Fylligt och vitalt vin med pigg syra och polerade tanniner. Smakbilden domineras av mörka plommon, svarta oliver och stråk av färska örter. Ett spår av svartpeppar från syrah-delen ger fin komplexitet in i det långa avslutet.
Kul att veta
Ruggabellus är i mångt och mycket antitesen till de rika och kraftigt extraherade viner som vi kanske är mer vana att se från Barossa, då vinmakaren Abel Gibsons målsättning är att fånga något mer representativt för växtplatsen snarare än solsken, hög mognad och amerikansk ek. Han fokuserar på Grenache, Syrah och Mataró som han köper från olika odlare runtom i regionen, använder sig alltid av en relativt stor proportion hela druvklasar och kolsyrejäsning för att maximera vinernas aromatiska profil. Vinerna får sedan vila i äldre, neutrala ekfat innan de buteljeras med ett minimum av sulfiter. Tanken är att göra viner som visar respekt för Barossas historia och tradition, men som han tycker reflekterar terroir på ett mer genuint sätt.