Bland årets vintrender finns både återkommande favoriter och nya uppstickare. Här nedan listar vi vad svenskarna varit mest intresserade av i vinväg under 2025!
I slutet av varje år tycker vi att det är roligt att blicka tillbaka på året som gått och se vad som har intresserat svenska folket i form av vin. Vi har tittat på vilka ord och fraser som det har sökts mest på på Google inom kategorin alkoholhaltiga drycker, och där man kan se en ökning jämfört med föregående period.
Sammanfattningsvis kan vi säga att det som vi svenskar är absolut mest nyfikna på, år efter år, i dryckesväg är årets Blossa. Vi kan också se att det finns ett allt större intresse för bubbel som inte är champagne – men den tidigare så trendiga proseccon lyser med sin frånvaro. Vi kan också se växande trend för en särskild typ av vitvin, samt ett italienskt starkvin. Se vår lista med fyra av årets dryckestrender här nedan!
Sökningar som "Årets glögg 2025" och "Blossa 2025" toppar trendlistan på Google. Det är inte konstigt att kurvan visar spikrakt uppåt då vi gissningsvis sökte "Blossa 2024" förra året och så vidare varje år, så just Blossa 25 är väldigt specifikt för detta år.
Men man kan inte säga annat än att teamet bakom Blossas årgångsglögg gjort ett makalöst jobb med att göra denna produkt till en svensk tradition som engagerar och intresserar svenskarna redan i september. Årets glögg är dessutom, den första årgångsglöggen som är gjord med rött vin som bas, kryddad med tyskt glühwein som inspiration med toner av citrus och granskott.
Nyhet
Finland
149 kr
2025 är Blossas årgångsglögg för första gången en rödvinsglögg. Med inspiration från de europeiska Alperna och deras glühwein har Blossa 25 toner av citronzest, pomerans och granskott, samt de klassiska glöggkryddorna som kanel och kardemumma.
Tillfällig nyhet
Finland
95 kr
Samma goda glögg som den med alkohol. En rödvinsglögg smaksatt med granskott och citrus som för tankarna till Alperna och glühwein, men med Blossas karaktäristiska glöggkryddor.
Vi ser en tydlig ökning på sökningar efter både spansk Cava och den franska Crémanten. Vi som jobbar med vin tycker att det är roligt att se att dessa mousserande viner börjar få mer uppmärksamhet, då det finns mycket prisvärDA och högkvalitativa alternativ att hitta! Både Cava och Crémant tillverkas enligt den traditionella metoden, liksom champagne, med en andra kolsyrejärning på flaska och kräver en viss tids lagring. Men jämfört med champagne ligger priserna betydligt lägre, trots hantverket bakom.
Här är några rekommendationer i fast sortiment för dig som vill testa god Cava eller Crémant:
Nyhet
Spanien
129 kr
Codorníu Ecologica Brut är ett friskt och välbalanserat vin med toner av gröna äpplen, lime, mineraler, viss blommighet och en hint av mandel.
Frankrike
95 kr
En klassisk Crémant från Alsace, med en generös och något blommig doft. Ett torrt, fylligt och elegant vin med delikata små bubblor. Perfekt till festliga tillfällen!
Chablis är ett område i Bourgogne och här tillverkas vita viner av chardonnay. Områdets största tillgång är berggrunden och jordmånen som tillsammans bildar den kalk- och lerblandade kimmeridgejorden som i sin tur ger den speciella känsla som är unik för vinerna härifrån. Chardonnay är den enda godkända druvsorten och lokalt kallas den beaunoise eftersom den kom nerifrån Beaune-hållet. Tidigare var det melon de bourgogne som var den dominerande druvsorten.
Varför svenskarna fått upp ögonen för Chablis just nu vet vi inte riktigt, men det visar att trenden nu går mot vita viner med fräschör, renhet och mineralitet snarare än mot de mer kraftfulla, fatade vitvinerna. Ett vinhus som var med och satte Chablis på vinkartan är anrika Laroche, och vill du veta hur ett typiskt Chablisvin smakar är dessa två bra instegsviner:
Frankrike
189 kr
L Chablis Domaine Laroche har en nyanserad och fruktig doft med inslag av gula äpplen, örter, päron, mineral, galiamelon och citrus. Smaken är frisk, fruktig och torr med fina toner av gula äpplen, mineral, galiamelon, citron, mandel och färska örter.
Marsalavin är knappast någon nymodighet, men sökningarna efter detta starkvin har ökat under året. Marsalavinet kom till i slutet av 1700-talet, då man hällde druvsprit i det lokala vinet för att det skulle tåla de långa sjöresorna till bland annat Storbritannien. Vinet är uppkallat efter hamnstaden Marsala, som ligger i provinsen Trapani på västra Sicilien. generellt sett gott till ostbrickan eller desserter som tiramisu, men passar även som aperitif eller svampoppa.
Italien
159 kr
Gjort på grillo och catarratto. Knäckig och nötig smak med inslag av dadlar, marsipan, valnötter, pomerans, apelsinskal, äpple, honung och bränt socker.
20.12.2025
Klimatet, populärkulturen och ekonomin är några av sakerna som påverkar våra dryckesvanor. Här ha vi gjort en sammanställning av vad svenskarna varit mest sugna på att skåla i under det gångna året.
Läs merVilka drinktrender från 2023 får fortsatt liv i år? Vår cocktailskribent Tina Shine tar tempen på vilka publikfriare till drinkar från fjolåret som vi kommer se mer av i 2024.
Läs merFrån glögg till specifika vinregioner – svenskarnas vinintresse är både stort och brett, det visar våra googlingar över året. Här har vi lyft några av vintrenderna från året som gått.
Läs merÅrsglögg, vodka och vin i nya färger - 2022 har bjudit på både nytt och klassiskt. Åtminstone om man kollar på vad svenskarna har googlat på relaterat till dryck. Här har vi plockat ut några av trenderna från året.
Läs merDopff var först med att producera Crémant d’Alsace och även först med att buteljera sina viner på de avlånga ”flûte”-flaskor som idag enligt lag pryder samtliga av regionens viner.
Läs mer