Apes & Grapes – djungelvinet har fångats i box.

Apes & Grapes har utgått ur sortimentet.

Apes & Grapes bag in box.

När Apes & Grapes läskande vita vin smög in i Systembolagets beställningssortiment tidigare i år tog det bara två veckor för det att sälja slut. Nu kommer den i en ny, prunkande box om 3 liter – även den med sitt karaktäristiska djungeltema och krispiga vin med florala toner.

Det senaste året har svenskarnas intresse för viner från mindre vinländer, som varken räknas till Nya eller Gamla världen, ökat. Vi ser alltmer viner från länder som Grekland, Bulgarien, Moldavien, Nordmakedonien, Georgien, Kroatien etc. Apes & Grapes må se ut som ett djungelvin, men druvorna i vinet kommer faktiskt från Ungern – ett land som verkligen visat framfötterna på vinscenen på sistone.

Smaken och doften i vinet går in i varandra. Här finns fruktiga inslag av vit persika, honungsmelon och kiwi som samsas med finstämda citrustoner och en fläkt av vita blommor. Sammanfattningsvis ett uppfriskande vin med massor av frukt och en finstämd sötma.

Ett vin med lägre alkoholhalt

En annan trend idag är att konsumenterna söker efter produkter med mindre eller ingen alkohol. En uppsjö av nya alkoholfria produkter har gjort entré på hyllorna – både när det gäller öl, sprit och vin. Men efterfrågan för lågalkoholprodukter har inte riktigt mötts än, och inte minst där Apes & Grapes fyller sin funktion. Förutom att det är ett gott och trevligt allround-vin som passar både som fördrink eller till mat med lite hetta, så ligger alkoholhalten på låga 7%.

– Viner med högre alkoholprocent är idag inte lika eftertraktat som tidigare utan många konsumenter söker ett lättare mer tillgängligt vin till både vardag och fest. Det blir såklart extra roligt att få möjligheten att erbjuda konsumenten just ett sådant alternativ då det ligger helt rätt i tiden, säger Oskar Johansson, produktansvarig på Anora.

Apes & Grapes Crisp & Floral finns både som bag in in box, 3000 ml, och på flaska, 750 ml.