Doften i Pata Negra Barrel Aged är medelstor med inslag av mörka plommon, blåbär, mörka körsbär, fat, kryddor och vanilj. Smaken är medelfyllig med trevliga inslag av mörka bär, körsbär fat, kryddor och vanilj.
Produktion
Vinet tillverkas av utvalda Tempranillo druvor från ursprungsområdet Valdepeñas och jäsningen sker under en kontrollerad temperatur. Efter den malolaktiska jäsningen förs vinet över till ekfat där de lagras under 6 månader.
Passar till
Som sällskapsdryck eller till lättare och medelkraftiga kötträtter och utvalda ostar. Varför inte en mustig oxgryta med svamp och fullkornsris,
Kul att veta
Detta vin produceras av Bodega Los Llanos som ligger i ursprungsområdet Valdepeñas och grundades redan 1875. Företaget går numer under namnet Bodegas Vinartis. År 2008 köptes företaget man av familjen García Carrión som förvandlat egendomen till en toppmodern vinanläggning med en kapacitet på 60 miljoner kilo druvor per år. Anläggning har kvalitetscertifieringen ISO 9001 och i den underjordiska källaren som är en av landets största vilar vinerna på upp till 30 000 ekfat. Egendomen är ledande i ursprungsområdet Pata Negra är ett mycket framgångsrikt vinvarumärke med viner från ett flertal spanska vinområden. Pata Negra betyder svart fot på spanska och är också namnet på en speciell sorts lufttorkad skinka från Spanien tillverkad av kött från svarta grisar som är uppfödda på ekollon. Grisarna som används skall vara av den iberiska rasen som har svarta klövar. Skinkan är också känd under namnet Jamon Ibérico och är typisk för det spanska köket.För närvarande finns det Pata Negra viner från Rioja som produceras på Bodega Marqués de Carrión, Ribera del Duero som tillverkas på Viña Arnais, Cava som görs på Bodega Jaume Serra i Penedes, Toro som görs i samarbete med familjen Rodicio López de Letona på Sietecerros Winery, Jumilla från Bodegas 1890, Rueda som tillverkas i ett samarbete med Bodega Alberto, och slutligen Valdepeñas görs på Bodega Los Llanos.