Toast Skagen med forellrom.
Hade du tänk bjuda på lite bubbel? Välj en förrätt du kan servera till, som en härlig toast skagen med lyxig forellrom.
Läs mer »Vissa firar påsken med en påskbuffé, andra med påskmiddag. Här har vi samlat några recept som du antingen har som förrätt till påsk eller som en del av buffébordet.
Förrätten är kanske den rätt som sätter nivån för hela middagen, oavsett om vi firar en högtid eller bara äter en helgmiddag med goda vänner. Till påsk får förrätten därför gärna kännas både lite extra festlig och gärna vara säsongsbetonad – påsken är ändå en högtid som ger vårkänslor.
Du vill inte göra förrätten för tung eller mastig med tanke på att huvudrätten kommer härnäst och till påsk kanske det blir lamm eller lax till varmrätt, bägge ganska mättande. Fisk och skaldjur är ofta ett trevlig sätt att inleda påskmiddagen med, och är både gott, känns lite lyxigt och går att variera hur mycket som helst.
Om du har många gäster eller ont om tid kan det vara bra att välja en förrätt som går att göra eller åtminstone förbereda dagen innan. Låt den stå kallt över natten för att sedan servera när det blivit dags för påskmiddagen.
Ska påskförrätten serveras med vin? Glöm då inte att kyla vinet i tid. Är det vitt vin kan du ta fram det ur kylen 30 minuter innan det är tänkt att serveras. Är det rött vin kan du tvärt om ställa in det i kylen 30 minuter innan servering för att få ner temperaturen en aning. Ofta serverar vi rött vin alldeles för varmt.
Glad påsk!
Hade du tänk bjuda på lite bubbel? Välj en förrätt du kan servera till, som en härlig toast skagen med lyxig forellrom.
Läs mer »Laxcarpaccio är en lyxig och smakrik aptitretare. Här som en av rätterna på påskbordet, men kan serveras som festlig förrätt året runt.
Läs mer »Crêpes är perfekt som förrätt eller som en enklare lunch. Linnéa bjuder här på sitt recept på crêpes med räkor som gärna serveras med en sallad på sidan!
Läs mer »En perfekt förrätt som kan förberedas dagen innan och dekoreras före servering.
Läs mer »Genom att ugnsbaka löken under lång tid på låg värme får du en otroligt söt och mild smak på löken. Ugnsbakad lök tillsammans med ost och solroskärnor blir en perfekt förrätt som är lätt att laga!
Ett recept att testa till vårens mingel och fester: Friterad färskpotatis med het skagenröra!
Läs mer »Varför inte inleda påsken med små laxtartarer som du kan servera i små fina glas, på skedar eller som Linnéa valt att göra här - i små kakformar.
Dessa crab cakes passar lika bra som förrätt eller som plockmat på påskbordet. Crab cakes kan med fördel förberedas innan och bara stekas på när maten ska serveras.
En skagen på kräftor som är lika enkel som god! Krämig med frisk ton av citron, pepparrot och härliga inslag av färsk dill och gräslök.
139,00 kr
Till smakrika smårätter passar ett friskt bubbel som Rotari Brut Riserva. Här finns en doft med fint brödig ton och inslag av citrus, gula äpplen och nougat. Torr, friskt, mineralrik, fruktig smak med inslag av grapefrukt, gula äpplen, päron, honung och bröd med fin längd.
77,00 kr
Casal Garcia Vinho Verde har en fräsch och fruktig doft med inslag av honungsmelon, äpplen. päron och citrus. Smaken är fruktig och pärlande med trevliga toner av melon, gröna äpplen, päron och citrus.
149,00 kr
Ett klassiskt rieslingvin där druvorna kommer från tre olika lägen i Rheingau. Smaken är krispig, torr och stram med elegant rieslington och fin hög fruktsyra och inslag av grapefrukt, äpple och mineral med viss fetma i eftersmaken. Passar till allt från sallader och fisk till ljust kött med gräddiga såser.
Att sötsaker hör påsken till är inget nytt, men en riktigt god påskdessert kan ändå överraska. Här har vi samlat några recept på efterrätter till påsk för en söt avslutning på påskbordet.
Läs mer »Lax har en självklar plats på påskbordet, men den måste inte vara rökt, gravad eller inkokt. Här har vi samlat några goda recept på lax till påsk som kommer göra succé på påskbuffén.
Läs mer »Lamm är ett magert och välsmakande kött och faktiskt miljövänligare än gris- och nötkött. Vi tipsar om vin som passar till rätter på lamm.
Läs mer »Till all påskmat finns det minst ett kryddat brännvin som passar till och kan lyfta smakerna i rätterna. Kryddmästare Jonas Odland ger rekommendationer på snaps till påskbordets vanligaste rätter.
Läs mer »Låt ditt hem ta plats i påsk med vackert påskpynt. Vi tipsar om olika typer av pynt som får ditt hem att skina och sticka ut.
Läs mer »Vår dryckesexpert Mats ger dig tips på hur du väljer dryck, som snaps och vin, till påskmaten samtidigt som du får flera dryckestips till de olika rätterna.
Läs mer »Gör-det-själv trenden är här för att stanna! Och visst är det roligt att pyssla ihop sitt eget pynt. En trevlig aktivitet för hela familjen och bäst av allt är att du kan låta fantasin flöda helt fritt.
Läs mer »Vill du bjuda på en riktigt smaklig middag till påsk? Här har vår receptkreatör Linnéa Seidel tagit fram sex recept på läcker påskmat - från snittar till påskgodis.
Läs mer »