Potatiskakor i ugn till påskbuffén.

Ibland kan det vara kul att servera något annat än klassisk potatisgratäng. Därför bjuder jag den här gången på små, otroligt goda potatiskakor som jag gräddat i en muffinsplåt.

Potatiskakor i ugn
Domaine de Terres Blanches Sancerre

Domaine de Terres Blanches Sancerre

Frankrike

Systembolaget nr:

7102001

230,00 kr


Robert Weil Rheingau Riesling Trocken 2019, magnum

Robert Weil Rheingau Riesling Trocken 2019, magnum

Tyskland

Systembolaget nr:

5433106

459,00 kr


Ibland kan det vara kul att servera något annat än klassisk potatisgratäng. Därför bjuder jag den här gången på små, otroligt goda potatiskakor som jag gräddat i en muffinsplåt och som passar perfekt till påskbordet. Har man ingen muffinsplåt går det bra att grädda i en avlång brödform i stället. Kom ihåg att klä formen med bakplåtspapper och låt den gå lite längre i ugnen bara!

Potatiskakor i ugn

Ingredienser

  • 500 g potatis

  • 2 morötter

  • 10 cm purjolök

  • 1 ägg

  • 3 dl grädde

  • salt

  • svartpeppar

  • västerbottenost

Gör så här

    1. Riv potatis och morötter grovt på ett rivjärn eller i en matberedare.

    2. Skiva purjolöken i fina strimmor. Blanda i ägg, grädde, salt och svartpeppar.

    3. Smörj en muffinsplåt med smör och fördela potatisen i formarna. Toppa med lite riven västerbottenost. Grädda i 225°C i cirka 30 minuter.

Vintips till potatiskakor i ugn:

Domaine de Terres Blanches Sancerre

230,00 kr


Det här vinet har ett bra djup i doften med inslag av nyklippt gräs, krusbär, en fläkt av blommiga toner och rökig mineralitet. Smaken är torr och frisk med ren och fräsch fruktighet med inslag av krusbär, fläder, citron, mineral. Vinet har en fin elegans och bra balans.

Robert Weil Rheingau Riesling Trocken 2019, magnum

459,00 kr


Vinet är torrt med frisk syra, bra balans och smaklängd. Man finner fina toner av gula plommon, päron, lime, persika, vita blommor och mineral.