Författaren Alexandra Matson Ruane i en värld fylld av ost.

Alexandra Matson Ruane är aktuell med sin bok Alexandras Ostresa - Upplev Europas bästa ostar.

Alexandra med getter

Alexandra Matson Ruane har i hela sitt liv varit omgiven av ost. Hennes familj har drivit ostbutik i Göteborgs Saluhall i flera generationer. Själv hoppande hon av familjeföretaget och startade egen verksamhet inom ost och vin. Hon har nyligen gett ut sin andra bok i ämnet: Alexandras Ostresa. folk o folk nådde henne på telefon samtidigt som hon expedierade kunder i sin ostvagn utanför Kungsmässan i Kungsbacka.

– Jag kommer från en familj som jobbat med ost i 130 år. Det började med min morfars morfar som var en enkel man från Hemsjö, Alingsås. Han körde in till Göteborg med häst och vagn och sålde mjölk och smör, berättar Alexandra Matson Ruane, egenföretagare och författare i ostbranschen.

När Stora Saluhallen skulle byggas på Kungstorget i Göteborg fick morfars morfar möjlighet att välja butikplats först. Han tackade ja till erbjudandet och sedan den invigdes 1889 har släkten haft butiken Hugo Ericson Ost i hallen. Alexandras morfar tog över och därefter hennes mamma, som drev den i 40 år.

– Jag gick i skola i centrala Göteborg och jag minns att jag sprang till mamma i butiken på rasterna och åt Hönökaka med hemkärnat smör, säger Alexandra när hon tänker tillbaka.

Alexandra Matson Ruane med ost

När mamman gick i pension tog Alexandra tillsammans med kusinen Jenny Svensson över verksamheten. Under den här perioden gav hon också ut sin första bok: Ost & Vin – det perfekta äktenskapet.

I dag har Alexandra sålt sin andel i saluhallsbutiken till kusinen och driver företaget Bubbel & Brie, som står på tre ben: vinprovningar, butik samt uthyrning av butiksvagnen vid fester och event.

–  Vagnen är en gammal hästtransport i plåt från 1978 som är ombyggd och anpassad för verksamheten. Den är vintage och jättecool, säger Alexandra och svarar att det är en cheesetruck då folk o folk frågar om det är en foodtruck.

Alexandras ostresa

I höst har hon alltså gett ut boken Alexandras ostresa – Upplev Europas allra bästa ostar. I den besöker hon och fotografen Bill Mason mejerier och ostproducenter i flera av våra europeiska länder.

– Vi har valt England och Sverige eftersom jag och Bill kommer därifrån. Frankrike är bara ett måste eftersom de är världsledande när det gäller ost. Och så har vi tagit med Spanien samt Italien för att vi tycker att de länderna också passar in.

Boken är uppbyggd utifrån osttyper och ostfamiljer. De har valt att dela in dem i sex olika grupper: färskostar, hårdostar, vitmögelostar, getostar, kittostar eller tvättade ostar samt mögelostar. Den är omfattande, detaljerad och personligt skriven och fylld med massor av läckra bilder på vackra miljöer, djur – och så ost förstås. Perfekt för alla som vill lära sig mycket om olika ostar och hur det går till bakom kulisserna.

Alexandra slår också ett slag för svenska gårdsmejerier, som enligt henne står sig väl internationellt.

– I Ost-VM, som gick i Bergen nyligen, delades det ut många medaljer till våra svenska gårdsmejerier, berättar Alexandra stolt.

Det finns också ett kapitel om att matcha ost och vin. Där har Alexandra tillsammans med vinmakaren och författaren Lars Torstenson träffat olika vinmakare och provat ut passande viner till ostarna.

Busiga eller solkänsliga getter?

– Att resa runt i de här länderna bland alla ostproducenter har varit fantastiskt. Vi har fått oförglömliga minnen, som mötet med getterna hos getostproducenter i Loiredalen, berättar hon.

Först var Alexandra och Bill på besök hos Vincent och Maria-Agnès som arbetar med vita getter av rasen Saanen. Det finns en rad olika raser, men de föredrar de vita getterna eftersom de är trevliga och tycker om att kela. Nackdelen med dessa är att de tål sol dåligt och att deras juver då behöver smörjas in med solkräm varje dag innan de går ut. ”Vi skulle kunna jobba med bruna getter som klarar solen bättre, men de är inte alls lika trevliga och de rymmer ofta”, svarade paret när Alexandra undrade varför de inte hade den mer lättskötta i stället.

Nästa dag befann sig bokproducenterna på en annan gård där det bara fanns bruna getter. Deras ägare vill slippa besväret med solkrämen som de vita getterna åsamkade.

– Och mycket riktigt, när vi var där så rymde de bruna getterna, berättar Alexandra och skrattar.

Kombinera ost och vin

Ost på tallrik

När det gäller att kombinera ost och vin tipsar Alexandra om att antingen hitta något som osten och vinet har gemensamt eller att de är varandras motsatser.

Och man kan alltid köra det trygga kortet med ost och vin från samma region.

Till exempel passar ett sötare dessertvin bra till riktigt salta mögelostar.

– Det finns hög syra i Sancerre- och Pouilly Fumé-viner från Loire och det är lika hög syra i en färsk getost från samma område, förklarar hon.

Det är gott med något ganska krämigt och fett till champagne och mousserande, som till exempel Brillat-Savarin, som är en av Frankrikes mest förnäma färskostar.

– Till mousserande passar också en ost som Langres väldigt bra.

Langres är en tvättad kittost som är lite smulig i konsistensen som ung, men blir mjukare när den mognar. Smaken är fyllig, något salt, gräddig och lite stallaktig.

 – Prova också en gräddost eller riktigt god hushållsost till bubbel och se vad som händer, säger hon lite finurligt.

Till Chablis föreslår Alexandra en något mildare Époisses, som annars är en av de mest smakrika kittostarna.

Tycker du själv fortfarande om ost?

Ja, verkligen. Jag kommer aldrig att trötta på ost, säger Alexandra glatt.

Vilken sort äter du helst själv?

– På mackan äter jag gärna en Herrgård som har lagrats i ungefär 15 månader. Till vin är färska getostar min favorit. Kanske efter de där besöken hos getterna i Loire, svarar hon.

Bill och Alexandra håller redan på att planera nästa bok. Om allt går som det ska kommer den att handla om champagne och vad man äter till.

Vintips till ost

Domaine des Malandes Chablis, 750ml

249,00 kr


Till en krämig kittost, t.ex. en Epoisse, rekommenderas en Chablis. Det här vinet är torrt med inslag av persika och citrus, kritig mineral och lätt ton av riven mandel. Mycket frisk syra som tar tag i gommen, bra frukt och ren fin eftersmak.

Nederburg Noble Late Harvest

130,00 kr


Nederburg Noble Late Harvest har en mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Dessertvinet har en balanserad syra och lång söt eftersmak och passar till desserter med frukt och bär eller till lagrade grönmögelostar. 

Ostbricka med vin.

Ostbricka.


En ostbricka med massor av goda smaker är alltid ett uppskattat inslag på middagsbjudningen. Här tipsar vi även om några snapsar som passar utmärkt till ost.

Läs mer »