Årets första Månadens Mats - O.P. Anderson Calvados Cask.

Denna gång för januari månad 2024 har jag valt en limiterad upplaga av O.P. Anderson ekologiska Aquavit. Här har man verkligen tagit det bästa av två världar genom att lagra aquaviten under 7 månader i calvadosfat.

Månadens Mats - O.P. Anderson Calvados Cask Finish Limited Edition

En gång i månaden väljer vår dryckesexpert Mats Claësson ut en produkt som får hans kräsna smaklökar att med en barnlik entusiasm hoppa omkring i gomseglet med stora leenden och gnistrande ögon.

Världens första akvavit med lagring i calvadosfat

Tillsammans med det franska calvadosdestilleriet Boulard lanserades den 9 oktober 2023 den allra första akvaviten som lagrats på calvadosfat. Nya O.P. Anderson Aquavit Calvados Cask Finish finns i en begränsad upplaga av 2 000 flaskor.

När man avnjuter dessa ädla droppar undrar man stilla varför ingen kommit på denna genialiska idé tidigare. Nya O.P. Anderson Aquavit Calvados Cask Finish har en läckert intensiv och harmonisk doft med fina bastoner av kummin och fänkål, som paras på bästa vis med läckra mellantoner av fat och äpple samt toppnoter av muskot och citrusskal. I munnen är det en hel symfoni av smaker där fruktigheten, fatkaraktären och kryddorna går kärleksfullt tillsammans genom hela den långa eftersmaken. Den passar perfekt som snaps till det nordiska köket, att avnjutas efter maten i ett tulpanformat glas eller som en exklusiv cocktailingrediens.

Unikt samarbete mellan O.P. Anderson och Boulard

Historien om de två destillerierna börjar redan på 1820-talet då grundarna Olof Peter Anderson och Pierre-August Boulard etablerade sig i Göteborg respektive Pays d'Auge i Normandie. Projektet som nu genomförs, två hundra år senare, är unikt i både calvados- och akvavitvärlden. Att Sveriges äldsta och mest anrika akvavit gör ett samarbete med Frankrikes mest berömda calvados är givetvis otroligt spännande. Även om vi har en lång tradition av fatlagrad akvavit i Norden är det allra första gången det används calvadosfat

O.P. Anderson Calvados Cask Finish Limited Edition

499,00 kr


Denna unika akvavit har en elegant och avrundad kryddighet från kummin, fruktiga toner av äpple samt en subtil smak av lakrits och ek.

Tidigare lanserades en Calvados lagrad i O.P. Anderson fat som följdes av denna calvadosfatlagrade O.P. Anderson.

Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit Cask Finish

561,00 kr


Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit Cask Finish är varmt bärnstensfärgad med en fyllig äppelsmak. Lagringen på akvavitfaten ger kryddiga toner av kummin, anis och lakrits i både doft och smak. Den långa och runda eftersmaken har inslag av karamell, lakrits, och vanilj.