EkologiskVeganMindre socker
Xavier Vignon Natura in Fine, Naturvin

Årgång:

2019

Xavier Vignon Natura in Fine, Naturvin

Frankrike


159,00 kr

Systembolaget nr:

5409101

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Xavier Vignon Natura in Fine har en inbjudande doft med mörka frukter och bär som paras fint med färska örter, lavendel, stendamm och piptobak. Smaken är medelfyllig med bra balans och toner av björnbär, mörka plommon, örter, torkad tomat och tobak.

Produktion

Druvorna till detta naturvin kommer från Dentelles de Montmirail och stockarna växer på La Combes sluttningar. Jordmånen är rik på stenar, där kalksten är det som dominerar. Man använder endast den naturliga jästen och vinfiering sker på ett traditionellt sätt i cementtankar. Vinet lagras sedan under 8 månader i både i cement- och rostfria ståltankar. Inget svavel tillsätts under vinfieringen.

Passar till

Till medelkraftiga och lite kraftiga anrättningar på kött, fågel eller grönsaker. Varför inte servera en mustig lammgryta med svamp, vitlök och färska örter.

LammNötköttVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Xavier Vignon har en mycket bred erfarenhet och kunskapsbredd då han arbetat under 34 skördar både på södra och norra halvklotet som konsulterande vinmakare. Han har arbetat mycket i Champagne och har bland annat haft flera hundra uppdrag södra Rhônedalen. Sen 2016 är han helt fokuserad på sina egna viner och vineriet som idag producerar kring en miljoner flaskor per år är beläget i Chateauneuf du Pape.Xavier vins äger 30 hektar i södra Rhônedalen och köper även vin och druvor från utvalda odlare i området. Xavier Vignons filosofi är att vinerna alltid skall spegla ursprunget, samtidigt som de ska en tydlig prägel av hans stil och personlighet. Man köper endast vin och druvor som kommer från gamla eller mycket gamla stockar. Detta ger en mycket bra intensitet och smaklängd till vinerna. Man lägger mycket stor kraft i konsten att blanda vin från de olika lägena och få ett bättre slutresultat än summan av de olika komponenterna. Ett hantverk som Xavier behärskar mästerligt. Detta ger en fin nyansrikedom och komplexitet till vinerna.

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

14,5 %

Systembolaget nr

5409101

Volym

750 ml

Varumärke

Xavier

Förslutning

Teknisk kork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

France - Rhone valley - Rhone valley

Sockerhalt

2,9 g/liter

Druva

Merlot, Syrah, Grenache

Lagring

Är utmärkt god att dricka idag, men kan även sparas något år om man så önskar.