Mindre socker
Xavier Vignon SM, Magnum
Xavier Vignon SM, Magnum

Xavier Vignon SM, Magnum

Frankrike


349,00 kr

Systembolaget nr:

7554306

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Xavier Vignon SM har en nyanserad och utvecklad doft med inslag av torkade björnbär, skogsbacke på hösten, timjan, musselskal och solmogna jordgubbar. Smaken är medelfyllig med torkade mörka och röda bär, piptobak, kryddor, peppar och en fläkt av lagerblad.

Produktion

Xaviers SM var egentligen ett misstag. Xavier blandade vin och råkade av en händelse blanda Syrah från norra Rhône med Grenache från södra Rhônedalen och vilket lyckat misstag det blev! SM står för Septentrional och Meridional och anger just att vinet kommer från både norra och södra Rhônedalen. De 50 procenten Syrah kommer från 12 olika odlingslotter med olika terroir (granit, sandiga jordar) och rankorna är över 60 år gamla. Resterande Grenache kommer från 13 olika vingårdar med varierande terroir (steniga, grusiga, sandiga jordar). Vinet är utan årgång då man använder flera olika skördeår för att uppnå komplexitet.Grenachevinet lagrades i betongtank och Syrah i ekfat under 14 månader.

Passar till

Till medelkraftiga och lite kraftigare anrättningar på kött, fågel och grönsaker.

LammNötköttVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Xavier Vignon har en mycket bred erfarenhet och kunskapsbredd då han arbetat under 34 skördar både på södra och norra halvklotet som konsulterande vinmakare. Han har arbetat mycket i Champagne och har bland annat haft flera hundra uppdrag södra Rhônedalen. Sen 2016 är han helt fokuserad på sina egna viner och vineriet som idag producerar kring en miljoner flaskor per år är beläget i Chateauneuf du Pape.Xavier vins äger 30 hektar i södra Rhônedalen och köper även vin och druvor från utvalda odlare i området. Xavier Vignons filosofi är att vinerna alltid skall spegla ursprunget, samtidigt som de ska en tydlig prägel av hans stil och personlighet. Man köper endast vin och druvor som kommer från gamla eller mycket gamla stockar. Detta ger en mycket bra intensitet och smaklängd till vinerna. Man lägger mycket stor kraft i konsten att blanda vin från de olika lägena och få ett bättre slutresultat än summan av de olika komponenterna. Ett hantverk som Xavier behärskar mästerligt. Detta ger en fin nyansrikedom och komplexitet till vinerna.

Ursprung

Frankrike

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

14 %

Systembolaget nr

7554306

Volym

1,5 l

Varumärke

Xavier

Förslutning

Skruvkork i metall

Region

France - Rhone valley - Rhone valley

Druva

Syrah, Grenache Blanc

Lagring

Är utmärkt god att avnjuta idag, men kan även sparas ett par år.