Intensivt fruktigt och örtigt vin, med tydliga toner av mogna hallon och röda körsbär, tillsammans med visst inslag av rostade kryddor och grillat kött. Vinet är medelfylligt med avrundade tanniner och en balanserad syra som lyfter smakerna i det långa avslutet.
Produktion
Druvorna jäste tillsammans med 20% stjälkar i öppna jäskar av trä under låg temperatur. Endast druvornas naturliga jäst användes, och den försiktiga macerationen varade i cirka 2 veckor. Därefter lagradesvinet i tio månader i en blandning av äldre franska ekfat om 300 liter samt i använda större fat från firman Stockinger i Österrike. Vinet buteljerades utan klarifiering eller filtrering.
Passar till
Rostad tomatsoppa med grillat bröd och olivolja.
Kul att veta
Sierra de Salamanca ligger cirka 20 mil väst om Madrid, nära gränsen till Portugal. Det är på grund av detta som druvan Rufete används, då den också är en komponent i vinerna från Douro. Där får den dock namnet Tinta Pinheira.