EkologiskMindre socker
Cristia Vacqueyras

Årgång:

2019

Cristia Vacqueyras

Frankrike


219,00 kr

Systembolaget nr:

7929301

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Doften i Cristia Vacqueyras är stor och uttrycksfull med inslag av mörka frukter, moreller, blå plommon, torkade jordgubbar och en härlig kryddighet som paras med toner av skogsbacke. Vinet är smakrikt med ganska stadiga men mogna tanniner. Det har en bra smaklängd med inslag av mörka bär och exotiska kryddor.

Produktion

Detta ekologiska vin kommer från inköpta druvor från Vacqueyras. Stockarna är 40 år gamla och vinerna avstjälkas innan jäsning och lagras i betongtankar under 15 månader.

Passar till

Att avnjuta till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter samt till utvalda ostar. Varför inte en rosastekt flankstek med smörstekt blandsvamp samt en örtkryddad rödvinssås?

LammNötköttViltVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Egendomen grundades i Courthézon  för 70 år sedan av Etienne Grangeon och bestod till en början av 2 hektar med druvsorten Grenache. Egendomen utvecklades och expanderade kraftigt under 60-talet då sonen Alain blev en drivande kraft. Det är fortfarande en genuint familjeföretag och 1999 anslöt Alains söner Baptiste och Dominique till företaget.Familjen äger två vingårdar i Châteauneuf-du Pape vid namn Cristia och La Rouquette och ett flertal vingårdar som producerar Côte de Rhone viner vid byn Courthézon som ligger vid gränsen av appellationen Châteauneuf du Pape. Vad det gäller de röda vinerna selekteras druvorna nogrannt och avstjälkas innan cirka tre veckors jäsning och macerering i betongtankar. Chateauneuf-du-Pape vinerna lagras i betong samt i ekfat. Côte du Rhône och IGP vinerna lagras främst i betongtankar för att framhäva fruktighet och druvornas karaktär.


14 poäng (=) Generöst kryddig doft med toner av mörka bär och skoputs. Mjukt anslag med runda syror i drygt medelfyllig kropp. Tanninerna stramar upp i avslutet.

- Munskänken med Vinjournalen, Sept 2020

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

14 %

Systembolaget nr

7929301

Volym

750 ml

Varumärke

Domaine Cristia

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

France - Rhone valley - Rhone valley

Druva

Syrah, Grenache, Mourvedre

Lagring

Utmärkt att avnjuta idag men kan även lagras och utvecklas under 2-4 år.