Att välja vin till risotto.

Vilket vin passar bäst till en klassisk risotto? Här förklarar folk o folks dryckesexpert Mats Claësson hur du ska tänka för att hitta rätt dryck till risotton.

Risotto med sparris och vitt vin.

Risotto är en klassisk italiensk anrättning som finns i olika varianter över hela landet. Den är dock något vanligare i norra delen, där det odlas stora mängder ris runt Poslätten.

Hur gör man risotto?

En risotto tillagas genom att man fräser lök (oftast schalottenlök) i olja. Sedan tillsätter man riset som ska vara rundkornigt eller mellankornigt (vanliga sorter är arborioris och carnaroliris) som får fräsa tills det blir blankt. Sedan tillsätter man vitt vin, eller rött, som får absorberas av riset. Sedan tillsätts buljong i omgångar under omrörning tills man får en krämig konsistens och lagom tuggmotstånd. Tillagningen avslutas med att man tillsätter riven hårdost, såsom exempelvis parmesan eller pecorino.

Risotto är en grund som man sedan kan smaksätta eller servera som tillbehör till fisk, skaldjur, svamp, kött, fågel eller grönsaker. Till en basrisotto där man använt vitt vin väljer man med fördel ett torrt vitt vin med bra syra. För övrigt styrs dryckesvalet hur risotton är smaksatt och vilka tillbehör som serveras till. Här följer en rad viner som kan serveras till olika typer av risottoanrättningar.

Risotto med skaldjur, mollusker eller grön sparris

Här väljer man ett torrt vitt vin med fräsch fruktighet och hög syra.

Den smakprofilen finner man bland annat i viner från Soave, italiensk pinot grigio, Chablis, eller viner från druvorna sauvignon blanc, riesling och alvarinho.

Aveleda Solos de Xisto Alvarinho

169,00 kr


Till en risotto med exempelvis havskräftstjärtar passar ett vin som Aveleda Solos de Xisto Alvarinho, med en inbjudande doft med inslag av grillad citron, persika, sommarvarmt skiffertak samt mango och grapefrukt. Smaken är torr och frisk med lätt krämig textur.

En frisk och fräsch Alvarinho från den portugisiska atlantkusten. Vingårdarna är rika på skiffer och vinet får en härlig ton av solmogen citron. Servera gärna till en citronrisotto med havskräftstjärtar eller hjärtmusslor. Passar även till en risotto med spenat eller grön sparris.

Domaines des Malandes Chablis 1er Cru Vau de Vey

379,00 kr


Till risotton med pilgrimspusslor kan du välja Domaines des Malandes Chablis 1er Cru Vau de Vey. Vinet har en nyanserad doft med inslag av grillad citron, melon, vita blommor, ostronskal och en fint integrerad ton av fat. Smaken är torr och frisk med inslag av citrus, stenfrukt, ostronskal och ett fint stråk av ek.

En mycket balanserad Chablis 1er Cru från den dynamiska producenten Domaine de Malandes. Servera till en risotto med pilgrimsmusslor. När musslorna är halstrade tar du i lite extra smör plus en skvätt Chablis, koka ur pannan några sekunder och smaksätt risotton eller skeda över musslorna.

Risotto med halstrad/grillad fisk och skaldjur

Genom att halstra eller grilla en råvara får man aromer som harmoniserar på bästa sätt med vita viner som har vilat i och fått smak från ekfat. Dock bör vinerna ändå ha en bra syra för att möta krämigheten i risotton.

Château de la Mulonnière L'effet Papillon Savennières

231,00 kr


Château de la Mulonnière L´effet Papillon Savennières har en nyanserad doft med inslag av mirabelleplommon, yllemössa, kryddor, fat, bivax. Smaken är torr och frisk med fina toner av plommon, aprikos, kryddor, brödsmulor och kryddor. Perfekt till grillad fisk!

Ett fint vin med mognadstoner från världens bästa adress för torr chenin blanc, Savennières. Smaksätt gärna risotton med lite sercial madeira och stekt skogssvamp och servera med grillad seabream (kallas även guldsparid och guldbraxen)

Nivarius Edicion Limitada Rioja

199,00 kr


Nivarius Edicion Limitada Rioja har en nyanserad och inbjudande doft med inslag av bakade och färska äpplen, rostade nötter samt ett stråk av kryddor och blommor. Smaken är torr, med bra fräschör som passar perfekt till risotton med grillad piggvar.

En smäcker vit rioja som får sin fina syra från vingårdar högt upp i bergsluttningarna. Både vinets syra och fruktighet går hand i hand kryddigheten och aromerna från fatlagringen. Varför inte till risotto som serveras med en bit grillad piggvar och brynt citronsmör.

Risotto med förnimbar sötma

Här finner vi risotto där man tillför pumpa eller sötpotatis. Här öppnar man med fördel ett fruktigt och friskt vin med viss restsötma som balanseras av en bra syra. Den typen av vin kan även användas till risotto med räkor och hummer samt till risotto med kryddhetta från exempelvis chorizo.

Wongraven Morgenstern Riesling

159,00 kr


När risotton kräver ett friskt vin med lite restsötma är denna riesling det perfekta valet. Här finns en stor doft med inslag av citrus, örter och stenfrukter. Vinet är torrt och har en mycket frisk och slank smak med inslag av citrus och örter med en tydlig mineralitet.

En mycket välgjord riesling från det tyska vinområdet Pfalz som umgås på ett lättsamt och behagligt sätt med en risotto med pumpa och citron. Om man vill kan man även kan tillföra räkor eller kyckling. Vinet blir även en god kamrat till en Risi e bisi som är en venetiansk risotto med färska ärter och sidfläsk.

Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Trocken

599,00 kr


Till den lite lyxigare hummer risotton rekommenderar vi denna fina riesling. Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Trocken har en mycket nyanserad doft med inslag av gula päron, lätt rökig mineral, lime, stenfrukter och honung. Smaken är torr och frisk med ypperlig balans. 

En riktigt högklassig riesling från en av Tysklands bästa producenter. Här ska man möta vinets dignitet med lika stora ansträngningar vad det gäller risotton. Här kan man använda hummerbuljong till risotton och servera med en hummerstjärt.

Risotto med saffran

Alla Milanese är en risotto som är smaksatt med saffran. Den serveras ofta med Ossobuco som är ett långkok på kalvlägg. Ett fruktigt rosévin möter på bästa sätt smaken av saffran.

CHILL OUT Cuvée Rosé Pays d'Oc

89,00 kr


Till saffransrisotton: CHILL OUT Cuvée Rosé Pays d'Oc har en fräsch och fruktig doft med inslag av hallon, röda vinbär, citrus och örter. Smaken är fruktig med toner av hallon, röda vinbär, citrus och örter.

Ett prisvärt och fräscht rosévin från södra Frankrike som matchar den saffransdoftande risotton på ett mycket trevligt sätt

Peyrassol Cuvée des Commandeurs Rosé

249,00 kr


Ett finval till risotto alla milanese är denna Peyrassol Cuvée des Commandeurs Rosé. Doften är nyanserad och elegant med inslag av röda frukter, blodapelsin, krusbär och färska örter. Smaken är torr och fräsch med fina toner av röda frukter, färska örter, mineral och en spets av citruszest.

Ett högklassigt vin med en lätt rosa färg som har sitt ursprung i rosévinernas Mekka, Provence. Kittlar dödsskönt i kistan tillsammans med en läcker risotto alla Milanese med Ossobuco.

Risotto med ljust kött och fågel samt rödvinsrisotto

Till en basrisotto där man tillför ljust kött kan man både välja lite smakrikare vita eller lite lättare röda viner, efter smak och tycke. Använder man rött vin vid tillagning av risotton är det en fördel att även servera ett rött i glaset. Här följer några lämpliga röda viner. På grund av krämigheten i risotton samt sältan och fetman från den rivna osten bör vinet ha en fräsch syra.

Castello del Poggio Barbera d'Asti

129,00 kr


Ett vin till den medelkraftiga risottoanrättningen. Castello del Poggio Barbera d'Asti har en inbjudande doft med inslag av mörka körsbär, skogshallon, örtkryddor och fat. Smaken är balanserad med toner av körsbär, torkade tranbär, kanel och salvia.

En välgjord barbera från Asti som ligger i den norra delen av Italien i Piemonte. Ett välgjort vin som sitter som en smäck till en risotto med kyckling och smörstekta skogschampinjoner eller till en rödvinsrisotto.

Saurus Pinot Noir

149,00 kr


Fruktig, aromatisk och något parfymerad doft med inslag av röda vinbär, hallon, jordgubbar, rosor, viol, svamp, vanilj, kakao och mineral. Smaken är medelfyllig med mjuka tanniner och en fint balanserad fruktighet. Vinet är ofiltrerat. 100% pinot noir.

En bra pinot noir är aldrig fel i detta sammanhang, bjud in några goda vänner och servera en krämig risotto med kalvkotlett och garnera med serranochips.

Svamprisotto

Till svamprisotto kan man välja både röda och vita viner. Gör man det riktigt lyxigt med en tryffelrisotto väljer man ett värdigt rött vin med mognad, gärna på druvan nebbiolo.

Laroche Chardonnay Réserve

149,00 kr


Denna chardonnay har en nyanserad och tilltalande doft med inslag av honungsmelon, gula plommon, kryddor och fat, samt en fläkt av blommor. Smaken i Laroche Chardonnay Réserve har en angenäm fet munkänsla, som umgås i harmoni med vinets fruktighet och tonerna från faten.

Ett härlig chardonnay från Italien. Den rostade fatkaraktären och den smöriga texturen passar som handen i handsken till en risotto med en riklig mängd av smörstekta gula kantareller. Du kan även tillföra ett majskycklingbröst om andan faller på.

En av Barolo området bästa producenter. Ett mycket värdigt vin till en tryffelrisotto eller till en risotto som tillagas med nebbiolovin. Och du, var inte snål med den rivna hårdosten!

J.H. Goncalves & C. Sercial 5YO Madeira

125,00 kr


En madeira som gör dig riktigt fint både i en soppa eller en risotto med smörstekt svamp. J.H. Goncalves & C. Sercial 5YO Madeira stor härlig doft av karamelliserade nötter och torkade frukter som aprikos och russin. Smaken är eldig och intensiv med viss sötma.

Ett mer ovanligt vinval, men så gott! Tillsammans med en risotto som smaksätts med vinet och rikligt med smörstekt skogssvamp. Garnera men några skivor serranochips och dina smaklökar kommer påbörja en euforisk dans i gomseglet