Att välja vin till grytor.

Mustiga grytor är både goda och värmande. Och vad passar bättre till än ett gott vin? Vi guidar dig till de bästa vinvalen vad det gäller grytor baserade på både kött, fågel och grönsaker.

Vin till grytor.

Anpassa vinet till hur kraftig grytan är

Grunden när man kombinerar mat och vin är att det ska vara lätta viner till lätt mat och kraftigare vin till kraftig mat. Är råvaran i grytan ljust kött som kyckling eller fläsk passar det både med kraftiga vita viner och lite lättare röda. Det samma gäller när råvaran är växtbaserade proteinalternativ. Till mustiga och smakrika grytor på rött kött väljer man med fördel kraftigare röda viner.

Tänk även på grundsmakerna

Om grytan har tydlig sötma och valet är att dricka ett rött vin bör man välja ett mjukt och fruktdrivet vin. Sötman i anrättningen gör nämligen så att vinet smakar torrare och strävare. Samma vintyp väljer man även till grytor med tydlig kryddhetta. Är det snarare en påtaglig syrlighet i maten kan man med fördel välja röda viner med bra syra och stadigare tanninstruktur (strävhet). Även grädde, fett och en krämig textur rundar av strävheten i ett vin.

Här följer en rad av våra favoriter till olika typer av grytor:


Vill du få Sveriges bästa veckobrev om drycker?

Läs om nya spritsorter och viner, provningar, tävlingar och få de senaste recepten innan alla andra – prenumerera på folk o folks nyhetsbrev.


Vin till Coq au vin

– till lättare grytor med ljust kött, fågel, grönt eller svamp

Här går det utmärkt att välja ett smakrikt vitt vin eller ett lätt till medelkraftigt rött vin. Om rödvin är en del av smaksättningen som i exempelvis Coq au Vin är det en fördel att spegla aromerna i grytan genom att välja röda viner. Använd gärna samma vinstil eller ursprung både i grytan och i glaset.

Vin till renskavsgryta eller kreolsk gryta

– Mustiga och smakrika grytor med inslag av sötma

Här kan råvaran vara både rotfrukter, svamp och rött kött från lamm, nöt eller vilt. Men en del av smaksättningen eller tillbehören tillför en tydlig sötma genom exempelvis ett sött starkvin, messmör, gelé eller torkade frukter. Det kan exempelvis vara en renskavsgryta som smaksätts med messmör eller ett rött portvin, eller en kreolsk gryta med syltlök. Här möter man på bästa sätt anrättningen med mjuka och fruktdrivna röda viner. Vinerna nedan är även bra beledsagare om grytan har lite kryddhetta.

Vin till Boeuf Bourguignon

– Mustiga grytor med krämig konsistens eller syrlighet

Här är råvaran oftast rött kött och grytan är krämig i konsistensen via grädde eller crème fraiche. Grytan kan också ha en viss syrlighet via vin (exempelvis Boeuf Bourguignon) eller andra ingredienser. Här kan man välja bland medelfylliga och kraftiga röda viner med bra syra och med stadig strävhet om man så önskar.

Vin till indisk gryta

– Mustiga grytor med kryddhetta

När det kommer till indiska gryta är det krydningen som får avgöra valet av dryck. I Indien dricker man för det mesta öl, te, vatten eller möjligtvis lassi (en dryck baserad på yoghurt) till maten. Den som istället vill dricka vin till indiskt väljer med fördel vita vinet som är smakrika, fruktiga och aromatiska. Till exempel ett kryddigt Alsacevin, eller halvtorra tyska viner med frisk syra.

Röda viner till indiska grytor är desto svårare att hitta. Den som ändå vill försöka bör rikta sig mot fruktiga och gärna lite kryddiga viner. Var försiktig med alltför sträva viner då det inte ter sig väl med kryddhettan i maten, välj hellre ett mjukare vin. Välj exempelvis lämpliga viner av druvorna pinot noir, zinfandel, tempranillo eller grenache.

14.09.2023

La Belle Coq au vin blancLa Belle Coq au vin blanc.

Den svenske stjärnkocken Danyel Coudet bjuder här på sitt recept på La Belle Coq au vin blanc!

Läs mer
Boeuf BourguignonFyllig Boeuf Bourguignon till höstmiddagen.

Denna klassiska gryträtt står sig från år till år. Med sin lätt rökta karaktär från sidfläsket passar det bra att servera tillsammans med ett vin som har samma lite rökiga känsla som Boeuf Bourguignonen.

Läs mer
Tagine, marockansk kycklinggryta.Tagine - marockansk kycklinggryta.

En smakrik gryta med kyckling och nordafrikanska kryddor möter sötman i aprikoser och russin. En fantastiskt god tagine som garanterat imponerar på gästerna.

Läs mer
Fläskfilégryta med svamp och kabanoss på bord med champinjoner och bröd.Fläskfilégryta med svamp och kabanoss.

Linnéa har gjort en riktig god och höstig gryta med fläskfilé, champinjoner och kabanoss som kan serveras med både ris, potatis eller bröd. 

Läs mer