Vill du få ut det bästa möjliga av din fina Champagne? Då finns det några vanliga fallgropar du bör undvika. Här listar vi några misstag vi alla gjort med mousserande viner som Champagne, Cava eller Prosecco.
Foto: Adobe Firefly/AI
Det är alltid tillfälle för bubbel om du frågar oss, och det allra bästa sättet att dricka det är enkelt: Precis som du vill ha det. Men det kan vara skillnad på att skåla i ett härligt pärlande mousserande för att du vill njuta av stunden, eller om du vill njuta av vinet. Inte nödvändigtvis – men ibland.
När du vill låta den fina Champagnen få det utrymme den förtjänar finns det några fällor du inte ska gå i bara för att du har sett det göras i filmer eller på bild. Detta gäller för övrigt alla mousserande viner du verkligen vill låta komma till sin rätt.
När du dricker stilla vin, rött, vitt eller rosé, så är vi många som snurrar glaset för att hjälpa vinet att luftas ordentligt. Detta behöver du inte göra med mousserande viner. Faktum är att det inte rekommenderas. När du snurrar glaset så får du samma effekt som om du skakar en läskflaska – du förlorar kolsyran. Och kolsyran som skapar de fina bubblorna hjälper faktiskt till att frigöra aromerna från vinet, så den vill du ha kvar. Ett bubbel utan bubblor känns inte så festligt.
De vackra, höga flöjtglasen har för många blivit synonyma med Champagne och annat bubbel. Men är de verkligen det bästa att dricka Champagne ur?
– Nackdelen med flöjten är att champagnen blir instängd, vilket gör att det blir mindre doft och en syrligare smak, säger Jane Sandström, sommelier och glasexpert.
Bäst fungerar glas med stor kupa som påminner om vinglas.
– Har du inga champagneglas av den här typen är det bättre att du använder dina vinglas än att plocka fram coupe- eller flöjtglas, säger Jane.
Kanske kyler du ditt mousserande vin i kylen? Ett kylskåp håller en temperatur på runt fyra grader, och ett mousserande vin bör serveras vid 9-12 grader. Serveras bubblet för kallt kommer inte smaker och aromer fram ordentligt och du kommer att få en tråkigare smakupplevelse helt enkelt. Så ta fram flaskan en stund innan det är dags att servera.
Om vi pratar om förvaring av Champagne är den ultimata temperaturen 10-15 grader, gärna i vinkyl. Till skillnad från stilla viner kan mousserande viner förvaras stående, då koldioxiden som finns i flaskan håller locket fuktigt ganska länge, även om flaskan förvaras upprätt.
Många av oss tar endast fram bubblet när något ska firas, möjligtvis som sällskapsdryck när vi ska unna oss lite vardagslyx. Men både Champagne och andra bubbel kan vara fantastiska beledsagare till det dukade bordet. Allt från sushi till friterad kyckling, pommes och popcorn kan verkligen gifta sig med rätt mousserande! Här är ett exempel:
Frankrike
500 kr
André Clouet Chalky är en mycket torr Champagne. Här finner du toner av citrus, rostade nötter, brioche och vinet har en tydlig mineralitet. Ett komplext vin med lång och behaglig eftersmak.
När du öppnar en flaska Champagne – håll flaskan i vinkel, snett uppåt bort från dig och andra, sätt korken mot handflatan och greppa, rotera flaskan med din starkare hand för att få korken att röra sig utåt. När korken rör sig, tryck lätt mot den så att den inte kommer ut ur flaskan för snabbt och drycken går till spillo.
Korken ska inte poppa högt, utan släppa ut ett tyst pys. Att sabrera en champagneflaska, eller sabrage, är ett imponerande nummer för till exempel sommarfester eller bröllop, men kanske inte det smidigaste. Läs mer om hur du gör för att sabrera champagne här.
Frankrike
799 kr
Härlig mousse med fina eleganta bubblor. Rik doft av röda vinbär, gula plommon, persika, hasselnötter, brioche mineral och kryddor. Koncentrerad, kraftfull och dynamisk smak med en rund fruktighet och välbalanserad syra och lång harmonisk eftersmak med ton av choklad. En elegant vintage från Louis Roederer.
Frankrike
399 kr
409 kr
En elegant Champagne utan dosage, med smak av citrus, mineral och rostade nötter. En riktigt torr champagne.
Italien
159 kr
Ett mousserande vin från Trento i norra Italien. Nyanserad, fruktig, utvecklad smak med inslag av gula päron, aprikos, kex, nougat och lime. Perfekt till rätter av fisk och skaldjur eller till sallader.
Sydafrika
139 kr
Elegant mousserande vin med komplexa toner av grön frukt, brioche och en frisk syra. Perfekt till festliga tillfällen.
Italien
119 kr
Fräsch och bubblande Prosecco med toner av päron, gröna äpplen och citrus. Perfekt som aperitif eller till lättare förrätter och skaldjur.
08.03.2024
Från förvaring till servering finns det misstag som kan förminska njutningen av ett härligt rödvin. Låt oss utforska några av dessa vanliga misstag och vad man kan göra för att undvika dem.
Läs merFrån serveringstemperaturer till matchning med mat finns det ett antal fallgropar som kan underminera njutningen av ett riktigt gott vitt vin. Låt oss utforska dessa vanliga missar och vad man bör göra istället för att göra vinet rätta.
Läs merNu är jul och nyår förbi och vi blickar framåt med längtan efter värme och grönska. Här tipsar vi om tre rosa mousserande viner som ger hopp om vår och sommar!
Läs merHar du också förälskat dig i de bubbliga vinerna från Italien? Vi talar inte bara om päronsprakande proseccos – de italienska regionerna har så mycket spännande att erbjuda i det mousserande segmentet. Här tipsar vi om några bubbelfavoriter!
Läs mer