10 viner framtagna med hållbarhet i fokus.

Det blir allt viktigare för oss att göra klimatsmarta, hållbara val i vardagen, och det gäller även när det kommer till vin. Här listar vi några av våra mest klimatmedvetet framtagna viner.

Hållbara och ekologiska viner, tips.

Innan vi börjar lista "klimatsmarta" viner vill vi reda ut lite vad begreppen på våra produkter betyder. Det är alltid viktigt att veta vad de olika märkningarna som finns på matvaror och produkter egentligen står för, för det finns många som gärna "hittar på" sina egna märkningar utan att det egentligen gör någon skillnad för klimatet.

Eko

Står det "Eko" i en grön cirkel innebär det att druvorna som använts till vinet odlats utan konstgödsel, kemisk ogräsbekämpning och kemiska växtskyddsmedel som är systemiska – det vill säga medel som penetrerar växten och verkar inifrån.

Hållbart val

Ser du märkningen "Hållbart val" i en blå cirkel har det samma innebörd som när du ser det på produkter på Systembolaget. Det innebär att vinet uppfyller dessa tre kriterier:

  • Miljöcertifierad odling och produktion.

  • Förpackning med lägre klimatavtryck.

  • Godkänt resultat i Systembolagets analys av arbetsvillkor i odling och produktion.

Förpackningen är en stor det av vinets klimatpåverkan. De klassiska tunga glasflaskorna har störst påverkan, medan tetra-förpackningar och andra pappförpackningar är det bästa valet för miljön.

Etisk

Ser du ordet "Etisk" i en gul cirkel vid produkten betyder det att man tagit hänsyn till arbetsvillkor och mänskliga rättigheter vid produktionen av vinet. Drycken är certifierad av Fairtrade eller Fair for Life. Det handlar alltså om bra arbetsförhållanden för de som arbetar med odling av råvaror och med tillverkning av drycken.

Vegan

Det står ofta "Vegan" i en ljusgrön cirkel intill bilden på vinet. Detta innebär som du kanske gissat att det inte använts några animaliska produkter i framställningen av vinet. Animaliska produkter som kan användas i vin är exempelvis ägg och gelatin.

Mindre socker

Står det "Mindre socker" i en rosa cirkel bredvid vinet betyder det att vinet innehåller max 4 gram socker/liter för röda, vita och roséviner. För mousserande viner gäller max 10 gram socker/liter. Socker finns naturligt i så gott som allt vin, men hur mycket skiftar. Läs mer om socker i vin här. »

10 viner för den klimatmedvetne:

CHILL OUT Chardonnay South Africa

80,00 kr


Skapat för alla tillfällen där ett vitt vin är att föredra. Till mat med asiatisk kryddning eller till fisk och fågel som gärna grillats över öppen eld passar vinet utmärkt.

Pietra Di Pinot Grigio

99,00 kr


Torrt och friskt vitt vin med fin fruktighet och en krämig textur. Inslag av gula äpplen, päron, mogen citrus och färska örter.

Las Moras Organic Chardonnay Reserve, 750ml PET-flaska

91,00 kr


Las Moras Reserve Chardonnay har en intensiv och fruktig doft med trevliga inslag av mango, persika, tropiska frukter, fat och vanilj. Smaken är torr och fräsch med en lätt fet textur och inslag av tropisk frukt, fat och vanilj.

3 Generations of Peace BiB

209,00 kr


3 Generations of Peace cabernet sauvignon/merlot har en doft av mörka frukter och smak av svarta vinbär, plommon, kryddor och örter samt en lång eftersmak där man finner toner av vanilj och choklad från fatlagringen. Vinet klarar sig utmärkt på egen hand, men lämpar sig också väl till grillat kött och grönsaker, gärna med smakrika såser som innehåller tomat och örter eller en rödvinssås.

CHILL OUT Shiraz Cabernet Sauvignon Organic Fairtrade

90,00 kr


Ett argentiskt vin som är ekologiskt, Fairtrade-certifierat och buteljerat i en rPet-flaska. Vinet är listat som ett Hållbart val på Systembolaget.

CHILL OUT Shiraz Cabernet Sauvignon Fairtrade Organic har en medelfyllig smak med angenäma toner av mörka frukter, blå plommon, kryddor, vanilj och charkuterier. Ett vin som passar utmärkt att dricka precis som det är eller i sällskap med medelkraftiga och kraftiga kötträtter.

Bella de Día Garnacha

199,00 kr


I glaset ett fruktigt och rödbärigt vin med smak av hallon, jordgubbar, viol, färska örter och röda vinbär. Toppen till vegetariska rätter, till rätter av ljust kött, som fläsk eller kyckling eller till köttfärslimpan.

Camp Syrah

96,00 kr


CAMP Syrah är ett fruktigt rött vin med härliga inslag av mörka bär såsom björnbär, hallon och plommon tillsammans med inslag av mörk choklad och en viss kryddighet.

Camp Sparkling Brut

39,00 kr


CAMP Sparkling Brut är ett mousserande vin med toner av päron, syrliga gröna äpplen samt inslag av grapefrukt och röda krusbär. Vinet har en pigg syra och finstämda bubblor.

Don Simon Seleccion Brut

72,00 kr


Don Simon Seleccion Brut har en intensiv doft av päron och citron med en blommig touch. Smaken är lätt och elegant med smak av päron och citrus som balanseras av en bra syra och en angenäm fruktsötma.

SAAM Chenin Blanc Cinsault Rosé

129,00 kr


Ungdomlig fruktig doft med inslag av röda sommarbär, blodgrapefrukt och färska örter. Torr, frisk, fruktig smak med fin balans, inslag av hallon, körsbär, blodgrapefrukt och örter.

 CHILL OUT rPET

CHILL OUT inför 100% rPET.


CHILL OUT växlar upp sina gröna ambitioner och blir nu ett av de första vinvarumärkena i Europa att införa rPET i hela sortimentet - flaskor av 100% återvunnen plast. 

Läs mer »