre prisklass rekommenderar vi Château Malescasse 2015 som har en nyanserad smak med stadiga fast mogna och finkorniga tanniner. Vinet är fylligt, med bra intensitet, komplexitet och smaklängd. Man finner både toner av korinter, blyertspenna, kanel, muskot, tobak och torkade mörka frukter.


Det heliga vinet får smaklökarna att buga

Ett sött vin från Toscana som i alla fall får mina smaklökar att buga sig vördnadsfullt och sedan påbörja en yster dans i gomseglet. Oerhört användbart både till desserter och ostar. Mums!

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

199,00 kr


Ett riktigt fint och nyansrikt dessertvin som har söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet med lång eftersmak.

Serveras vid 10-12°C, traditionellt till Biscotti men gärna även till desserter som innehåller nötter.


En söt chenin blanc av bästa snitt

Druvan chenin blanc är mycket mångsidig och visar upp sina behag både i mousserande och vita viner i alla söthetsgrader. Här har vi ett sött vin som visar upp en läcker balans mellan sötma, mognadstoner och en härlig syra.

Château de la Mulonnière Coteaux du Layon a la Faveur de l'Automne 2015

149,00 kr


Château de la Mulonnière Coteaux du Layon a la Faveur de l'Automne 2015 har en mycket nyanserad doft med inslag av röda äpplen. Detta söta vin har en smak med fint balanserande syra samt en fin intensitet och smaklängd där man finner både bakade äpplen, torkad mango, aprikos och nektarin samt ett litet stråk av nötter.