Förrätter till påsk – 9 recept att inleda påskmiddagen med.

Vissa firar påsken med en påskbuffé, andra med påskmiddag. Här har vi samlat några recept som du antingen har som förrätt till påsk eller som en del av buffébordet.

Färskpotatis med het skagenröra, en förrätt till påsk.

Förrätten är kanske den rätt som sätter nivån för hela middagen, oavsett om vi firar en högtid eller bara äter en helgmiddag med goda vänner. Till påsk får förrätten därför gärna kännas både lite extra festlig och gärna vara säsongsbetonad – påsken är ändå en högtid som ger vårkänslor.

Du vill inte göra förrätten för tung eller mastig med tanke på att huvudrätten kommer härnäst och till påsk kanske det blir lamm eller lax till varmrätt, bägge ganska mättande. Fisk och skaldjur är ofta ett trevlig sätt att inleda påskmiddagen med, och är både gott, känns lite lyxigt och går att variera hur mycket som helst.

Förrätter till påsk

Om du har många gäster eller ont om tid kan det vara bra att välja en förrätt som går att göra eller åtminstone förbereda dagen innan. Låt den stå kallt över natten för att sedan servera när det blivit dags för påskmiddagen.

Ska påskförrätten serveras med vin? Glöm då inte att kyla vinet i tid. Är det vitt vin kan du ta fram det ur kylen 30 minuter innan det är tänkt att serveras. Är det rött vin kan du tvärt om ställa in det i kylen 30 minuter innan servering för att få ner temperaturen en aning. Ofta serverar vi rött vin alldeles för varmt.

Glad påsk!

3 vintips till påskens förrätter:

Rotari Brut Riserva

139,00 kr


Till smakrika smårätter passar ett friskt bubbel som Rotari Brut Riserva. Här finns en doft med fint brödig ton och inslag av citrus, gula äpplen och nougat. Torr, friskt, mineralrik, fruktig smak med inslag av grapefrukt, gula äpplen, päron, honung och bröd med fin längd.

Casal Garcia Vinho Verde

77,00 kr


Casal Garcia Vinho Verde har en fräsch och fruktig doft med inslag av honungsmelon, äpplen. päron och citrus. Smaken är fruktig och pärlande med trevliga toner av melon, gröna äpplen, päron och citrus.

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml

123,00 kr


Gustave Lorentz Riesling Réserve har en torr och frisk smak med inslag av melon, lätt kryddighet, nektarin och lime, bra koncentration och smaklängd. Perfekt som apéritif eller till fisk och skaldjur.

Målat påskägg

Påskpyssel.


Gör-det-själv trenden är här för att stanna! Och visst är det roligt att pyssla ihop sitt eget pynt. En trevlig aktivitet för hela familjen och bäst av allt är att du kan låta fantasin flöda helt fritt.

Läs mer »