Pilgrimsmusslor i Sandefjordsås.

Bjud på läckra pilgrimsmusslor i en god sås och servera ett frisk vitt bourgognevin till. Här har vår dryckesexpert Mats Claësson skräddarsytt en rätt till vinet Montagny Premier Cru Les Coères 2019.

Pilgrimsmusslor i Sandefjordssås.
Montagny Premier Cru Les Coères

Montagny Premier Cru Les Coères

Frankrike

Systembolaget nr:

59229

399,00 kr


logo

4

logo

0 h 45 min

Folks o folks dryckesexpert Mats Claësson har skräddarsytt ett recept till en fräsch och elegant vit bourgogne från familjeföretaget Domaine de Montorge.

Montagny Premier Cru Les Coères 2019 har en frisk syra och en härlig mineralitet som passar som handen i handsken till de läckra pilgrimsmusslorna. Anrättningen är tänkt att serveras som en förrätt.

Pilgrimsmusslor i Sandefjordsås:

Ingredienser

  • 12 mindre eller 8 stora pilgrimsmusslor

  • ¾ dl crème fraiche

  • ¾ dl grädde

  • 75 g smör

  • cirka ½ tesked citronsaft

  • 50 g regnbågsrom

  • salt och peppar

  • 1 palsternacka

Gör så här

    1. Värm upp vispgrädden i en kastrull och låt sedan crème fraiche smälta ner i grädden.

    2. Lägg i smöret lite i taget, låt inte koka.

    3. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt ¾ delar av regnbågsrommen samt smaka av med citronjuice, salt och peppar

    4. Torka noggrant av pilgrimsmusslorna, stek sedan i olja i hög temperatur under kort tid. Musslan ska ha en tydlig stekyta men ska inuti vara mjuk och len och se ut som pärlemor. Har du en sekundtermometer med tunn nål ska innertemperaturen vara 45 grader.

    5. Tillsätt smör i slutet av tillagningen. Koka ur pannan med en skvätt vin och tillsätt till såsen.

    6. Lägg upp pilgrimsmusslorna på en tallrik och lägg på såsen, garnera med resten av regnbågsrommen och med en tunn skiva friterad palsternacka.

Det perfekta vinet till musslorna:

Montagny Premier Cru Les Coères

399,00 kr


Till exempelvis pilgrimsmusslor med Sandefjordssås passar det vita bourgognevinet Montagny Premier Cru Les Coères perfekt. Smaken är torr och fruktig med viss fetma i texturen. I den långa eftersmaken finner man toner av tropisk frukt, gula äpplen, melon och mineral.

Recept: Mats Claësson