Ett elegant och friskt ursprungstypiskt vin som bjuder på smak av syrliga körsbär, röda plommon, kryddor och fint inlindade ektoner. Sammetslena tanniner i ett långt avslut.
Produktion
De handskördade sangiovesedruvorna avstjälkades och krossades varsamt. De olika vingårdslägena jästes separat i rostfria ståltankar och enbart den naturligt förekommande jästen användes. Alkoholjäsning och påföljande maceration varade i som mest 30 dagar, beroende på vingårdslott. Därefter lagrades vinet 18 månader i en mix av stora ekliggare och barrique.
Passar till
Servera lätt kylt till rätter av vilt-, lamm- eller nötkött eller till generösa grytor.
Kul att veta
Vergine Savery tog över den idag 182 hektar stora egendomen Avigonesi 2009. Egendomen har anor från 1300-talet och hade etablerats som ett av de absolut viktigaste namnen för Vino Nobile di Montepulciano av bröderna Falvo under renässansen för den italienska vinindustrin på 1970-talet. Idag är Avigonesi certifierade av Biodyvin och B-corp utöver att vara ekologiskt certifierade.