Grilla fisk som stjärnkocken.

folk o folk har träffat stjärnkocken Marcus Samuelsson för att ta reda på hur man lättast grillar sig en god fiskmiddag.

Grillad fisk

Enligt Marcus Samuelsson är grillning ett bra första steg för att lära sig laga god mat. Det är roligt och socialt men man lär sig också konsten att hantera hög och låg hetta. För hög värme kan nämligen leda till att fisken får en bränd yta men inte är genomstekt, plus att skinnet kan lossna och köttet falla sönder. Det är alltså inte lika lätt som det ser ut.

När man ska grilla fisk behöver man en fisk med hög fetthalt, exempelvis färsk makrill.

Grilla fisk så här:

  1. Salta fisken en timme innan den ska på grillen så att vattnet kommer ut.

  2. Starta grillen och se till att det blir bra värme.

  3. Pensla med olivolja och lägg makrillen på grillen med skinnet ner.

  4. Pensla med en marinad av soja och honung ovanpå makrillen.

  5. Grilla endast på skinnsidan.

  6. Vänd fisken och pensla med soja och honung på den andra sidan också.

  7. Servera med färskpotatis, brynt smör, citron och pepparot.

Chateau Ste Michelle Chardonnay

139,00 kr


Ett amerikanskt chardonnayvin med balanserad fatkaraktär. Här finns toner av gula äpplen, nötter, tropisk frukt och citrus. Passar utmärkt till bland annat skaldjur, kyckling och lax men även till örtiga smaker som dragon och timjan eller kryddiga inslag med ingefära.