Bästa vinerna till julmaten | folk o folk

Linnéas julmeny innehåller något för alla.

Linnéa bjuder på julklassiker som Janssons frestelse, men även gröna alternativ i form av ugnsrostad brysselkål och nyskapande rätter som kavringssnittar med saffrans-cremefraîche och matjessill. Avsluta julmiddagen med saffransglass och salta kanderade nötter. Till alla rätter finns tips på vin och andra drycker som passar fint till julmaten.

Saffranssnittar med sill

Matjessill med vispad saffrans-crème fraîche

Istället för en mer klassisk saffranssill där allt är blandat i en skål valde jag att göra små snittar. Det är inte alls svårt men ser riktigt fint ut på julbordet.

1/2 g saffran (1 pkt)
1 msk färskpressad juice från apelsin
2 dl creme fraiche
2 msk finhackad färsk gräslök
salt
6 skivor bröd (gärna kavring eller vörtbröd)

ca 200 g matjessill
gräslök till dekoration

Blanda ut saffran i apelsinjuicen.

Vispa creme fraîche med elvisp tills den tjocknar, tillsätt saffran och apelsin, blanda sist i gräslök och salt.  Fyll en spritspåse med creme fraichen.

Kantskär brödet och skär i små rektanglar. Rosta brödbitarna på båda sidorna i en medelvarm, torr stekpanna. Lägg upp bröden på ett fat, spritsa ut en klick saffranscreme fraîche på varje brödbit. Tag upp sillfiléerna och skär dom i tunna bitar. Fördela sillen över creme fraichen och avsluta med att strö färsk gräslök över.

Systembolagsnummer: 40071 209.00 kr

Kryddmästare Jonas Odland har under tre år arbetat med att få fram den ultimata kryddningen för det svenska julbordet. Kryddad med kummin, anis och fänkål precis som originalet. Men för att få in den svenska julen i en ännu högre grad ingår en del lagrad på cognacsfat samt cognac och sherry som tillför en komplex fyllighet med toner av fat och torkad frukt. Smakpaletten fullbordas av pomeransskal och krydda från kanelextrakt.

Passar till julbordets rätter såsom sill, lax och småvarmt.

Lingon- och apelsingravad lax

Lingon- och apelsingravad lax

Gravad lax är ett måste för mig på julbordet och kombinationen lingon, dill och apelsin blir oslagbar!

1 hel laxsida (ca 1 kg)
2 dl lingon
50 g dill
1/2 apelsin
1/2 dl salt
1/2 dl strösocker
svartpeppar

Dela laxsidan på mitten. Se till att du har två ungefär lika stora bitar. Gör några snitt i skinnet med en vass kniv. Torka laxen helt torr.

Mosa lingonen lätt med en gaffel, finhacka dillen och blanda i. Pressa saften ur 1/2 apelsin och blanda i. Rör sedan i salt, strösocker och lite nymald svartpeppar. Blanda om väl.

Lägg i ena laxsidan i dubbla plastpåsar. Ha på lingonen och kryddblandningen och lägg sedan på den andra laxsidan. Låt stå framme i rumstemperatur i cirka 1 timme så att gravningen smälter ihop. Ställ därefter in i kylen och låt stå 2-3 dygn. Vänd laxen ett par gånger per dygn.

Torka av överbliven gravning. Skär laxen i tunna skivor, dekorera med lingon och dill.

Systembolagsnummer: 74621 99.00 kr

Till lax, skaldjur och ljust kött passar den här Rieslingen med frisk och fräsch smak av ananas och lime. Just nu får du en vacker trälåda när du beställer 3 flaskor.

Ugnsrostade brysselkål med bacon och honung

Ugnsrostad brysselkål med bacon och honung

Brysselkål har en given plats på julbordet. Men glöm de trista, överkokta och lätt beska sakerna man undvek som pesten! Här har brysselkålen ugnsrostats och serveras med både bacon och granatäpple.

500 g brysselkål (gärna färska)
25 g smör
flingsalt
flytande honung

2 pkt bacon
1 st granatäpple

Ansa och skär bort fula blad från bryssekålen. Dela dem i tu. Lägg i en ugnsfast form.

Skär smöret i små bitar och fördela över. Strö flingsalt och flytande honung över brysselkålen.

Ugnsrosta i 200 °C i cirka 20 minuter eller tills brysselkålen är helt mjuka.

Skär baconet i små bitar och knaperstekt i en stekpanna. Dela granatäpplet och tag ur kärnorna. Lägg upp de ugnsrostade brysselkålen tillsammans med bacon och granatäpple på ett fat.

Systembolagsnummer: 16018 229 kr

Ett ekologiskt, mångsidigt torrt vin från Argentina gjort på druvan Chardonnay. Smak av tropisk frukt, fat och vanilj. Passar utmärkt till kallskuret ljust kött och lax.

Janssons frestelse med brynt smör

Janssons frestelse med brynt smör

Det finns tre saker som garanterar en lyckad Jansson, nr 1: använd alltid riktig grädde! Nr 2: stek löken på medelvärme tills den är så mjuk att den nästan går sönder. Nr 3: avsluta allt med att hälla lite brynt smör över din Jansson.

1 kg potatis
2 gula lökar
1 burk ansjovis (á 100 g)
3 dl grädde
50 g smör

Skala potatisen och strimla den sedan till önskad storlek.

Skala och skiva löken. Stek den i en klick smör på medelvärme tills den blir helt mjuk.

Tag ur ansjovisarna ur burken och skär dom i småbitar. Häll upp spadet från ansjovisen i en tillbringare. Tillsätt grädden och blanda om.

Smörj en form och varva sedan potatis, lök och ansjovis. Avsluta med att hälla över grädden och ansjovisspadet.

Grädda mitt i ugnen i cirka 50-60 minuter.

Bryn smöret och häll det över din Jansson innan servering.

Systembolagsnummer: 5353 115.00 kr

Ett fylligt rödvin med smak av fat, körsbär, blåbär, örter och lakrits. Gifter sig särskilt bra med gräddiga rätter som Janssons frestelse.

Julkryddade kycklingköttbullar

Julkryddade kycklingköttbullar

Variera de klassiska köttbullarna med kyckling till jul!

3 msk ströbröd
3/4 dl grädde
1 ägg
1 gul lök
1 tsk mald kryddpeppar
1/2 tsk mald ingefära
svartpeppar
salt
1 msk senap
500 g kycklingfärs

Blanda ströbröd, grädde och ägg. Låt stå och svälla en stund. Skala och finhacka löken. Blanda i den tillsammans med kryddor i äggsmeten. Tillsätt senapen och all kycklingfärs. Provstek en klick färs och smaka av. Tillsätt ev mer kryddor. Låt gärna färsen stå svalt 30 minuter. Forma till runda små bollar och stek i smör.

Ett tips: fyll en spritspåse med färsen och spritsa ur fina små bollar. Det blir mycket mindre kladd och enklare att få till lika stora bollar då! Använder du inte en spritspåse, skölj händerna i kallt vatten med jämna mellanrum så fastnar inte färsen lika lätt. Receptet går utan problem att dubblera så kycklingköttbullarna räcker till många!

Systembolagsnummer: 12038 209 kr

Ett mångsidigt rött vin som passar till mycket på julbordet. Generöst fruktig smak och mjuka tanniner. Bärig karaktär med inslag av solmogen mörk frukt, tobak och örter.

Saffransglass med salta kanderade nötter

Saffransglass med salta, kanderade nötter

Som dessert på självaste julafton tar jag ändå ett säkert kort, nämligen den här oslagbara glassen. Här med smak av saffran. Som kontrast strör jag massor av kanderade, lätt saltade, nötter som över. Ett perfekt avslut på en god julmiddag.

5 dl grädde
1 burk sötad (400 g) kondenserad mjölk
1/2 g saffran (1 pkt)
1 msk Nederburg Noble Late Harvest (eller apelsinblomsvatten)

Vispa grädden tjock. Vänd i en burk kondenserad mjölk. Rör ut saffranet i dessertvinet (eller apelsinblomsvattnet).

Blanda allt väl och häll över i en burk med lock. Ställ i frysen under minst 4 timmar.

2 dl ströscker
2 msk vatten
2 dl blandade nötter (jag tog mandlar och hasselnötter)
2 tsk flingsalt

Koka upp socker och vatten utan omrörning i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt nötterna och rör om. Nötterna är klara när de är helt gyllenbruna. OBS! De är väldigt heta!

Häll upp på ett bakplåtspapper. Strö över flingsaltet. Låt stelna helt. Skär ner de kanderade nötterna i mindre bitar med en vass kniv.

Tag fram glassen från frysen ca 20 minuter innan servering. Skopa upp i fina skålar, eller som här i glasburkar. Strö de kanderade nötterna över glassen. Servera direkt!

Systembolagsnummer: 2741 89 kr

Det här dessertvinet vinner högsta betyg gång efter gång. Med tanke på den höga kvaliteten och att det är ett ädelsötat vin som endast kostar 85 kronor för en halvflaska så bör det utan tvekan placeras bland Systembolagets mest prisvärda viner. Mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Passar särskilt bra till grönmögelost. Och till desserten ovan!

Utskrift
Relaterat Innehåll
Kategori

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager