Nyhet

logo
Ekologisk
Château La Grâce Fonrazade Saint Émilion Grand Cru

Château La Grâce Fonrazade Saint Émilion Grand Cru

Frankrike


399,00 kr

Systembolaget nr:

9062301

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Château La Grâce Fonrazade Saint Émilion Grand Cru 2016 har en nyanserad doft med fina inslag av moreller, mörka plommon, björnbär, björkvedsbrasa, kakao, piptobak, vanilj och en elegant fläkt av lakrits och svampskog. Smaken är intensiv och fyllig med fin tanninstruktur. I den långa eftersmaken finner man en symfoni av mörka plommon, körsbär, björnbär, kakao, muskotnöt, tobak och lakrits.

Produktion

Vinet görs på 85% merlot druvor, 10% cabernet sauvignon, 5% cabernet franc. Druvorna kommer från vingårdar på St Emilion platån och.från 3 jordmånstyper. En grusrik jordmån, en kalkrik lerjord, samt den tredje som består av en sand och lerjord med mycket järn. Stockarna är planterade mellan 1938 och 2015. Efter en omsorgfull selektering både i vingården och på sorteringsbordet i vineriet avstjälkas druvorna och får kallmacera under 6-8 dagar. Sedan genomförs jäsningen med hjälp av den naturliga jästen. Totalt urlakas skalen under 28-30 dagar Efter vinifieringen lagras vinet i franska ekfat under 18-24 månader (där 50-80% av faten är nya)

Passar till

Är ett högklassigt vin som pryder även de finaste borden. Använd till medelkraftiga och lite kraftigare anrättning på kött eller fågel. Varför inte servera helstekt ryggbiff med murkelsås samt ostfyllda potatiskroketter.

LammNötköttViltLabel: Ost

Kul att veta

Château La Grâce Fonrazade är en vacker egendom som ligger väster om staden St Emilion. Slottet låg från 1980-talet i träda, men med nya ägare påbörjades 2011 en magnifik återuppståndelse. Uppbyggnaden var från början helt och hållet inriktad på ekologisk odling, och i varje steg fanns ett hållbarhetsperspektiv. Egendomen som idag består av 20 hektar vinodlingar är ekologiskt certifierade och man har hela 3 hållbarhetscertifieringar; ISO 14001, den franska hållbarhets certifieringen HVE där man uppnått steg 3, samt EMS som är en hållbarhetscertifiering inom Bordeaux. Stockarna har en genomsnittlig ålder på 30 år och det finns 3 olika jordmånstyper, En grusrik jordmån, en kalkrik lerjord, samt en tredje som består av en sand och lerjord med mycket järn. De olika förutsättningarna ger en fin nyansrikedom till vinerna.


92 poäng

Fin rödtoppad svalka i klassiska drag av fatkryddig och cederstruken körsbär, björnbär, vinbär och plommon. Kalkiga tanniner fäster väl med en fruktdriven motor och mot avslutet som är vinets bästa tillgång, tonar tobak, kaffebönor och choklad.

- Livets Goda.se, mars 2023

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolaget ordinarie sortiment

Alkoholhalt

14 %

Systembolaget nr

9062301

Volym

0,75 l

Varumärke

Persevero

Förslutning

Naturkork

Region

France - Bordeaux - Saint-Emilion

Sockerhalt

1,9 g/liter

Druva

Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc

Lagring

Är utmärkt god att dricka idag, men kan även sparas och utvecklas under några år om man så önskar.