5 nya viner värda att upptäcka i sommar.

Det har kommit en bred och färgrik palett av nya attraktiva viner. Några som är värda att vända blicken mot är från Bordeaux, Rheingau, Washington State och Barolo.

5 nya viner i sommar.

En riesling från Rheingau av bästa snitt

Den nobla druvan riesling har sitt ursprung i den tyska vinregionen Rheingau. Så vad kan vara mer lämpligt än att presentera ett välgjort vin från en av områdets absolut bästa producenter: Robert Weil.

Turmberg är en brant och högt klassad vingård på 3,8 hektar som ägs helt och hållet av Weingut Robert Weil. Vinet kan avnjutas idag, men kan även utvecklas med lagring under många år framöver.

Vinmagasinet Allt om Vin i nummer 7–2023 ger vinet det fina omdömet BRA KÖP och 4 stjärnor som betyder "Ett strålande vin av hög kvalitet". Så här beskriver man vinet:

Fin, stram druvighet, inslag av äpplen, krispig mineralitet, citrus. Lång intensiv eftersmak.

En attraktiv Bordeaux från goda 2020

Under våren har vi lanserat en rad högklassiga bordeauxviner från den goda årgången 2020. Nu är det dags för slottet Château Camensac som ligger i Haut-Médoc. 3.600 flaskor lanseras på Systembolaget med start den 7 juli.

Château de Camensac är en anrik egendom i Haut-Médoc som sedan 2005 ägs av av Celine Villars och Jean Merlaut, som även driver Chasse-Spleen och Gruaud Larose. Vingårdarna på 86 hektar är uppodlade med 50% cabernet sauvignon och 50% merlot. Hållbarhetsarbetet är väl utvecklat och man är certifierad enligt steg 3 i den franska hållbarhetscertifieringen HVE.

Även detta vin får mycket goda omdömen av vinmagasinet Allt om Vin i nummer 7–2023. Omdömet BRA KÖP och 4 stjärnor som betyder "Ett strålande vin av hög kvalitet". Så här beskriver man vinet:

Smakrik med toner av vinbär, örter och rostade kryddor. Markerade men balanserade syror och fin längd.

Château de Camensac

345,00 kr


Château de Camensac har en nyanserad och inbjudande doft med svarta vinbär, svarta mullbär, kryddor, fat, kaffe samt en fläkt av rosor och flinta. Smaken är intensiv och lång med fina toner av mörka frukter, kryddor, fat, kaffe  samt ett stråk av viol.

En välgjord Bordeaux från tillförlitligt slott

Vi stannar kvar i Bordeaux, men beger oss längre ner för floden till vinområdet Pessac-Leognan. Få människor har betytt lika för detta vinområde som André Lurton och här presenterar vi Château Coucheroy Rouge 2019 som är andravinet från slottet Chateau de Rochemorin. Ett mycket välgjort vin som ger god valuta för pengarna.

Vinet är baserat på merlot 60%, och cabernet sauvignon 40% och lagras 12 månader i franska ekfat. Årgången 2019 är tillsammans med 2018 och 2020 en trio med mycket bra viner från Bordeaux.

Château Coucheroy Rouge

231,00 kr

249,00 kr


Intensiv, komplex och fruktig doft med inslag av röda bär, mörka bär, vanilj, lakrits, ekfat och kryddor. Smaken är välbalanserad och modern med delikata, välintegrerade tanniner.

Cabernet från Washington State som ger mersmak

Att Chateau Ste Michelle gör prisvärda och välgjorda viner i alla prisklasser är det ingen tvekan om. Det är en mycket meriterad vintillverkare som har sitt säte i staten Washington. I Systembolagets beställningssortiment finns nu det maffiga cabernet sauvignon-vinet Chateau Ste Michelle Cold Creek från årgången 2019.

Cold Creek Vineyard som planterades 1973 är en av Washingtons äldsta och mest renommerade vingårdar. Den ligger i ett sydligt läge och är relativt varm och torr. Vinstockarna är gamla och ger små druvor i små klasar med hög fruktkoncentration. Vinet har lagrats 18 månader i ekfat, varav 44% var ny fransk ek och 7% ny amerikansk ek. Resterande del är neutrala äldre ekfat.

Cold Creek Cabernet Sauvignon

281,00 kr

299,00 kr


Fruktig doft med inslag av mörk frukt, svartpeppar och choklad. Kraftfullt och fylligt vin med bra struktur, härlig balans och ett snyggt avslut. Passar gott till pepprigt kött, lammracks och mustiga pastarätter.

En Barolo som ger mycket vin för pengarna

Både druvan nebbiolo och området Barolo är verkligen i ropet. Dhaara Barolo är mycket lyckat vin precis under 300 kronor. Det tycker också Munskänkarnas provare som har tilldelat vinet 16 poäng och omdömet att vinet är mer än prisvärt (Vintesten, juni 2023). Så här beskriver de vinet:

Aromatisk doft av lövhög, brasved, nypon, plommon, torkade rosor med ett lätt stänk av aceto balsamico. Ung smak med hög fruktsyra och lagom torra tanniner i en ganska lätt kropp.

Dhaara Barolo

301,00 kr


Intensiv rubinröd färg med en kryddig doft, toner av nypon, körsbär och rosor. Smaken är intensiv och elegant med toner av körsbär, nypon och rosor med väl balanserade tanniner och ett fint avslut.

05.07.2023