Att välja vin till risotto.

Vilket vin passar bäst till en klassisk risotto? Här förklarar folk o folks dryckesexpert Mats Claësson hur du ska tänka för att hitta rätt dryck till risotton.

Risotto med sparris och vitt vin.

Risotto är en klassisk italiensk anrättning som finns i olika varianter över hela landet. Den är dock något vanligare i norra delen, där det odlas stora mängder ris runt Poslätten.

Hur gör man risotto?

En risotto tillagas genom att man fräser lök (oftast schalottenlök) i olja. Sedan tillsätter man riset som ska vara rundkornigt eller mellankornigt (vanliga sorter är arborioris och carnaroliris) som får fräsa tills det blir blankt. Sedan tillsätter man vitt vin, eller rött, som får absorberas av riset. Sedan tillsätts buljong i omgångar under omrörning tills man får en krämig konsistens och lagom tuggmotstånd. Tillagningen avslutas med att man tillsätter riven hårdost, såsom exempelvis parmesan eller pecorino.

Risotto är en grund som man sedan kan smaksätta eller servera som tillbehör till fisk, skaldjur, svamp, kött, fågel eller grönsaker. Till en basrisotto där man använt vitt vin väljer man med fördel ett torrt vitt vin med bra syra. För övrigt styrs dryckesvalet hur risotton är smaksatt och vilka tillbehör som serveras till. Här följer en rad viner som kan serveras till olika typer av risottoanrättningar.

Risotto med skaldjur, mollusker eller grön sparris

Här väljer man ett torrt vitt vin med fräsch fruktighet och hög syra.

Den smakprofilen finner man bland annat i viner från Soave, italiensk pinot grigio, Chablis, eller viner från druvorna sauvignon blanc, riesling och alvarinho.

En frisk och fräsch Alvarinho från den portugisiska atlantkusten. Vingårdarna är rika på skiffer och vinet får en härlig ton av solmogen citron. Servera gärna till en citronrisotto med havskräftstjärtar eller hjärtmusslor. Passar även till en risotto med spenat eller grön sparris.

En mycket balanserad Chablis 1er Cru från den dynamiska producenten Domaine Laroche. Servera till en risotto med pilgrimsmusslor. När musslorna är halstrade tar du i lite extra smör plus en skvätt Chablis, koka ur pannan några sekunder och smaksätt risotton eller skeda över musslorna.

Risotto med halstrad/grillad fisk och skaldjur

Genom att halstra eller grilla en råvara får man aromer som harmoniserar på bästa sätt med vita viner som har vilat i och fått smak från ekfat. Dock bör vinerna ändå ha en bra syra för att möta krämigheten i risotton.

Smaksätt gärna risotton med lite sercial madeira och stekt skogssvamp och servera med grillad seabream (kallas även guldsparid och guldbraxen).

Både vinets syra och fruktighet går hand i hand kryddigheten och aromerna från fatlagringen. Varför inte till risotto som serveras med en bit grillad piggvar och brynt citronsmör.

Risotto med förnimbar sötma

Här finner vi risotto där man tillför pumpa eller sötpotatis. Här öppnar man med fördel ett fruktigt och friskt vin med viss restsötma som balanseras av en bra syra. Den typen av vin kan även användas till risotto med räkor och hummer samt till risotto med kryddhetta från exempelvis chorizo.

En mycket välgjord riesling från det tyska vinområdet Pfalz som umgås på ett lättsamt och behagligt sätt med en risotto med pumpa och citron. Om man vill kan man även kan tillföra räkor eller kyckling. Vinet blir även en god kamrat till en Risi e bisi som är en venetiansk risotto med färska ärter och sidfläsk.

En riktigt högklassig riesling. Här ska man möta vinets dignitet med lika stora ansträngningar vad det gäller risotton. Här kan man använda hummerbuljong till risotton och servera med en hummerstjärt.

Risotto med saffran

Alla Milanese är en risotto som är smaksatt med saffran. Den serveras ofta med Ossobuco som är ett långkok på kalvlägg. Ett fruktigt rosévin möter på bästa sätt smaken av saffran.

Ett prisvärt och fräscht rosévin från södra Frankrike som matchar den saffransdoftande risotton på ett mycket trevligt sätt.

Ett högklassigt vin med en lätt rosa färg som har sitt ursprung i rosévinernas Mekka, Provence. Kittlar dödsskönt i kistan tillsammans med en läcker risotto alla Milanese med Ossobuco.

Risotto med ljust kött och fågel samt rödvinsrisotto

Till en basrisotto där man tillför ljust kött kan man både välja lite smakrikare vita eller lite lättare röda viner, efter smak och tycke. Använder man rött vin vid tillagning av risotton är det en fördel att även servera ett rött i glaset. Här följer några lämpliga röda viner. På grund av krämigheten i risotton samt sältan och fetman från den rivna osten bör vinet ha en fräsch syra.

En välgjord barbera från Alba som ligger i den norra delen av Italien i Piemonte. Ett välgjort vin som sitter som en smäck till en risotto med kyckling och smörstekta skogschampinjoner eller till en rödvinsrisotto.

En bra pinot noir är aldrig fel i detta sammanhang, bjud in några goda vänner och servera en krämig risotto med kalvkotlett och garnera med serranochips.

Svamprisotto

Till svamprisotto kan man välja både röda och vita viner. Gör man det riktigt lyxigt med en tryffelrisotto väljer man ett värdigt rött vin med mognad, gärna på druvan nebbiolo.

Ett härlig chardonnay från Italien. Den rostade fatkaraktären och den smöriga texturen passar som handen i handsken till en risotto med en riklig mängd av smörstekta gula kantareller. Du kan även tillföra ett majskycklingbröst om andan faller på.

En av Barolo området bästa producenter. Ett mycket värdigt vin till en tryffelrisotto eller till en risotto som tillagas med nebbiolovin. Och du, var inte snål med den rivna hårdosten!

Ett mer ovanligt vinval, men så gott! Tillsammans med en risotto som smaksätts med vinet och rikligt med smörstekt skogssvamp. Garnera men några skivor serranochips och dina smaklökar kommer påbörja en euforisk dans i gomseglet

21.12.2022

Risotto med räkor på vit tallrik på träbord.Lyxig risotto med smörstekt fänkål och räkor.

Risotto, är inte det bland det finaste vi kan bjuda någon på? Så mycket kärlek det ligger i en maträtt som man måste stå och se efter, tillsätta buljong och röra om i. Här har Linnea lagat en med räkor och fänkål.

Läs mer
Risotto med karamelliserad lök och parmesanRisotto med salsiccia och parmesan.

Ett otroligt god och krämig risotto med karamelliserad lök, salsiccia, parmesan och färska örter.

Läs mer
Krämig svamprisottoKarljohansrisotto med cashewsmör.

Här får du ett gott och krämigt recept på svamprisotto gjord på karljohanssvamp och cashewsmör från kokboken "Laga Svamp" av Martin Nordin.

Läs mer
Krämig risotto med kräftstjärtar, stekt färsk fisk och aioliRisotto med kräftstjärtar, stekt färsk fisk och aioli.

Linnéa visar hur du lyckas med en krämig risotto som serveras till en stekt färsk rödtunga med egen aioli.

Läs mer