Bunnahabhain 25 Years Old

Bunnahabhain 25 Years Old

Storbritannien


3999,00 kr

Systembolaget nr:

8541801

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Bunnahabhain 25 Years Old har en stor och komplex doft med inslag av karamell och antydan av ek och läder samt en touch av torkad frukt och kryddor. Smaken är kraftfull och lång, torr men med inslag av söta bär, rostade nötter, gräddkola och välintegrerade kryddor.

Produktion

Destilleriet har 6 jäsningsfat av pinjeträd från Oregon där jäsningen pågår mellan 55-80 timmar. Man har 2 destillationspannor (pot still) och denna 25 åriga maltwhisky har lagrats på fat som tidigare använts till lagring av Sherry samt Bourbon. Whiskyn är inte färgad med karamellfärg och inte kylfiltrerad.

Passar till

Att avnjuta rumstempererad

Kul att veta

Bunnahabhain har varit en del av ön Islays whiskyhistoria sen 1881. Namnet betyder flodmynning och destilleriet tar sitt vatten direkt från en källa på området vilket man är ensamma om på Islay. Då vattnet inte rinner genom någon torv får Bunnahabhains whisky mindre smak av torv än andra whiskys från Islay. För att behålla alla naturliga aromer i whiskyn har Bunnahabhain sedan några år tillbaka valt att inte kylfiltrera sina single malts. Och smaken uppskattas - sedan 2012 har Bunnahabhain vunnit fler än 90 priser i whiskytävlingar världen över, tex tilldelades den Gold i San Francisco Spirit Competition2019 och Double Gold i SFSC 2018.Vinnare av " Best Scotch Islay Single Malt " i World Whiskies Awards 2021. Tilldelades Gold San Francisco Spirit Competition 2019 och Double Gold SFSC 2018Distell hör till de 10 största företagen i världen inom vin- och spritbranschen. I portföljen ingår bland annat Amarula, Drostdy-Hof och Nederburg. Inom Distell Spritis finner vi en rad olika spritmärken bland annat en rad skotska whiskys sen man 2013 köpte Burn Stewart Distillers. I den skotska delen driver man 3 skotska maltwhiskydestillerier samt en stor anläggning utanför Glasgow för blandning och buteljering. De tre maltwhiskydestillerierna är Deanston som ligger i Pearthshire (Southern Highlands), Bunnahabhain på den vindpinade ön Islay och Tobermory som ligger på Mull. Distell Spritis producerar en rad olika Blended Whisky där de mest kända och framstående är Scottish Leader och Black Bottle.

Produkttyp

Whisky

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

46,3 %

Systembolaget nr

8541801

Volym

700 ml

Varumärke

Distell

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Lagring

Sprit förbättras inte av lagring så fort de har lämnat faten.