Prissänkt

logo
EkologiskMindre socker
Domaine Tour Boisée Plantation 1905 EKO

Årgång:

2019

Domaine Tour Boisée Plantation 1905 EKO

Frankrike


129,00 kr

151,00 kr

Systembolaget nr:

7472301

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Doften i Domaine Tour Boisée Plantation 1905 är mycket nyanserad och intensiv med inslag av mörka frukter som moreller, blåbär, och svarta vinbär, men även röda körsbär, viol, örter samt en släng av katrinplommon och kryddor. Smaken är medelfyllig med fin smakintensitet och ganska stadiga tanniner, Vinet är härligt komplext och har även mycket finess med hög syra och inslag av mörka bär, plommon, lingon, moreller och en lätt touch av lakrits och stendamm. Vinet har en mycket bra smaklängd och är behagligt välbalanserat. Efter den första smaken kommer flera vågor av olika förnimmelser som gör vinet extra spännande.

Produktion

Den ekologiskt certifierade vingården som är på 1,6 hektar är belägen mitt i byn Laure-Minervois och är den äldsta i området. Vingården planterades 1905 och den består av 23 olika druvsorter, både blå och gröna, flera är okända, och kan inte ens identitifieras av ampelograferna i Montpellier. Alla druvor skördas vid samma tillfälle och vinifieras och lagras tillsammans i samma tank. Ingen temperatur kontroll och naturlig jäst under jäsningen, så att den historiska vingården och årgången helt skall spegla vinets smak.Druvorna är: Aspiran, Aubun, Alicante Bouschet, Aramon, Varousset, Clairette Blanc, Morrastel Bouschet, Petit Boushet, Carignan, Grenache Noir, Cinsault, Terret Noir, Terret Gris, Lladonner pellut, Bourboulenc, Okänd blå druva, Okänd blå druva Nr 2, Okänd blå druva Nr 3, Okänd blå bordsdruva, Cardinal, Alphonse Lavallée, Italia, Muscat de HamburgEftersom det är så många olika druvsorter och vinet därigenom inte passar i någon snävare appellation är den klassad som en Vin de France. På ett sådant vin får man normalt inte sätta ut årgången, men om man tittar noga på etiketten så finns det en siffra som utsmyckning i varje hörn som ger en god indikation till skördeåret.

Passar till

Till medelkraftiga kötträtter som man lagt ner hjärta både vad det gäller urval av råvaror och omsorg i tillagningen. Varför inte servera rosastekt ankbröst med en rödvinssås smaksatt med björnbär och serverad med hasselbackspotatis.

LammNötköttViltLabel: Ost

Kul att veta

I  Languedoc i södra Frankrike ligger den vackra egendomen La Tour Boisée som har tillhört samma familj sedan 1826 och är beläget i hjärtat av appellationen Minervois. De olika vingårdarna som täcker totalt 91 hektar är ekologisk certifierade och på egendom finns även 400 hektar olivträd, där några knotiga träd såg dagens ljus redan under 1600-talet.Egendomen drivs idag av Marie-Claude och Jean-Louis Poudou tillsammans med dottern Frédérique och hennes man Jean-François. Man förfogar över flera mycket intressanta vingårdar med stor variation vad det gäller, druvsorter, mikroklimat, jordmån och topografi. Familjens passion och stolthet över sin egendom märks tydligt i deras viner som alla är välgjorda och med en personlighet och själ som få viner ens kommer i närheten av. I egendomens trädgård reser sig La Tour Boisée som är en vacker ruin av ett försvarstorn som byggdes på 1100-talet.


PRISVÄRDA Ganska generös stil med mörk frukt, mynta, lätt krydda och mjuk finish

- Allt om Vin, Oktober 2022


14 poäng + Doft av körsbär, skogsbär, mandel, nypon, lite stall och tobak. Smaken har ganska strama tanniner i en medelfyllig kropp. Doften bäst.

- Munskänkarna. Vintesten, November 2022

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

13,5 %

Systembolaget nr

7472301

Volym

750 ml

Varumärke

Domaine la Tour Boise

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

France - France - France

Sockerhalt

3,9 g/liter

Lagring

Utmärkt delikat att dricka idag, men kan lagras och utvecklas under 1-3 år