Ibland vill man låta bubblet stå i centrum – inte minst om det vankas äkta champagne. Men med rätt tilltugg till champagnen lyfter du tillfället lite extra! Här är våra favoritsnacks till skumpan.
En riktigt bra champagne klarar sig alldeles utmärkt i eget majestät. Men att sätta sig med glaset vid ett tomt bord klingar inte alltid rätt. Ibland kanske du behöver något tilltugg till champagnen – bara för att varva sipparna med. Andra gånger kanske tilltugget är mer som förrätten än ett snacks, särskilt om champagne är välkomstdrinken.
Vad för tilltugg som passar till champagne beror delvis på vilken champagne du bjuder på. Är det en riktig dyrgrip som du sparat länge, som fått en mer mogen och komplex karaktär, så bör tilltugget spegla bubblet i elegans. Medan en enklare champagne lätt kan avnjutas tillsammans med en skål chips.
Det all champagne har gemensamt (förutom ursprunget) är en frisk syra, kolsyra, och vanligt är toner av äpple, citrus och inte minst brödiga toner som kommer från den andra jäsningen på flaska som karaktäriseras den traditionella metoden, även kallad champagnemetoden.
Till lättare champagne, som ofta är gjorda av chardonnay, passar fisk och skaldjur alltid bra. Tänk ostron, hummer, löjrom och laxtartar etc. Det får gärna finnas ett friskt inslag i tilltugget, som vinägrette på ostronen eller lite pressad citron över löjrommen. Även fetare komponenter som gås- eller anklever passar fint som tilltugg till en lättare champagne.
Tillfällig nyhet
Frankrike
479 kr
Doften är komplex och domineras av pinot noir, med subtila kryddiga inslag av svartpeppar och aromer av mogna hallon. Smaken är kraftfull med en välbalanserad struktur som avslutas med en uppfriskande ton av citrus.
Frankrike
459 kr
Wongraven Champagne Brut har en nyanserad och inbjudande doft med blommiga inslag, toner av hallon, röda vinbär och kex. Smaken är torr, frisk, komplex och krämig med en lång, nyanserad eftersmak.
Frankrike
500 kr
En elegant Champagne med toner av citrus, vita blommor och mineralitet. Perfekt som aperitif eller till skaldjur.
Som tilltugg till en champagne av den fylligare och mer mogna sorten kan du tänka kraftigare smaker. Både fisk och ljust kött går att använda, det sistnämnda passar bra som tilltugg till roséchampagne. Finns det lite sötma kvar i champagnen får tilltugget gärna möte upp med lite egen sötma. Naturell kokt krabba är ett bra exempel på något du kan använda som smaksättning när du gör tilltugg till halvtorr champagne. Till en halvtorr champagne kan du också servera ljusa, krämiga ostar som brie eller camenbert.
Frankrike
299 kr
En raffinerad champagne med komplexa toner av citrus, mineral och brioche. Perfekt för festliga skålar och speciella tillfällen.
Frankrike
359 kr
En delikat Champagne med mjuka bubblor och smaker av äpple, citrus och en elegant brödighet.
Frankrike
509 kr
En elegant Champagne med delikata bubblor och smak av gröna äpplen, citrus och rostat bröd. Perfekt för speciella tillfällen.
Har du bråttom eller inte lust att stå i köket bara för att ni ska dricka champagne? Kanske är du bortbjuden och vill köpa med dig något till bubblet? Här är några enkla snacks till som passar utmärkt till champagne:
Chips - gärna saltade, med parmesan eller tryffelsmak.
Popcorn - neutrala eller med smörsmak.
Ost - brie, camenbert eller gruyere.
Nötter - rostade och saltade.
Pommes - friterat och champagne funkar bra!
Sushi - ja, köp ett 10-pack och snacksa på till champagnen.
Det finns några fallgropar när det gäller vad man bör äta till champagne. Oftast går det åt andra hållet – att champagne faktiskt passar till mer än man tror och faktiskt är en ypperlig måltidsdryck. Men vissa tilltugg kan du faktiskt skippa till champagnen.
Jordgubbar - för sött, får bubblet att verka syrligare.
Choklad - samma som med jordgubbarna.
Tomat - syran i tomaten kan ge champagnen en otrevlig bismak.
Kryddstark mat - chillihetta går bra till en halvtorr champagne, men tilltugg kryddade med curry, vitlök eller spiskummin undanbedes.
10.10.2025
Att ge bort en flaska champagne är mer än bara en gest – det är en lyxig och omtänksam present som förknippas med glädje, firande och minnesvärda stunder.
Läs merVarför är det så stora prisskillnader? Dryckesexperten Mats förklarar skillnaden mellan Champagne, Cava, Crémant, Prosecco och andra typer av mousserande viner - så kallade "bubbel"..
Läs merVälkommen till lilla Champagneskolan! Vår sommelier Mats berättar om druvorna, distriktet och skillnaden mellan olika sorters champagne. Lär dig hur du provar champagne och kombinerar med mat.
Läs merVintage, Blanc de Blanc och Réserve - vad betyder de fina orden på champagneflaskan? Folk o folk reder ut begreppen som berättar vad din champagne varit med om.
Läs merChampagnehuset har en anrik historia och de kan också titulera sig världsmästare efter att ha utsetts till "Sparkling Wine Producer of the Year" vid The Champagne & Sparkling Wine World Championships.
Läs merJean-François Clouet är en av de mest karismatiska vinpersonerna i Champagne. Han är hängiven pinot noir, som är hembyns viktigaste druvsort, och han talar passionerat om den som den viktigaste och mest historiska druvsorten i Champagne.
Läs mer