Våffeldagen: 5 tips för riktigt frasiga frasvåfflor.

Vill du också ha dina våfflor riktigt frasiga och krispiga? Inte sega och degiga som rutiga pannkakor? Då har vi tipsen som hjälper dig få frasvåfflorna precis som du vill ha dem!

Nygräddade frasvåfflor på hög.

Våffeldagen 2023 infaller den 25 mars och det finns bara ett självklart sätt att fira: Med våfflor.

Klassiska svenska våfflor är de så kallade frasvåfflorna som görs i ett enkelt våffeljärn med rutmönster. Vissa föredrar dock den tjockare varianten, belgiska våfflor som av vissa även kallas amerikanska våfflor. Sen finns bubbelvåfflan, eller äggvåfflan, som ursprungligen kommer från Asien och är en vanlig typ av street food i Hong Kong där den heter Gai daan jai.

Varken den belgiska våfflan eller bubbelvåfflan har dock vad vår älskade frasvåffla har: Fraset. Krispigheten som gör att våfflan lätt smular sönder i kanterna och som gör att man trots våfflans blygsamma tjocklek kan lägga på en ordentlig klick sylt och grädde utan att den ger efter. Vi älskar frasiga våfflor - ju frasigare desto bättre!

Våffla med chokladglass.
Linnéas frasiga våfflor med glass, chokladsås och päroncognac - recept hittar du längre ner på sidan!

5 tips för frasiga våfflor

Har du svårt att få dina frasvåfflor riktigt frasiga som du önskar dem? Det finns vissa saker man kan göra för att boosta fraset maximalt - och vi har listat dem för dig här.

1. Varmt järn

Det kanske säger sig självt att ett bra våffeljärn ger frasiga våfflor. Om järnet inte blir tillräckligt varmt kommer vätskan i smeten inte att förångas och du får sladdriga våfflor. Kanske kan du dra upp värmen på järnet? Testa det i så fall innan du skaffar ett nytt. Varmt järn ger frasiga våfflor.

2. Kolsyrat vatten

Många byter ut all eller en del av mjölken i våffelsmeten mot kolsyrat vatten. Det kolsyrade vattnet ska då göra våfflorna frasigare. Fråga oss inte om hur det går till - men många vittnar om att det funkar!

3. Håll varma i ugnen

När du ska göra många våfflor och inte vill/kan äta dem på en gång är ett tips att värma ugnen och låta de färdiggräddade våfflorna hålla både värme och frasighet där. Lägger du dem på hög på en tallrik är risken stor att dina frasvåfflor blir allt annat än frasiga innan du hinner sätta tänderna i dem.

4. Lägg på galler

Ska du inte vänta jättelänge mellan gräddning och intag bör du åtminstone låta våfflorna svalna på ett galler så att fukt från våfflorna kan ånga bort även på undersidan av våfflan utan att bli fast och göra våfflan mjuk igen, så håller våfflorna sig frasiga även när de kallnat något.

5. Gör smeten i förväg

Genom att låta smeten vila ordentligt från att du gjort den till att det är dags att grädda våfflorna får bakpulvret tid att svälla och göra sitt. Ställ smeten i kylen några timmar eller över natten. Temperaturskillnaden mellan den kalla våffelsmeten och det varma järnet hjälper våfflorna att bli riktigt frasiga.

Extra tips: Brödrosten

Om du fått våfflor över är det bara att slänga in dem i frysen. När du vill ha frasiga våfflor nästa gång är det bara att ta upp våfflorna och värma dem i brödrosten försiktigt - de blir som nygräddade igen!

Glad våffeldag!

Blomkålsvåfflor

Blomkålsvåfflor.


Lotta Kühlhorn, grafisk designer och illustratör, ger här sitt recept på blomkålsvåfflor. Det är en lite annorlunda form av våfflor men dessa blomkålsvåfflor är helt fantastiska och passar strålande som förrätt eller som tilltugg!

Läs mer »