Att välja vin till julmaten.

Det traditionella och vanligaste dryckesvalet till julmaten är julöl, julmust och kryddat brännvin. Men många föredrar att låta julbordets läckerheter ackompanjeras av vin. Vi hjälper dig att hitta de rätta vinerna till julmaten.

Vin till julmat.

Om man äter julbord på restaurang eller serverar ett omfång av olika anrättningar till tjocka släkten hemma är det viktigt att äta maten i olika turer (omgångar). Då kommer maten helt till sin rätt och det blir en angenämare upplevelse.

I boken "Svensk husmanskost" från 1967 går Tore Wretman igenom smörgåsbordet och julbordets fem turer. Den första turen är sill, sedan fisk, kallskuret, småvarmt, och den sista turen ost, kex, efterrätter och godis. Vissa senare genomgångar delar upp den femte turen i tre olika så att det blir totalt sju turer.

Eftersom de olika turerna trivs bäst med olika drycker i glasen, både vad det gäller kryddad sprit och vin kommer vi använda de fem turerna som underlag för våra vinrekommendationer.

Tur 1 – Sillen

Det är svårt att hitta ett lämpligt vin till sill- och strömmingsrätter. Det är ättikan som är den stora boven i dramat. Med sin distinkta karaktär tar den helt över vinets smak och karaktär. Det som fungerar bäst är en Manzanilla Sherry eller en japansk sake.

Dock kommer en klassisk akvavit som O.P Anderson alltid vara det bästa valet. Om man ändå vill ha vin till sillen kan man välja att dricka en god riesling till de lite krämiga sillsorterna.

Tur 2 – Fisken

Här finner vi den kokta, gravade och rökta laxen och även andra rätter baserade på havets frukter. Här väljer man med fördel ett friskt vitt vin med viss förnimbar sötma. Här kan man fortsätta med Yoko riesling om man hade den till sillen. Här är ytterligare några förslag som vi varmt rekommenderar:

Tur 3 - Kallskuret

På tallrik nummer tre är det dags för det kalla köttet, till exempel fårfiol, kalla korvar, kalvsylta, leverpastej, julskinka samt andra sorters skinka. Här passar det utmärkt med mjuka och fruktiga röda viner.

Tur 4 – Det småvarma

Nu är det dags för den varma maten att göra entré. Här avnjuter man bland annat köttbullar, prinskorv, revbensspjäll, Janssons frestelse, rödkål, grönkål och lutfisken. Här kan man fortsätta med samma vin som det kallskurna. Till lutfisken kan man gå tillbaka till de vita vinerna, men det är många i både Sverige och Norge som väljer rött även här. Här följer ytterligare några tips på bra röda viner:

Är du mer sugen på något lite kraftigare rödvin kanske en Châteauneuf-du-Pape eller en fin Rioja kan vara säkra kort:

Tur 5 - Ost, kex, efterrätter och godis

Nu är det dags för den sista turen som är en fröjd för gottegrisen. Här behöver man utan tvekan ett sött vin. Här har vi tre söta viner som tar an uppgiften på ett ypperligt sätt.

Blossa 25 - årets glögg 2025.Årets glögg från Blossa 2025 – en hyllning till Alpernas magi.

Årets glögg från Blossa 2025 bjuder på något många längtat efter: En klassisk rödvinsglögg som fått en twist som för tankarna till Alperna och värmande glühwein.

Läs mer
Rött vin till jul6 röda boxviner till jul och nyår.

Bag-in-box är en förpackning vi svenskar brinner för lite mer än man gör i andra länder. Den är praktisk, miljövänlig och bjuder ofta på bra viner. Här är din guide till de bästa röda boxarna i jul och nyår. 

Läs mer
Julmiddag och vitt vin i glas6 goda boxviner till jul och nyår - vitt och rosé.

Många förknippar den mörka, kalla årstiden med rött vin men här vill vi lyfta det vita vinet och rosén som ett trevligt alternativ. Perfekt till julens kalkon, lax och brysselkål..

Läs mer
Julmeny 2022 - sill, revbensspjäll, gubbröra, ostflarn och mandelmusslor.Årets julmeny: 5 goda rätter till julbordet.

Linnéa har här satt ihop en alldeles, alldeles underbar julmeny bestående av allt från läckra smårätter till en söt dessert. Se hennes fem goda julrecept här nedan!

Läs mer