Vintips: 4 prisvärda viner värda att testas.

När vi pratar om vin finns det nästan ingen övre prisgräns. Men måste ett vin vara dyrt för att vara gott? Absolut inte! Här tipsar folk o folk om fyra viner som är så prisvärda att de fått pris för det.

Vinordic Wine Challenge 2022 - våra vinnare.

Är du skeptisk till viner under hundralappen, eller tvärt om den som inte vill lägga mer pengar på vinet än på köttbiten? Oavsett så är det här några viner du bör testa nästa gång du vill skåla i något gott till maten.

Samtliga av dessa viner har fått priser på den årliga vintävlingen Vinordic Wine Challenge, som är Sveriges enda EU-certifierade vinprovning. Den har arrangerats i mer än 20 år och årets provning, som som gick av stapeln i våras, bestod av hela 1100 viner som bedömdes av en namnkunnig jury av 11 svenska vinjournalister.

Där delas vinerna upp i olika prisklasser och det delas ut en guld-, silver- och bronsmedalj i varje klass. Här är några av vinerna som knep medaljer i flertalet olika klasser, och som vi vill tipsa om för dig som söker prisvärda, goda viner:

Vitt vin på flaska för 70 kr

En hedrande silvermedalj fick detta friska och fräscha vin från Portugals atlantkust. En klassisker som uppskattas av många svenskar.

Casal Garcia Vinho Verde

77,00 kr


Casal Garcia Vinho Verde har en fräsch och fruktig doft med inslag av honungsmelon, äpplen. päron och citrus. Smaken är fruktig och pärlande med trevliga toner av melon, gröna äpplen, päron och citrus.

Vitt, ekologiskt vin på flaska för 87 kr

Det fräscha chardonnayvinet från Argentina knep bronsplatsen i sin klass på tävlingen i våras. Nu kniper den en plats bland våra favoriter!

Las Moras Organic Chardonnay Reserve, 750ml PET-flaska

91,00 kr


Las Moras Reserve Chardonnay klimatvänlig och lätt PET-flaska passar perfekt till picknicken och smakar bra till exempelvis pastasalladen. Vinet är torrt med en fräsch smak och en lätt fet textur. Här hittar du inslag av tropisk frukt, fat och vanilj.

Rödvinsbox - 274 kr

Ett härligt vin från Toscana som väl förtjänade sin guldmedalj på tävlingen. En klar favorit till ett klart vettigt pris!

Rocca di Montemassi Toscana Sangiovese, Box 3000ML

309,00 kr


Rocca di Montemassi Toscana Sangiovese har en fin fruktig doft med inslag av körsbär, fat mjölkchoklad, jordgubbar samt stråk av lakrits. Smaken är fruktig med inslag av körsbär, blåbär, skogshallon, fat och kryddor. Vinet passar till grillade medelkraftiga rätter, pizza, pasta men även som sällskapsvin.

Riesling på box, 334 kr

En välgjord tysk riesling som ger mersmak och som kom hem med en fin bronsmedalj efter vårens tävling. Riktigt bra vin för pengarna!

Wongraven Morgenstern Riesling, box 3 l.

337,00 kr


Wongraven Morgenstern Riesling har en stor doft med inslag av citrus, örter och stenfrukter. Vinet är torrt med en frisk och slank smak av citrus och örter och med tydlig mineralitet. Vinet har en lång eftersmak och finns även på 75-centilitersflaska och magnum.