Snaps till kräftor.

I augusti är det dags för årets kräftpremiär vilket är ett tydligt sensommartecken. Till kräftorna finns det få drycker som passar så bra som akvavit smaksatt med dill och här får du tips på tre snapsar till kräftorna.

Kräftskiva med snaps och kräftor

Enligt traditionen infaller kräftpremiären 7 augusti efter att ett förbud mot kräftfiske under sommaren infördes i slutet av 1800-talet. Trots att reglerna upphörde för 30 år sedan ska kräftor tveklöst avnjutas i augusti och helst tillsammans med akvavit. Men vilken snaps lämpar sig allra bäst till kräftorna?

En perfekt matchning till kräftorna är akvavit smaksatt med örten dill som även är obligatorisk i kräftkoket. Akvavit med tydliga och friska dilltoner är en oslagbar kombination till kräftorna då den höjer smakupplevelsen till nya nivåer. Det är dock viktigt att inte servera dillakvavit för kall då smakerna försvinner om den läggs i frysen. Den perfekta serveringen sker vid rumstemperatur eller endast lätt kyld.

Här är tips på tre snapsar som tar kräftskivan och alla dess härliga smaker till nya höjder.

Snaps till kräftor:

O.P. Anderson Klar

299,00 kr


O.P. Anderson Klar Aquavit tillverkas på ekologiska råvaror med dillfrö och citronskal samt en del av den klassiska O.P. Anderson-kryddningen. Krondillen i kräftlagen och dillfröna i akvaviten ger en supergod smakmatch och citrustonerna i O.P. Anderson Klar höjer upplevelsen ännu ett snäpp.

Läckö Slottsaquavit

244,00 kr


Läckö Slottsaquavit har en lite rundare och fylligare karaktär med både dillfrö och kummin. Genom sin KRAV-märkning var Läckö Slottaquavit världens första ekologiskt certifierade sprit när den lanserades 1998.

Aalborg Dild Akvavit

279,00 kr


Aalborg Dild är ett destillat på färsk grön dill och citronskal som passar alla sorters skaldjur tack vare sin friska ton av dill och citrus.

Sånghäfte med snapsvisor till kräftskivan

Snapsvisor till kräftskivan.


Äntligen dags för kräftkalas! Och ingen kräftskiva är ju komplett utan ett gäng härliga snapsvisor. Här hittar du ett sånghäfte med flera kända och mindre kända snapsvisor. Klicka på länken för att ladda ner sånghäftet.

Läs mer »