Mindre socker
Montagny Premier Cru Les Coères

Årgång:

2019

Montagny Premier Cru Les Coères

Frankrike


329,00 kr

Systembolaget nr:

5922901

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Montagny Premier Cru Les Coères har en nyanserad och inbjudande doft med inslag av tropisk frukt, gula äpplen, honungsmelon, grillad citron och stendamm. Smaken är torr och fruktig med viss fetma i texturen. I den långa eftersmaken finner man toner av tropisk frukt, gula äpplen, melon och mineral.

Produktion

Les Coères (betyder hasselnötträd) är en vingård där Domaine de Montorge äger 2,5 hektar. Den ligger på en kulle öster om vineriet. Stockarna är 25 år gamla och efter en selektiv skörd pressas druvorna försiktigt och jäses i rostfria ståltankar. Där sker också den malolaktiska jäsningen och lagring under 10-12 månader.

Passar till

Används med fördel till vällagade fisk och skaldjursanrättningar.

Label: SkaldjurFiskPastaVegetariskt

Kul att veta

BVV (Bourgogne de Vigne en Verre) är en sammanslutning av 35 fristående egendomar i Bourgogne som tillsammans har 300 hektar i 90 olika Bourgogne appellationer. De sköter marknadsföring och försäljning så att egendomarna helt kan fokusera på vinodling och vintillverkning. Domaine de Montorge är en egendom som grundades 1972 av Charles and Jean Joseph Flandre. Sedan 2014 drivs den av sonen Yann Flandre. Den är belägen i Montagny les Buxy som ligger i den södra delen av Côte Chalonnaise. Alla vingårdsmarker är klassificerade som Montagny Premier Cru och en av vingårdarna, Montorge är helt och hållet i deras ägo, ett så kallat Monopole.


90 poäng

Montagny är en appellation vi finner i södra Bourgogne, några mil söder om Beaune. Egendomen drivs sedan 2014 av andra generationen. Denna premier cru har en rikare stil med gulfruktiga toner, tropiska inslag, smörnötiga nyanser och mogen citrus. Fint djup i doften följs upp av en smakprofil med bra intensitet, alert syra och stram men generös stenfruktighet där faten skänker kryddiga och nötiga nyanser. Stor drickglädje redan idag.

- Livets Goda.se, januari 2023

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

13,5 %

Systembolaget nr

5922901

Volym

0,75 l

Varumärke

BVV

Förslutning

Naturkork

Region

France - Bourgogne - Côte Chalonnaise

Sockerhalt

3 g/liter

Druva

Chardonnay

Lagring

Är utmärkt god att dricka idag, men kan även lagras ett par år om man så önskar.