Tiramisutårta.
Bjud gästerna på en gudomligt god tårta med smak av kaffe och marsalavin. En vuxen dessert med inspiration av den traditionella italienska desserten.
Florio Marsala Superiore Dolce
Italien
Systembolaget nr:
8403
149,00 kr
Den klassiska italienska desserten tiramisu är perfekt att bjuda på när ni blir många då den ofta görs i långpanna eller större ugnsform. Här är en variant i ett lite snyggare tårtformat.
Tiramisutårta:
Ingredienser
600 g tårtbottnar (köpta eller hembakade)
Baka tårtbottnar:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
250 g mascarpone
2 ägg
2 dl vispgrädde
3 dl starkt kaffe + 2 msk marsala att pensla bottnarna med
1 dl strösocker
3 msk marsala
Kakao att pudra över
Garnering:
5 dl grädde
400 g mascarpone
2 tsk vaniljsocker
Kakao att pudra över
Gör så här
Koka kaffet och låt svalna, när kaffet svalnat så blandar du i 2 msk marsalavin.
Vispa äggvitor och socker ordentligt, sockerkristallerna ska smälta och smeten ska bli glansig.
Blanda marsala med mascarpone och rör sedan ner i smeten med äggvitorna. Vid sidan av vispar du grädde hårt som du till sist vänder ner i smeten med en slickepott för att bevara den fluffiga konsistensen.
Lägg en tårtbotten i botten av ett tårtfat, pensla botten ordentligt med ett lager av den kalla kaffe- och marsalablandingen, sedan lägger du ett lager med tiramisufyllning och avslutar med att pudra ett lager kakao över.
För garneringen så använd elvisp och vispa mascarpone och vaniljsocker till en fast konsistens som du sedan dekorerar tårtan med. Avsluta med att pudra kakao över toppen. Ett tips är att göra klart toppen av tårtan innan du börjar med kanterna, för att inte få kakao över hela tårtan.
Tips! För att fyllningen ska hålla sig på plats: Spritsa en cirkel längs kanten med garneringen som på så sätt håller allt på plats. Montera sedan ett nytt tårtlager och upprepa processen. Lagom höjd på tårtan är fyra lager med fyllning.
Dryck i och till tiramisutårtan:
Florio Marsala Superiore Dolce
149,00 kr
Gjort på grillo och catarratto. Knäckig och nötig smak med inslag av dadlar, marsipan, valnötter, pomerans, apelsinskal, äpple, honung och bränt socker.
Recept: Marie Lindfors
Chokladtiramisu med jordgubbar och Amarula.
En förenklad, somrig variant av Tiramisu med ett lager skivade jordgubbar och Amarula. Gör din tiramisu i en stor form, eller som här i portioner.
Läs mer »Marsala – det sicilianska starkvinet.
Marsalavinet är uppkallat efter hamnstaden med samma namn som ligger i provinsen Trapani på västra Sicilien. Läs mer om marsalavin, och få tips på ett riktigt bra vin här nedan
Läs mer »Chokladtårta med dulce de lechefyllning och brynt smörfrosting.
En underbar tårta dekorerad med chokladägg och rostad mandel. Duka fram och låt dina gäster hänföras.
Läs mer »