Det mexikanska köket är ett av de mest etablerade internationellt. Vi lär dig att välja passande dryck till detta kryddstarka kök.
Lämpliga vita viner är torra och halvtorra riesling från Alsace, grüner veltliner från Österrike samt många chenin blanc från den nya världen.
Vad det gäller röda viner ska man vara försiktig med strävhet och istället välja fruktighet. Lämpliga viner hittar vi bland annat i nya världen, från druvorna pinot noir, zinfandel och merlot. Men även fruktiga viner från Spanien är bra val.
I gränstrakterna mellan USA och Mexiko blandas den mexikanska matkulturen med den som fanns hos Texas cowboys och ursprungsbefolkningen i Nord- och Sydamerika. De smälte samman till det som idag benämns "Tex Mex" där några av de vanligt förekommande rätterna är burritos, nachos, tacos, quesadilla och guacamole.
Till tex mex-köket rekommenderas samma typ av dryck som till det mexikanska köket. Önskar du vin till så kan du med fördel välja bland de fruktiga vinerna från USA.
USA
159 kr
Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir har en stor kryddig doft med bäriga inslag av hallon, blåbär och jordgubbar samt toner av vanilj och kryddor. Kryddig och fruktig smak med lena tanniner och bra syra. Inslag av mörka och röda bär samt rostade fat. Trevlig och kryddig eftersmak med bra längd.
USA
169 kr
Woodbridge by Robert Mondavi Zinfandel har en stor, fruktig och doft av mörka bär, körsbär, svart te, kryddor och vanilj. Generös smak med massor av frukt och viss syltighet. Dock finns det en bra syra som balanserar upp det hela. Mjuka tanniner och en lång fruktig eftersmak.
USA
169 kr
Smakrikt, mycket fruktigt vin med rostad fatkaraktär, inslag av mörka bär, plommon, kaffe, choklad och vanilj.
Det mexikanska köket är ett av de mest etablerade internationellt. De anrättningar som har blivit mest kända kommer från det kryddstarka köket i de södra regionerna. Chilifrukter som finns i över 100 varianter ger styrka, karaktär och en mexikansk touch över rätterna. Andra viktiga kryddor är spiskummin och den aromatiska färska koriandern. Huvudråvaror är främst fjäderfä, nöt-, lamm- och fläskkött. Även fisk och skaldjur från kusterna är vanligt. Majs är den viktigaste grönsaken och av majsmjöl gör man plättar; de bekanta tortillas.
Väletablerat till den vanligtvis kryddstarka maten är naturligtvis de inhemska lätta och friska ölsorterna. Föredrar man att dricka vin till tacos och annan mexikansk mat så ska de vara fruktiga i stilen och gärna med en kryddig smakpalett.
Det asiatiska köket möter tex mex i den här goda sashimitacon. Receptet kommer från kokboken "Fredagskockens hamburgare och tacos".
Läs merSvenska barnfamiljers främsta helgfavorit är tacos och tex-mex. Här får du recept på de godaste tillbehören till tacos som du lätt gör själv - från guacamole till salsa och inlagd rödlök.
Läs merHemligheten ligger i kryddblandningen! Gör riktigt smarriga tacos med Fredagskockens recept på kryddmix, guacamole och salsa.
Läs merSofia Henriksson, vinnaren från Sveriges Mästerkock, bjuder på sitt recept på crispy fish tacos med mango- och avokadosalsa, kålsallad och chipotlemajo.
Läs mer