Malbec: 3 bra viner under 120 kr.
Har du fastnat för druvan malbec? De ger fruktiga, smakrika viner med tydlig strävhet som passar ypperligt till exempelvis grillat. Här har vi listat några läckra malbecviner med en prislapp under 120 kr.
Läs mer »Vår dryckesexpert Mats Claësson har träffat och intervjuat svenskättlingen Patrica Ortiz som äger och driver Fincas Patagónicas. Det är en av Argentinas mest framstående vinproducenter med ambition att skapa viner i världsklass.
Kombinationen av många soltimmar, svalkande vindar från Anderna och komplexa jordarter ger unika möjligheter för vinodling. Den sammanlagda vinarealen är över 1000 hektar och odlingarna varierar i höjd från 30 till 1400 meter över havet. Till sitt förfogande har man tre toppmoderna vinerier där två ligger i Mendoza och ett i Patagonien:
Bodega Tapiz ligger i San Pablo i Uco-dalen och har sina vingårdar på hög höjd.
Bodegas Zolo, i Mendozas första vinregion Luján de Cuyo, är den största och mest berömda enheten med ståltankar som rymmer dryga 2 miljoner liter och franska ekfat för lagring av 320 000 liter vin.
Senaste nytillskottet är vineriet Bodegas del Mar söderut vid Atlantkusten i Patagonien.
Berätta om din bakgrund och hur du hamnade i vinets underbara värld.
– Min mamma kommer från Sverige, men hon flyttade till Argentina när hon träffade min pappa. Jag utbildade mig till läkare och jag verkade både i Argentina och i USA. När jag arbetade den sista vändan i Miami stötte vi på mer och mer hälsoproblem relaterade till drogmissbruk. Jag vidareutbildade mig och flyttade tillbaka till Argentina för att arbeta med vård av missbrukare, berättar Patricia Ortiz.
– Under hela mitt liv har det funnits ett stort vinintresse och jag har tillsammans med min make haft flera mindre, privata vinklubbar. Till slut tog intresset över och vi köpte 2003 en gammal vingård i Mendoza. Senare samma år tog vi över en modern vinanläggning som fick namnet Zolo. Namnet är en blinkning till min make, som ofta får vänta ensam hemma i Buenos Aires medan jag arbetar med vinerna i Mendoza.
Berätta mer om ert hållbarhetsarbete och lamadjuren i Bodegas Zolo.
– Vi började med ett gediget hållbarhetsarbete långt innan det blev populärt i vinvärlden och vi har flera olika hållbarhetscertifieringar. Vi började köpa lamadjur för 15 år sedan och flocken går fria på egendomen Zolo där de betar och bidrar med naturligt gödsel. Men främst är de en viktig del av vårt sociala hållbarhetsarbete. Delar av Mendoza är också kända för sina odlingar av tomat och vitlök. Det finns väldigt många människor från Bolivia som bor i Mendoza och arbetar i dessa odlingar som skördearbetare. Det är ett hårt arbete och de lever ofta under svåra förhållanden. Vi skänker därför all lamaull till de bolivianska kvinnorna som har en rik tradition av vävning. Då får de ytterligare en inkomstkälla och får möjlighet att utveckla sina kulturella hantverkstraditioner.
Vad betyder vinturismen för er?
– Vinturismen har blivit viktigare och viktigare för varje år. Inte bara i Argentina utan även i ett globalt perspektiv. Vi tar emot besökare på alla våra vinanläggningar och vi har i en av våra sju vingårdar byggt anläggningen Club Tapiz som består av 14 hektar vin- och olivodlingar och där finns både hotell, restaurang, textilmuseum och ett galleri.
Vad är nyckeln till framgång som vinproducent?
– Grunden ligger naturligtvis i vingårdarna men framför allt ska man omge sig av duktiga medarbetare. Chefsvinmakare är Fabián Valenzuela som har 30 års erfarenhet av vinmakning och sedan några år tillbaka har Fincas Patagónicas slutit ett exklusivt samarbete med konsulten Jean Claude Berrouet, tidigare vinmakare på Château Petrus under 44 år.
Hur påverkas ni av klimatförändringarna?
– Klimatförändringarna är något som alla vinproducenter måste anpassa sig till. Mendoza är helt beroende av bevattning med smältvatten från Anderna. Det har varit flera år med vattenbrist, men efter att man tog in experter från Israel har vattenanvändning i Mendoza blivit mycket mer effektiv. De sista två åren har det dock som tur är kommit mycket snö på Anderna, säger Patricia.
Hur ser framtiden ut för den argentinska vinnäringen?
– Jag tror att näringen kommer att bli mer modern och effektivare och utbytet mellan Europa och andra världsdelar kommer att öka. Som i alla delar av världen kommer man att söka sig till svalare vinodlingsområden och jag tror att man kommer att kartlägga och fokusera mer på snävare ursprungsbeteckningar.
Patricia tror även att den alkoholfria dryckesmarknaden kommer att växa:
– Jag tror att alkoholfria viner kommer öka sin marknadsandel. För två år sedan när vi tog fram Zolo Zero var vi pionjärer i Argentina och vi är mycket nöjda med resultatet.
Berätta mer om er satsning i Patagonien.
– Patagonien är ett ursprungsområde för framtiden, men vår satsning är unik då vi är den enda vinegendom som är belägen vid kusten. Namnet på egendomen är Bodegas del Mar och vinerna går under namnet Wapisa som betyder val på ursprungsbefolkningens språk.
Egendomen består av 120 hektar där 60 av dessa är vinodlingar. Här odlar de malbec, cabernet sauvignon, pinot noir och sauvignon blanc. Sedan 2019 har man även lagrat viner på havsbotten. Varje år sänker de ner fyra burar med 500 flaskor i varje med malbec och cabernet sauvignon-viner. De lagras där under sju månader, och om man jämför med samma viner lagrade på land så är dessa mer mogna, rundare och mindre oxiderade.
Sist men inte minst, vad är meningen med livet?
– Det är att skapa något som finns kvar när du är borta. Att vårda familjen och goda värderingar. Att göra gott och tänka på kommande generationer.
Zolo Sauvignon Blanc: En aromatisk och fräsch doft som för tankarna till citron, gröna äpplen och citrongräs samt sötare toner av tropiska frukter och passionsfrukt. Vinet är torrt och fräscht med inslag av citron, passionsfrukt, limezest samt ett stråk av fläder. Ett fräscht och välgjort som passar bäst till eleganta fisk och skaldjursanrättningar där det gärna får ingå syrliga ingredienser eller tillbehör.
Zolo Winemakers Blend: I glaset en intensiv och fruktig doft med toner av svarta vinbär, svarta mullbär, blå plommon, choklad samt en touch av lerkrus och katrinplommon. Vinet är medelfylligt och fruktdrivet. I den trevliga smaken dyker det upp både mörka bär, vanilj, muskot samt ett stråk av grillad citron och kakao. Ett trevligt vin med attraktiv prislapp.
Zolo Black Malbec: En intensiv och sömlös doft där man hittar både solmogen mörk frukt som björnbär, mörka körsbär, svarta mullbär, rostade nötter, samt en angenäm fläkt av muskot och kryddnejlika från fatlagringen. Vinet är åt det fylligare hållet med fina och mogna tanniner, bra intensitet och smaklängd. Det man hittade i doften går även igen i smaken tillsammans med kakao, vanilj och viol. Ypperlig till lite smakrikare köttanrättningar. Lägg en god köttbit på grillen, häll upp ett glas och kvällen är räddad.
Zolo Reserve Cabernet Sauvignon: Här har vi ett vin som lanseras i Systembolagets tillfälliga sortiment den 18/7. I näsan en intensiv och härlig doft med inslag av svarta vinbär, björnbär och blåbär samt vanilj, rostad ek, lakritsfudge och cederträ. Smaken är intensiv och välbalanserad med nyanser av mörka bär och frukter, lakrits, cederträ, vanilj, choklad samt en touch av viol. Ett välgjort vin som passar utmärkt vid det dukade bordet. Varför inte servera helstekt biffrad med murkelsås smaksatt med lite svartvinbärsgelé och en potatis- och getostbakelse?
Har du fastnat för druvan malbec? De ger fruktiga, smakrika viner med tydlig strävhet som passar ypperligt till exempelvis grillat. Här har vi listat några läckra malbecviner med en prislapp under 120 kr.
Läs mer »Nyfiken på viner från "Nya världen"? Här berättar vi vilka länder som räknas in i gruppen, och vad som karaktäriserar dessa viner.
Läs mer »Vi har pratat olika fyllningar, när man äter empanadas och vad du dricker till dessa argentinska piroger med Flavia Bergström, född i Argentina.
Läs mer »Asado är ett sätt att grilla kött och sydamerikanernas favoritmat. Matambre är en grönsaksfylld rulle av flankstek som du får receptet på här!
Läs mer »